買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
恭喜巴打入手靚機~
之前我有問
同埋你#2 有recommendation
#2 只係列出各機種規格, 不是指推薦~
我只是列出4大牌子機種規格整合, 而方便各位查看

通常入門機我推薦SAMSUNG, 中高階機同旗艦機推薦SONY, SAMSUNG
LG我只推薦OLED, 其他不推薦
不過巴打你買左用落OK就可以, ENJOY~
雖然對不起SAMSUNG, 不過段NEO QLED片真係好搞笑, 我睇完冇話可說, SAMSUNG今次MINI LED自己玩自己了~
https://youtu.be/O372V5ESbtI
唔該晒巴打
我本身都有買過Samsung 電話,SSD
但手機台啲三星狗太煩所以我開始盡力幫身邊人罷買任何三星嘢 所以唔再諗佢
好在佢方方面面都唔係龍頭大把代替品
我就係想咁買, 一陣去豐澤睇下做唔做到10k 樓下個價(加超市現金券), 之後賺埋信用卡積分,不過未試HT-X8500
我唔係死推SAMSUNG的, 只是按規格, BUDGET, 需求再作推薦~
LG D IPS我真係唔識欣賞, 黑位漏光嚴重, 除了可視角好之外沒有優點了
我自己電腦MON先迫住用IPS, 因為IPS睇文字比較好, 所以電腦MON多數用IPS
睇戲, 睇片 IPS就唔得了~
超市現金券係要上SONY換的, 唔關豐澤事, 如果巴打有信用卡回贈就梗係賺盡佢, 唔好浪費~
我係話手機台部份會員啫
理性討論嘅巴打唔理佢地本身咩品牌立場我都欣賞

Samsung Neo QLED 都多新產品新功能我都欣賞

想問下巴打有冇玩過晒Webos, tizen TV OS?
家下我用咗個幾鐘玩咗lg webos 覺得唔錯 除咗Av1 codec 仲可以食到airplay 2 4K hdr HEVC codec
又多apps 有搖控cursor 同埋有HomeKit
係反應比起smartphone OS 做標準嚟睇佢慢咗少少

唔知佢tizen 相比之下點呢?
正 試聽下先搵日
Tizen試玩過,WebOS冇試過,我自己用Android TV OS
Samsung冇Homekit,佢用自家Smarthings,Airplay都有
4K HDR基本上部部機都可以,AV1就應該暫時LG先有,但唔覺AV1有咩影響,Youtube可以因應機款出唔同格式比佢播放

另外個人覺得LG個搖控外型比較醜樣,都係Sony最靚
搖控cursor係得LG有,不過我覺得唔重要,電視主要睇片,又唔係電腦,都係上下左右操控,不過實有人覺得正,我自己就睇畫面質素第一行先
去試下都好既

夠budget就上埋HT-Z9F
Neo QLED暫時食左屎了,睇下日後系統更新解唔解決到
背光越多分區成本越高,但係幾多分區都唔會夠oled玩
長遠睇都係會畀oled主導,oled成本下降/加強防燒印技術
都啱既,不過完全防燒印技術應該唔會有
如果背光分區可以去到1萬以上應該好好多,不過成本就唔夠OLED黎了
日後只會平價OLED去到中階或入門市場,燒左印就買新機,不過會好大程度做成浪費

microLED先係未來,不過可能10年後都唔知普唔普及到

完全諗唔到買乜好
照買LG CX囉,試一次OLED,享受左先算啦
人一世物一世,買Oled水貨當係消耗品
燒印就換上一年嘅款尾
用兩三部應該見到microled
豐澤做唔到咁抵,咁要去av生命走多趟,順便試埋喇叭
利申硬頸派仲用緊Z9D
罪大一日未出平民用MicroLED都唔換住
SONY Z9D一代神機~
用幾年都冇燒印?
SONY Z9D係LCD+640分區獨立LED控制光暗旗艦, 唔會燒印
2016年640粒LED獨立控制, 65"型號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞