買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有咁多位咩但係
ps4得一個hdmi頭應該?
樓主呢期係咪唔promote LG電視?
佢只係唔推LG LED電視
LG Oled 冇問題
見佢之前有問必答,我問LG冇反應,所以敏感咗姐,等佢!
Sony師傅上門裝
分別大,影像處理器都爭兩級,光度都爭15-20%,背光系統又好D,喇叭數量多D
PS4直插電視試左先啦,巴打
昨晚瞓左覺啦

一句到尾,預3年到會燒印,幾時出現睇你使用習慣,長期打同一隻game而畫面成日有固定物件既就會加速燒印

長期睇電視台,台徽都會燒印

當然唔一定話會燒,幾時燒冇人答到你,確實OLED只適合睇片,睇電影用,因為冇固定物件長期留係畫面,減少機會燒印

你有心理準備就可以去馬了

LG我只推薦OLED機種,IPS機種唔推薦
oncall 48小時
巴打最明白我
太多人問你了, 我係4000budget個個
唔緊要,幾時送貨呢?

恭喜巴打
巴打試左投放未?等你覆
https://youtu.be/6nbkuzQVLJY

Neo QLED演算法為了黑位放畫面細節,我認為會嚴重影響觀感,睇電視係為左睇畫面,而家連detail都冇埋,係未firmware改善之前唔推薦比各位
**放棄
始終比唔上OLED 差距都有返咁上下
定只係演算法問題 軟件上有改進空間
49x9500 $8800
好抵好想買
邊間?
Ching 爬完文都心大心細
想請教換電視玩PS5
50吋或者55吋咩選擇最好?
揀唔到罪大家三叔
唔該曬
BUDGET有多少?
我覺得係MINILED數量唔夠, 密度唔夠, 分區數量唔夠, 演算法太激進
我基本上只打一隻fifa,細路仔會搵下switch,電視主要週末夜晚先睇。

如果55,退一步巴打推薦咩brand/model?1皮左右。

仲有samsung個qled其實係咪同oled冇得比?
1. SAMSUNG個QLED只係LCD黎, LCD+ QUANTUM FILM 量子點膜 + LED背光 = QLED, 冇得同OLED比, 不過高階QLED光度可以秒殺OLED, 另外OLED因為係LCD所以唔會燒印

Sony KD-55X9000H
$10680
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

Sony KD-55X9500H
$13800
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角高, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
哦?反而比貴d仲冇4K120同hdmi 2.1?
1. 對. 2020年機係咁, 連SONY 2020年OLED機都係得HDMI 2.0
2. 所以要高畫質, 靚聲D, 就X9500H, 要打機就X9000H
3. X9500H影像處理器高兩級, 光度高20%左右, LED分區控光數量多D, 喇叭數量多2個
4. 2021年就9成機有齊HDMI 2.1, 新機估計要5月尾香港先開賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞