買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
stepmic巴打 Sharp C60 有何評價? 朋友講 日本製panel 7千幾蚊60“
唔係,times係有商場coupon
唔該晒Ching, 想請教埋50吋有咩揀
幾多月之嘛~2021年X85J咪有HDMI 2.1, 不過畫面都係比唔上X9500H
SONY電視參考畫面設定, 少味精
畫質模式: 自訂
亮度 - 按自己喜好
對比度 - 用預設數值
伽瑪 - 用預設數值
黑色程度 - 用預設數值
黑色調整 - 關
進階對比增強器 - 關
自動區域調光 - 高
X‑tended Dynamic Range - 高
峰值照度 - 用預設數值
色溫 - 用預設值 或 中性色
色彩增強 - 關 或 低
清晰度 - 用預設數值
真實解像 - 50
隨機雜訊抑制 - 關
數位雜訊抑制 - 關
平滑漸層 - 關 或 低
Motionflow - 自動 或 手動
平滑度 - 愈高畫面愈順暢
清晰度 - 最少
影片模式 - 自動 或 高 (愈高畫面愈順暢)
點正法先~簡易形容下
恭喜巴打~
平價入門ANDROID電視, 除了日本PANEL外沒有優點, 畫質普通, 光度普通
唔再係以前AQUOS既表現
Sony KD-49X9500H
$9480
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
我買左呢部了
百老匯9980包800超市
Times double coupon 8000
係未買sound bar
Sony個枝2990算唔算平?
HT-X8500? 細鋪好似賣$2780
之前部電視都睇唔到咁多detail 立體好多
啲色水好靚好自然
恭喜巴打
唔該巴打
8000蚊coupon?
Step巴
小弟最近偏向疊埋心水
放手一搏 試下玩55cx
不過考慮緊要行定水
水只係平行5000
冇qled水咁吸引
THX 巴打

我諗我都會打下槍game 但唔會成日玩 其實我唔使要4k120都ok
只係我點都要換4k電視 但隔離ps5 post有巴打話55" 以下會漏光 叫我點都要買x90h 55"

咁聽完巴打講解好似x9500h 都夠玩ps5 只係冇hdmi2.1 冇得玩4k120
同埋我上AVLIFE官網見到佢寫 49" x9500h 做緊$10480 係唔係要門市先有做$9680?
終於下定決心啦?
買行貨啦, 幾千元多個保障
巴打唔係買65CX??
買65都得啦
點會49
想65 但貴成皮野
可能55算
AVLIFE你去到門市問佢最平折實幾錢, 佢就會答你
$9680都係有巴打去AVLIFE問完覆佢既
正常折實價一定比官網平, 放心唔會影響保養

55" 以下會漏光係要主睇PANEL, 因為LCD電視要靠背光燈先可以睇到畫面, 而IPS面板因結構問題漏光會嚴重好多, 不論幾大尺寸都一樣, 所以LG除了OLED電視外其他我都不推薦, 因為漏光會影響畫面黑位, 令佢發灰, 而VA PANEL其實都會漏光, 不過因結構唔同漏光問題相對小好多, 所以黑位比較好, 黑位好對比度自然高. 一般唔完全關室內燈情況下, VA PANEL電視黑位已經算黑, 而IPS PANEL電視黑位就會再差一截, 當然黑位最好係OLED電視, 無論開關室內燈, 都可以顯示純黑色, 因此OLED對比度係接近無限. 不過OLED有燒印問題, 呢個係天生既, 一大缺點, 好睇使用者使用習慣黎決定幾時有燒印.

而X9000H因為有分區控光功能, 可以區部控制LED背光燈光暗, 而令到黑位可以更加黑, 白位更白

分區控光功能唔關尺寸事, 只係睇型號而定, 中高階機或以上全部都有分區控光功能, 包括X9500H, 佢個分區控光功能比X9000H更好, 更細緻.
你覺得夠用便好~
到時問下AVLIFE折實價幾錢, 我覺得AVLIFE大鋪中最平
係 我Q70t soundbar都係起個度買
希望用埋hsbc visa 扣埋 55吋做到$15000
LG 55CX 送 Apple AirPods Pro, 巴打本身有冇?
Yes 佢話配埋就2990
其實百老匯個sales主張我買samsung個枝,因為都係2990
Yes,星期四double coupon
本身想av life買,但d半價野食coupon一定唔會蝕,所以times買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞