買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
下年會一統頻道,又要再追過一次台
Ok 我再試試
Anyway thank you
最後手段,重設電視del哂啲台,再手動追 28,35,62
咁就齊哂10個台,唔會再有43出現
最後手段,重設電視del哂啲台,再手動追 28,35,62
咁就齊哂10個台,唔會再有43出現
感謝step ching

好期待星期六日盛澤送貨過嚟
(呢度都要特別讚一讚盛澤whatsapp cs態度好好,好多奇怪問題都肯答我)
利申:非打手

另外諗緊部sony 43X8500H係咪應該等遲d入手

見佢啱啱完左新春優惠無coupon送,諗緊不如索性等復活節睇下佢有冇優惠反正都係諗住擺入房又唔等住用

另外通常新機6月先岀?
新機5月中至尾出通常
Lm
想問下如果唔想要 subwoofer 又想要 eARC 有冇選擇?
Sonos Arc
$7899

通常入門既SOUNDBAR只有ARC. 中高階SOUNDBAR先有eARC, 中高階基本上都有SUBWOOFER, 冇SUBWOOFER低音會差好多.
其實X9500H同X95J係咪差好遠?
如果2萬2筆直65吋係咪呢兩部最抵玩?
4月中入伙諗緊等唔等2021機好
我個人意見應該唔差得好多
而且65X95J初出應該22K買唔到
你可以4月再黎睇睇, 不過4月SONY香港應該未出, 外國就應該4月出
$7899 out 左 budget
純綷想好聲過電視就夠,事關啲電視喇叭真係好雞,一睇電影就會有超大聲越細聲嘅問題。

Sony HT-X8500 - $3290 點睇?
多謝你既意見
同埋想問下點解9000H平啲同埋有120hz,反而9500H冇之餘仲貴一節,其實係咪9000性價比高d?
我𠴱陣就係 9500 同 9000 揀,雖然我唔打機,但都揀左 9000
唔高要求可以的~
我都唔係成日打機,而且X9000H平幾千蚊好誇張,個價吸引好多
SONY上年特登咁做既, 可能佢HDMI 2.1整合上做唔切, 又想試下市場反應, 所以用X9000H黎做試驗品, 另外主攻高畫質既X9500H為了保持競爭力, 特登出部49"出黎保持競爭力, 而本身X9000系列以前係有49"都刻意唔出, 迫你比多D錢去買55X9000H, 我覺得係市場策略.

如果X9500H都有HDMI 2.1, 就會少左好多人買X9000H

好啦到了2021年, 當SONY中階, 高階機種都有HDMI 2.1啦, X95J系列就唔再出49", 55", 迫你比多D錢買65", 75", 85", 因為X90J同X95J用相同影像處理器, 主要分別係X95J分區控光比較好同埋光度高一截, 分別冇X9500H同X9000H咁大, 而要做市場區分, 所以X95J就65"起, 而X90J就補回50"回中高階市場
唔打機就應該買X9500H, 畫面各方面都高1-2級, 除非係BUDGET問題
呢幾千蚊就係影像處理器, 背光分區數量, 同光度之分別

比我會買49X9500H都唔買55X9000H, 我主攻畫質, 要旗艦LCD, 當然OLED更好, 不過使用上多限制
主要係X9500H用緊旗艦級影像處理器, 背光分區數量, 同光度之分別, 所以賣貴幾千

X9500H影像處理器都高X9000H兩級
NEO QLED都係比唔上OLED, 係極端情況下~
https://www.youtube.com/watch?v=qRMab--s-vs

QN95A/QN90A同QN85A分別, 主要係光度
https://www.youtube.com/watch?v=16F-ZtZ2Y2w&t=540s

QN85A
https://www.youtube.com/watch?v=WLlD0nk_zQ0
OLED 睇星星係真係好正,但個人接受唔到三兩年會有印,屋企人睇電視多。
希望 Micro LED 電視快啲出,到時可以有藉口換機。
係咪未有SONY/LG 2021年款消息?
LG未有

Sony未有價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞