買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我用美金X10咋, 唔代表日後價錢
Samsung TU8000/8500 沒有殘影問題
巴打,TU8500對比TU8000,colour係咪都差好遠?
TU8000 DCI-P3 82%
TU8500 DCI-P3 大約85-87% 因為冇數據, 只知道色域高左
Q60T DCI-P3 92%
我建議一係TU8500, 一係Q60T
TU8000同TU8500差價唔大
巴打收左55Q70T電視未?
收左
語音方面 youtube廣東話無問題
架就唔洗揀的, 最少我唔洗揀
滿意嗎?
如果要色準可以按以下設定:

SAMSUNG電視耐看畫面設定, 少味精, 長時間睇不易攰
設定>>一般>>智能模式設定
• 智能模式 - 關
設定>>圖像>>圖像模式
電影MODE
設定>>圖像>>專家設定
• 亮度 - 按自己喜好
• 對比度 - 45
• 清晰度 - 0
• 色度 - 25
• 色調 (綠/紅) - 0
• 圖像清晰度設定 - 自訂
• 模糊消減 - 按自己喜好, 愈高畫面愈順暢
• 顫動消減 - 按自己喜好, 愈高畫面愈順暢
• LED 動態清晰 - 關, 開左畫面會閃加變暗, 沒有太大用途
• 雜訊減少 - 自動
• 局部調光 - 高
• 對比度增強器 - 關
• 色溫 - 標準
• 伽瑪 - 2.2
• 僅 RGB 模式 - 關
• 色彩範圍設定 - 自動
係咪畫面設定度冇用100%點對點?
正常係唔好開16:9 擴張掃瞄
如果而家買X95H會唔會有d蠢?
你唔問開16:9擴張掃瞄, 佢就會點對點
再唔係試下成部機重設, 如果係起初設定畫面都發現邊位有事, 就代表要換機/維修
唔會, 有需要就買, 5月新款初出實貴, 到時你又等, 等到幾時
同埋今年SONY只係換左新圖像處理器, 其他都冇咩改善
巴打有需要就買, 呢2個星期都有5-6位巴打入X9500H
再唔係試下播以下片
https://youtu.be/J3pF2jkQ4vc
再睇邊位有冇事
其實睇佢張圖唔係好覺有事
諗住買埋sony 7.1 sound bar
想買好耐, 聽sales講就停産
試下播以下片
https://youtu.be/J3pF2jkQ4vc
再睇邊位有冇事
咩7.1 SOUNDBAR?? HT-Z9F?
HT-ST5000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞