買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
香港租金, 人工, 保養成本高
唔只SAMSUNG, SONY水貨都係半價就得, 不過因為SONY ANDROID系統改唔到, 好多功能閹割哂, 呢個係用ANDROID系統既缺點
Sony 水貨嘅話會冇咩功能
SONY水貨閹割版缺點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體,可以關閉字幕
2. 國版膠製搖控功能少,冇數字鍵
3. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,有大陸搜尋
4. Netflix,Youtube要手動安裝,手動更新,Youtube要特定版本先可以Login
5. 冇保養
6. 不能刷Rom,不能改區
7. 可以買個chromecast with google tv ($550)去解決冇GOOGLE問題
8. 應用助手可以允許用家安裝第三方的APK檔案
9. 語音功能只有國語
出左貨喇 聽日準時收貨
終於到............
轉換架呢?
派緊件啦,一陣就收到
我有睇頭post, 諗緊samsung 水定sony 行
samsung 行個價錢夠買水貨加Q70T soundbar, 呢樣好吸引
係呀, 好多巴打都入埋成套55Q80T+ HW-Q70T SOUNDBAR+後置喇叭, 成套就先10K多D, 仲未夠買1部55Q80T行貨

行貨最值錢都係果4年保養, 不過有冇零件就另一回事
水貨就要同佢鬥長命, 不過水貨壞左買多部先等於1部行貨, 除非你黑仔壞哂兩部囉
望到部q95t真係好心動,好似正過sony部9000h好多,可惜太貴
Q95T係比X9500H再好D, X9000H唔係同一級別
求問各巴打, 買43"或49"都去唔到2部水=1部行
其實係唔係高階機先咁諗?
另外, 新年前呢段時間買機有無咩特別discount? 依家心水買 3* 43"/49" 本身預大約4000
其實咁細mon, 買高階係唔係唔高性價比?
愈高階愈大尺寸差價先大, 細尺寸例如43"差價細好多
細mon例如43"根本沒有高階機, 49"/50"都未必有高階機, 通常只有中高階

Samsung 43TU8000 行貨
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos
8. 最高支援4K60

Samsung 43TU8000 水貨
$3350
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
7. 最高支援4K60
8. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 / best of the best購買

Samsung 50TU8000 水貨
$3980
7. 最高支援4K60
8. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 / best of the best購買
主要係諗43q60會唔會太on9
都唔會既, 43Q60T已經係43"電視最好~
窮撚無野好揀, sad
都應該係ru7000/8000了.......
電視呢啲唔追款bq到好多年,買好少少啦
掛牆架可以叫佢送,留嚟買其他嘢啦
有幾多BUDGET? 想買幾大尺寸
入門機唔代表唔靚既
43"/49"
但本身預既budget係4500, 就接近係所有機入面既下限
所以唔知加幾多好......
Samsung 43TU8000 行貨
$4390
8. 最高支援4K60

Samsung 43TU8000 水貨
$3400
7. 最高支援4K60

Samsung 50TU8000 水貨
$4000
7. 最高支援4K60
主要係諗上到43q60抵唔抵
q95t vs q80r
有冇人咁樣比較過?
未睇過q80r實物 但係網上評價好似幾好 兩年前貨 又平啲
掙扎緊
多1千換廣色域PANEL如果你成日睇HDR片都值既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞