買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
睇巴打個55"介紹由6千到萬4蚊都有,好煩惱
買部擺係廳真係8成裝飾用,係咪IPS會睇得舒服啲?
睇巴打個55"介紹由6千到萬4蚊都有,好煩惱
買部擺係廳真係8成裝飾用,係咪IPS會睇得舒服啲?

認真睇埋啲相同片,當我冇講過,,自膠
舒服唔關Panel事

巴打想買部電視裝飾用?

Samsung 55TU8000 水
$4350 + $150運費送上門
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos
7. 最高支援4K60
8. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買
謝謝睇我post既相同片
因為女人話個廳冇部電視會好怪,但我地返到屋企用房既電視重多
這部已經係最平水貨,$4500有55"電視仲想點,睇果陣都唔會失禮,行貨賣緊$6200
多謝你咁用心開POST就真
SOUNDBAR又有邊隻好
裝飾都要用SOUNDBAR??

入門唔要SUBWOOFER可以買DENON DHT-S216 ($2030)
好少少有YAMAHA YAS-209, 佢有獨立SUBWOOFER ($2380)
再貴少少可以SAMSUNG HW-Q60T ($2980)

不過最好電視同SOUNDBAR同一牌子, 兼容性最好.
soundbar裝飾一流
2樣加埋都未洗一萬蚊好撚抵咖啦
你自己決定啦, 我比SUGGESTION你姐~
仲有以下水貨電視, 貴幾百靚好多

Samsung 55Q70T 水貨
$4800 + $150運費送上門
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強色調, EDGE LED
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 兼容Dolby Atmos
9. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買
如果要sub, 睇緊yamaha yas209
見佢有dts vitural x, 但冇dolby atoms
會唔會唔support netflix
睇NETFLIX出到DOLBY DIGITAL 5.1, 冇ATMOS都冇問題, 係冇ATMOS效果姐, 你可以自己開dts vitural x
巴打,另外想問下房入面有幅牆得81cm闊,想掛部電視應該掛到40" ?
如果冇得揀都可能買43"突左少少出黎遮住個窗
81cm闊唔夠放40", 40"電視都闊90CM

Panasonic 40吋 4K LED 智能電視 TH-40HX700H
901 x 569 x 208mm
多謝樓主意見!

買咗LG UN74 正到無倫
有tier 1 google support, YouTube app 用到av1 codec 直拉就播到4K HDR 仲可以2倍速播放 (呢個功能chromecast with google tv都做唔到)

三千幾有4K HDR, smart TV 真係正

唯一問題係跟咗#1 picture settings iPhone 12 no TuneTone display 情況下airplay mirror 啲色仲係有少少色差 唔知可以再點tone
我冇建議買LG喎~
依家應該就唔會有細過40"既機啦呱?
40"都係得番1部~
32"只有FULLHD, 冇4K
iPhone 12顏色唔一定準啦, 都冇CAL過
睇多陣都會考慮x8500, 有真atom 同dtsx
我見好多都係dtx vitural x
q70t又好似太貴
我應該都聽巴打講買49"x9500h
sony電視配***soundbar唔太夾好似
SONY 49X9500H + HT-X8500啦
HT-X8500最好去AVLIFE OR SONY SHOWROOM試
HT-X8500係支援atmos 同dtsx解碼, 播出黎有冇效果就另一回事了~
想請教下巴打 呢個月買左部x95h,其實係咪唔更新電視個系統好過每次更新?
之前試過部LG更新完lag下lag下
SONY應該唔會, 我2017年SONY機都一樣更新
怕LAG既更新完重設部機一次就可以了~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞