買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔怪得個價唔上唔落
你既HW-Q70T係咪HDMI OUT 用HDMI線去電視HDMI 3 (eARC)???
我睇圖見你用左WIFI駁既
第1步

第2步

第3步

第4步
正常會好似以下咁
係呀,咁我決定買Q95T
聽日研究先唔通真係set錯野我係會揀返TV加sounbar,有時唔知點解佢轉左淨soundbar出聲
set完
應該因為你轉左WIFI CONNECT 電視, 如果你肯定冇駁錯既話, 你可以搖控按錯制, 轉左做WIFI MODE
選番第2行 電視+[AV] SOUNDBAR Q70T(HDMI-eARC) 就可以用到Q-SYMPHONY
不過wifi mode同hdmi mode有咩分別?
wifi mode 用黎連接電話用SmartThings app控制soundbar

我可以裝48-55吋
有無人可以整個排名話我知邊部好

原本我係諗住LG OLED
但見咁多巴打謝口會燒芒,我都係改一改

追post見
55” Q80T
水既對比勁過行
但行既角度勁過水
係打錯定真係有分別?

因為我會成日拉芒出黎睇
(電視同坐既位唔正中)
所以想可視角度好
有無巴打可以俾個排名推介下
唔該
我都係check官網12280原來門市平多600

但係我唔明佢點計1320俾你,因為佢單一簽賬滿6000先有回贈,11680拆唔到兩張6000,上次sales話上限10000,佢計食盡11%都係600+120(手機支付2%)+180(銀聯3%),同埋要留意如果真係分到2張碌,佢2張卡係要兩個唔同人名,搞到我上次要搵人補返個尾數
1. 係要2個人名卡 ($360+$120+$180)*2
2. 買掛牆架/其他野夠$12000
以下兩部都有裝廣視角film,可視角好,黑位就Q95T好D

Q80T水貨係冇廣視角film,對比度高番,不過可視角稍差

Sony KD-55X9500H
$14450
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角高, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 有48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製

Samsung 55Q95T
$14300
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(10000:1), 黑位極黑, 顏色更豐富, 可視角好, 畫面順暢
2. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 直下式100分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. 有4.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
10. 兼容Dolby Atmos
11. 有one connect box
12. 支援Q-SYMPHONY
矛盾對決上黎問下意見:
梳化距離電視位大約七尺, 電視上牆。
同價位下應該買49"Q60T 行貨, 定係55"Q80T 水貨

我唔趕住用, 過埋年先送貨都ok, 反而係計究竟有大食大定係買行貨貪保養?

我少睇電視, 屋企都係youtube netflix, PS 多。
想買部電視for PS5, 睇波 (now),間唔中都會netflix, 55", 應該揀samsung Q80T 定 Sony X9000H?
請出招
要黑位更好,畫面更順暢,靚聲喇叭,HDMI 2.1 - 55Q80T
要4年保養 - 50Q60T
睇波有冇NOW盒?

正常Q80T比較好,如果計埋水貨直頭冇得輸
謝大大
另外一問買左水貨既巴打, 日後要update OS 既話係咪同其他一樣照上網update 就ok? 定係又要還原基本步用紅外線電話/專用apps 去set 過?
日後照網上update就可以,唔會還原基本步
有now 盒,都有諗過水貨samsung, 計落慳果舊錢仲可以買soundbar,係驚無保養果到麻煩,我同海關再傾傾先
thx step 巴
你怕保養都可以買55Q80T行貨的,有4年保養
水貨總係驚之後update/apps會出問題
正常唔會有事, 因為系統都沒有改過, 只係轉左地區
怕就比多1倍錢買行貨就可以了, 又多4年保養
點解行水價錢可以差咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞