買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
你WHATSAPP番盛澤, 之前有巴打1粒都換過了~
服務承諾~
岩岩收貨了,唔該晒
想問下旁邊咁樣係咪正常
4角有小小暗角正常的, LCD用背光一定有死位, 除非OLED
如果側光式背光例如Q70T就會左右邊位好少少暗
如果直下式背光例如Q80T就會4隻角有好少少暗
但我睇返佢price都係寫3粒先換
睇下10日內仲有無其他問題先 如果無咩就由佢算
因為粒死點喺下角 唔係好影響畫面 又好多時俾字幕bar食左 唔係走埋去聞都唔覺
加上裝完機執好位又廢事再搞過
OK~
恭喜巴打有新電視~
恭喜巴打有新電視用~
盛澤服務OK嗎?
都感謝樓主咁幫手答問題同放毒
我沒有放毒
用左2日滿意嗎? 除了增大感~
暫時都無咩投訴
跟你po頭轉返電影mode走味精啲色都幾舒服 同埋睇netflix暗位細節好好多
謝謝支持
另外Q80T喇叭D聲都幾好架~
本身用緊yamaha soundbar
掙扎緊好無換埋q70t用埋個q symphony
邊款YAMAHA?
有巴打反映55Q80T由於機身細, 喇叭冇分得咁開, Q-SYMPHONY效果唔及65"同75"型號, 如果巴打YAMAHA滿意可以唔需要換
yas209咋
係本身都覺得無後置差緊啲野
而家見到你咁講就諗諗先 起碼諗到點處置而家條soundbar先算
對呀, 如果買HW-Q70T就最好買埋後置, 如果唔買後置不如用番YAMAHA
加上YAS-209都唔算舊野啦~
請教下係咪所有qled都係咁?
我q60t都有啲暗邊咁
係所有LCD都係咁,包括Sony,LG,Panasonic,Samsung,Sharp

只有OLED冇以上現象
可惜OLED冇細機揀
房擺唔到五十幾咁大
另外OLED怕燒印~
今年可能有42" OLED出
43“ SONY 索尼 X7000G 同 X8000G分別係邊,我係FORTRESS到比較,好似無咩分別,但差左$1000

另外如果同LG UN8100 比較其實係咪都差唔多?
SONY X7000G同X8000H分別:
1. X8000H多了1粒影像處理器, X7000G沒有
2. X8000H用ANDROID TV系統, X7000G用舊LINUX封閉系統, 除了YOUTUBE/NETFLIX外, 沒有APP用

SONY X7000G同LG UN8100畫面冇大分別, 功能上LG UN8100多了AIRPLAY, HOMEKIT, 而SONY X8000H顯示顏色就以上兩部好, 另外佢都有AIRPLAY, HOMEKIT

以上3部都係用IPS PANEL, 黑位差, 對比度底, 黑位偏灰色

差唔多價錢可以選以下:

Samsung 43TU8000
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos

Samsung 43TU8500
$4690
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 顏色豐富, 可視角可接受
2. DUAL LED 背光增強色調
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 兼容Dolby Atmos
出街係唔會睇到分別, 因為部部機唔同SETTINGS, 另外SALES會刻意把LG機SET到好鮮艷引你留意, SONY等機種就SET暗D淡色D, 等你去買LG, SALES就可以向公司交代.
感謝巴打詳細解釋

姐係你反而PREFER SAMSUNG,因為通常見人買都係SONY LG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞