買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
X9500H正唔正先?
$800現金卷Sony送架喎,1月應該都有,要上Sony換
睇慣左9500H,去人地屋企睇舊款機覺得好差
之前細鋪買, 話由佢登記保養,佢食埋d coupon
咁你現在冇登記保養? 日後咪續唔到保?
佢叫我俾個email+電話佢幫我登記
Coupon就佢拎,真係有登記到
之前仲cap圖分享半價續多一年保養
而家有4年保養
非常好~間鋪都OK, 起碼有跟足到
另外X9500H梗係正~
係,跟得都唔錯
而家係想用返同Sony Soundbar
Z9F後置又難買,又無天空聲道
所以等下有無新款先再決定
到貨了

本體+配件

simple config之後 netflix出到dolby vision+atmos, 另外試埋plex直接direct play dv source, 原本會錯色, 但係依家完美播放

projector setup完全體 另外就係唔support DV, HDR10+, HLG既HDR10 電視都可以用佢黎解決
即係變左DOLBY VISION DECODER
Samsung 咪可以DV
佢改edid trick左source令佢以為個display support lldv轉入hdr mode, 然後個source做完tone mapping再output hdr 遲下試試拎多隻chromecast番黎做ab test, 唔知點解projector個netflix唔work
想問下有冇話邊間鋪買好?或者平D
AVLIFE
早知有呢舊野就用超短焦投影機
samsung唔support dv wor, 佢係擺明打對台support hdr10+

同埋我係用projector consumer level native食到dv既應該未有
之前上黎問過意見 多謝樓主勁詳細解答
最後買左LG 65” CX 雖然貴 但老豆睇得好開心

但係有一個問題 就係佢剩係識手寫輸入法
有時佢想youtube搵片睇都覺得好難
有無咩辦法可以用手寫?唔知d 電視keyboard support 唔support
好似可以用手機當remote 但我電視插左lan線 所有用手機搵唔到部電視....

想問各位師兄有無辦法
唔該曬
YOUTUBE可以用語音~
LG搖控應該有收音咪
恭喜巴打入手CX, OLED睇戲係咪好正呢~
另外電視用WIFI睇片更快, 電視LAN得10/100
Youtube 可以用語音 但netflix 得英文輸入勁on9....
同埋d片有時食字用語音都好麻煩

唔該曬果時爸打俾意見呀
好正呀部電視 熄暗d燈睇戲好似去戲院睇
好有feel
同埋個音響俾我想像中勁
不過可能我上部太舊 換咩都覺得勁
OLED睇戲係冇得輸~
NETFLIX用電話用中文搵完片再射去電視
試下得唔得
https://www.youtube.com/watch?v=wqzpr0r1tWs

用電話YOTUBE同NETFLIX搵完片後CAST比電視
有無人買原裝掛牆架,但自己搵師傅裝?
有無保養問題?

買咗Sony 55X9500H,因為有幅特色牆已經深咗,想用原裝架SU-WL850可以貼牆啲,又有得少少活動。我見其他幅廠活動架離牆好遠。
原裝架Sony師傅唔肯掛特色牆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞