買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
如果水機壞正2.1個port應該都幾難整
要成塊主板換
Sony 大呎吋個行價,買多部水都有錢找
可惜SONY水貨太多功能缺失, 又唔可以刷ROM轉做香港版, 如果可以實大賣
咁真係GG 逼住用2.0 port
其實整體上係唔係x9500h都係高質過x90j?
YES, 另外如果要49", 55"更加要買X9500H
因為X95J應該要65"起
不過如果巴打要HDMI 2.1, 就要X90J, X95J
我無ps5,其實hdmi 2.1好似唔太緊要
但x9500h係唔係唔會上到google tv?
因為無實物,就咁睇資料,真係唔明9500h同90j有咩分別。。。。
唔知道, 不過其實GOOGLE TV同ANDROID TV分別只係個介面唔同, GOOGLE TV個底都係ANDROID TV黎

X9500H光度比X90J高, X9500H可以超過1000cd/m², 睇HDR片光位會真實D, 例如陽光
X9500H個背光系統分區數量多D, 即係黑位光暗控制會細膩D
你咁講其實x9500h係高質d
房買左cx48廳想換q95t or 等QN90A好?唔知兩部水貨平幾多
對, 巴打想買幾大尺寸?
Q95T沒有水貨, QN90A未出, QN90A目前表現不好, 不太推薦~
49吋
所以先諗9500h 49同a90j 50
但x9500h仲係x1 ultimate
X90J 用XR

呢度會唔會分別較大?
等得既可以等50X90J
急既可以49X9500H

雖然背光分區數量X9500H比X90J多了12個, 不過其實12個分別不大, 加上X90J可能係LOCAL DIMMING演算法上面都有改進, 有機會出黎效果差不多
另外如果要日本製, 49X9500H可能係最後細尺寸日本製機, X90J好大機會馬拉製, X95J就好大機會維持日本製, 不過日本製都係指日本組裝, 零件都唔係日本生產, 只係心裡上好D, 貼紙上寫MIJ自我感覺好多D.

而A90J係OLED, 就唔係同一回事了, 價錢都貴3倍
XR應該好過X1 ULTIMATE, XR暫時冇再分階級
不過提升應該有限

X1上XR就提升明顯, 因為本身X1同X1 ULTIMATE差兩級

以前仲有粒叫X1 EXTREME, 係X1同X1 ULTIMATE中間
星期六黎裝 因為要上牆 都係等自己放假睇緊啲好 好期待

想請教下巴打有咩4K片源分享下
除左Netflix 仲有無?Apple TV個app?
APPLE TV你有比月費咪有
都係NETLFIX架啦, AMAZON PRIME都可以, 不過少人用
唔睇BLURAY都係NETFLIX架啦~
要打J既就YOUTUBE 4K/8K HDR風景片
巴打原本用緊咩電視?
rarbg
但暫時好似唔知90J幾多錢,同埋幾時出?
香港估計5月尾
我都係 其實係咪下載完
放落hd
插電視
就播到 佢條片話有嘅質素?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞