買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好吸引
想放棄垃圾三星
可以呀, 我支持巴打入SONY A90J, 不過都係要小心燒印

SAMSUNG NEO QLED目前有個local dimming調教問題, 都係因為SAMSUNG為左盡量做到黑位好, 高對比度, 光暈少, 將畫面某D暗位直情關閉LED, 令到暗位冇左detail野, 這樣做比較極端, 就好似星星段片咁, 為了純黑, 將好多背光燈關左佢, 由於LCD需要背光先可以睇到畫面, 令到好多星星因而唔見左, 因為冇背光睇唔到. 呢D都係local dimming演算法問題, 可以係firmware上面改進, 不過需要時間

我覺得黑得黎最少要睇到detail位, 如果做唔到我情願要detail, SAMSUNG個演算法就為求激進, 放棄黑位detail, 不過如果唔係兩部機同時間播同一段片對比係唔會知道有detail缺失問題
不過都係果句, 香港大尺寸電視定價實在太貴, 同外國比貴成3-4成, 就算LG OLED減價, 鋪租都已經食番
有冇巴打知Lg g1 大概會幾時出 下個月新屋入伙 原本諗住買gx 但g1個定價又平d
香港預6月啦, 上年LG OLED都係5月尾先香港出
咁捱兩個月冇電視睇先
我預計架咋, 同埋巴打係要預足夠既BUDGET, 你知香港行貨幾貴架啦, 水貨就唔同
早幾日終於買左65‘ x9500, 但係原裝Sony掛架唔岩裝
請問有冇活動掛架推介?
屋企人想買電視,見到LG 有部43寸 nanocell , 做緊四千幾, 大家點睇
果陣GX55 要31800 咁講G1可能都要兩萬尾 但宜家GX 都係兩萬頭 又好似買GX抵玩D
LG NANOCELL 黑位差, 漏光, 對比度低, 只係可視角比較好~
自問自答
之前post咗機電處個能源標籤網
香港係有Q90A,仲未有Q95A同外國一樣
咁可能有QN90A, 沒有QN95A, 香港應該只出其中一款
我都係下個月入伙,用舊電視捱下先
想問下有冇巴打呢兩日收到罪大電視有個 push message 話有新 update,有冇試過?
CES 完對mini led 勁有期望
睇完review
決定等Sony/LG 2021 Oled
一早講左miniled唔會好過OLED
如果miniled肯落重本整多D分區都仲有可能既,現在得576分區又真係唔多夠,可能留力比下年新機每年加D咁引人買

如果唔係OLED會燒印我一早大力推啦
岩岩師傅話部q60 43' 裝唔到活動架, 請問原裝三星係邊隻架, 同埋係唔係一定要搵番samsung 裝? thanks.
三星冇活動掛牆架
終於送到了
送貨嗰個態度好好
step巴無介紹錯
恭喜巴打
裝機師傅有禮貌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞