買電視機 / 換電視機 集中討論區 (35)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實我都幾睇重 本身1080 upscale到4k嘅能力
有時睇viu 睇波 如果升到接近4k
就好正
想問坊間咁多電視都有upscaling
邊隻最好?
此問題難以解答~
我覺得SONY不差
LG比較差
咁好似有D長時間要等
想買43吋4k電視 LG Samsung SONY 三個牌子唔識揀 大家有冇話邊隻好d: LG UN7400 /Samsung TU 7000 /SONY X7000
Samsung 43TU8000
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos

Samsung 43TU8500
$4690
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 顏色豐富, 可視角可接受
2. DUAL LED 背光增強色調
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 兼容Dolby Atmos
都想了解下 有冇話其實Samsung有咩優勢?用來打機睇戲 麻煩ching
Samsung電視用VA面板,天生對比度高,黑位比較好,睇戲黑位細節更多,層次更好

黑位好對打機都有幫助,暗位細節會清楚D

LG用IPS面板,天生對比度極低,因為面板漏光,引致黑位發灰,令到黑位冇哂detail,影響睇戲同打機

Sony入門機都係用IPS面板,中高階49"或以上就全部用VA面板,所以Sony入門機都唔推薦
多謝ching 好詳細
幫到你就好
想問下 smart tv個系統宜家係咪各牌子都差唔多?
小弟都想整部43吋放床尾 主要用黎睇下netflix youtube咁..
netflix youtube基本上各個牌子都有
系統就各有不同
SONY - ANDROID TV, GOOGLE TV OS
SAMSUNG - TIZEN OS
PANASONIC - FIREFOX OS
LG - WEB OS
系統係咪都係介面上不同 功能上會唔會有差異?
功能上差不多
好的 唔該晒師兄
近排買左部43tu8500
用內置app睇netflix 間中好似有啲疾咁
係咪正常架
用緊lan線 屋企行1000mb
返去試下你條link個方法先
最好用WIFI, 電視LAN得10/100
我都等緊
Samsung soundbar 做得好過sony
有後置有atmos
用緊Q950, 真係有聲係頭頂出
有時睇恐佈片嚇到起晒雞皮
咁撚正
巴打等緊咩?
巴打, HW-Q950T打機有冇問題?
我得ps4 pro, 一切順利
PS4聲音輸出要用咩? LPCM定BITSTREAM?
打機出唔出到環繞聲?
因為有個巴打又係買左, 等緊貨到, 佢對支SOUNDBAR LPCM支持十分擔憂, 所以我先幫佢問問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞