買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
兩部同級, 不過Q80R冇eARC, 如果買水貨既話都值既, 不過仲有冇貨係問題
係呀,因為佢仲有堆冇咩用嘅贈品,可以要少1-2件換個掛牆架咁,我自己就坐枱所以冇揀到。
恭喜巴打, X9500唔會伏, 幾時裝機?
唔易壞, 用左新CPU行ANDROID TV系統都好順暢
我用2017年舊款用舊CPU就有時睇4K HDR 高BITRATE既YOUTUBE片會有些少LAG, X9500H CPU快1倍應該好OK了~
呢個唔知道, 冇機會聽到
不過正常聽一定夠音量, 音質就唔清楚
同意,之前嗰部向後射到都幾細聲
另外買咗sound bar又有少少聲畫唔同步,Sub woofer又提早收皮

不過而家多咗咁多新技術應該呢啲問題已經消失咗

啱啱睇仲有Air play,不得了
巴打用緊咩SOUNDBAR?

如果冇壞, 可以繼續用~
主要都係睇netflix, airplay同埋打機
唔係話一定追HDR片
NETFLIX都有HDR片, 打機都有HDR GAME
不過TU8000都可以支援HDR, 只係效果冇Q60T咁好
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-tu8000-vs-samsung-q60t/9019/1817?usage=11114&threshold=0.1
80r邊到仲有貨
行貨應該沒有了, 水貨應該仍然有, 你可以問下盛澤有冇貨, 可唔可以訂, 之前55Q80R水貨做緊$8100
點解100hz panel 但又支援4k120,唔好意思唔係好識
NTSC與PAL之分別
NTSC係美國、加拿大、墨西哥等大部份美洲國家及台灣、日本、韓國、菲律賓等地區都是採用這種標準
PAL就是世界上其他地區採用標準
PAL 電視包含 625 線,每秒25.17個畫面顯示;而 NTSC 了 525 線,每秒29.97個畫面顯示。
以PAL標準黎講, 電視面板可以分為50HZ, 100HZ
以NTSC標準黎講, 電視面板可以分為60HZ, 120HZ
平時講既4K120係NTSC標準, 換成PAL就係4K100, 所以100HZ面板可以支援4K120
追返d po,係咪而家大舖有機會平過細舖?
其實一向都係, 除非贈品唔啱用
SONY HT-Z9F
前提係佢d贈品啱用係咪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞