買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我冇講過係殺手呀~
巴打追求畫質一向只有OLED, 建議SONY A90J, 不過OLED唔啱我用
唔係話step吧
外國網站話mini led is the oled killer
哈~
我認為microLED先係
今年想攻頂買83吋oled, Sony 行貨太貴
嘩, 米王之王~想買水貨LG OLED?
用得83"屋企都好大下~
希望C1 唔會差過A90J 太多,
83"A90J行應該要15萬左右
水貨LG C1應該慳到5-6萬
LG OLED應該OK既
等micro led 價錢買得落手可能都幾年後了
今年買oled 用到燒印應該差唔多
多謝 集中討論區34時,Stepmic 嘅意見,
最終買咗 49X8500H。 今日下午收到貨。49吋 啱啱好 🤡

不過我玩 ps4 pro 嘅 nba2k時,發現出唔到 4k 60fps,我入過電視&ps4pro嘅setting睇,好似冇乜嘢 set,
請問有冇乜方法用到 4k 60fps ? 🙏🏻

設定→聲音與顯示器→影像輸出設定→影像輸出資訊

係咪寫直出4k@60fps?
多謝巴大回覆,
好似嗰度冇寫 4k@60fps,
我聽日日頭影上黎俾你睇吓,D細路係廳出面瞓咗,依家唔方便開機🙏🏻
https://www.playstation.com/zh-hant-hk/support/hardware/ps4-pro-4k-and-hdr-guide/

你聽日試下跟住佢set 不過印象中ps4係行auto
掛牆架係咪都係用nb? 邊到買最抵
會唔會隻game出唔到4K60?
電視HDMI設定度要用增強模式,可能解決到
電視要設定
見有個外國YouTube Vincent 話microled 去到2077 年 個價錢仲係oled嘅幾倍
而家係幾十倍
啱啱試過條link嘅方法都係唔得,
最終換過條 hdmi線就解決咗喇 🤡

Yeah! 多謝幾位巴打俾意見
microLED始終制程有限制, 難以生產, 良率又唔夠
加上幾年後可能8K普及, microLED要做8K極之困難
我覺得最後OLED會平民化, 今年LG OLED都降價20%
燒印就換機可能成習慣, 不過咁就好浪費, 破壞環境
miniLED要大數量先可以做到黑位好細緻, 不過相當依靠影像處理器運算同埋miniLED密集數量, 長遠成本應該唔夠OLED打, 始終OLED唔需要背光都可以做到完美畫質, 可視角又完美, 只要解決光度同埋散熱就可以, 另外8K OLED應該都唔難生產, 由大尺寸做起技術相比microLED不成問題
Yeah!換咗條 hdmi線,
電視會popup問你 hdmi係用遊戲定係影片。
選擇咗"遊戲"之後,
ps4pro果邊立即出到 4k 60💪🏼 解決咗。

不過奇怪.第一次用時,電視冇popup問我。

多謝step巴🙏🏻
可能舊HDMI線係1.4版本
恭喜巴打~
今年LG oled 平20% 你指是嚟緊新電視嗎?
電視HDMI設定度最好用埋增強模式
對呀, 外國全線LG OLED定價都減了~
https://youtu.be/X8-5QyCOTBc?t=98
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞