買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
thx 巴打
另外想問下ps5(仲未抽到) 同soundbar駁法有無錯
ps5駁hdmi port 1
soundbar 駁hdmi port 2 (earc)
同埋
其實係咪得youtube有語音search呢個function?
PS5應該駁HDMI 4
SoundBar駁HDMI 3(eARC)
一下就搞到wor
你係youtube定部電視既語音操作?
電視要登入samsung個ac先得
我調轉咗上下
即係駁啱
thx
佢個設定我都請教過D ching 係當你係個黑色環境情況下的setting
正常你應該接受唔到
灰灰黃黃咁
你可以調光佢,另外色溫轉左標準,唔會黃

食太多味精都係失真
samsung QN85A已經係2021年最low grade果個?
電視個個,禁住粒制講野佢都係認唔到,同埋會出簡體字。youtube app入面就未試過
唔係, 仲有Q80A, Q70A, Q60A, AU7700, AU8000, AU9000系列
Q80A, Q70A, Q60A係普通QLED系列, 用埋傳統SIZE LED背光, 硬件可能跟現有Q80T, Q70T, Q60T差不多, 只係輕微升級
AU7700, AU8000, AU9000系列 取代 TU7000, TU8000, TU8500
對比x9000F, 分別大唔大?
今晚試下先
因為我自己唔係太鍾意太鮮艷同太光
X9000F 去 X9500H??
巴打用緊咩尺寸X9000F?
X9500H只係背光分區數量多左, 光暈問題少左, 另外圖像處理器升級左1級, 我覺得如果電視冇壞唔太值
本身X9000F都已經用X1 EXTREME, 已經好好
不過X9500H用左新CPU去行ANDROID TV系統, 反應快1倍, 如果你覺得介面唔夠順, 同埋播高BITRATE 4K HDR有掉幀接受唔到, 可以換
試下先囉, 反正畫面設定可以reset
咁即係要等下,主要係黑位問題. 睇片用Apple TV 多
X9000F都係用VA PANEL, 黑位應該可以接受.
不過如果巴打對黑位有極高要求, 不如等5月SONY A90J, A80J OLED, 你要預定足夠金錢, 同埋唔好成日睇電視台, 財經台, 唔好長時間打同一隻GAME, 否則有燒印風險
上次都問過你,定買部LG CX 算

但網上又話OLED 唔太適合打機
我記唔到咁多巴打名, 除非好特別又或者好活躍既
你唔好一隻GAME每次打4-5小時都OK, 換GAME玩囉
一係痴線D, X9000F用黎打機/睇電視台用, OLED專攻睇片
LG CX優點係齊HDMI 2.1, 其餘畫面處理, 調色我覺得比唔上SONY同PANASONIC
都係錢同時間既問題, 5月尾新機實貴, 現在買實抵D, 不過今年OLED進步比上年大, 特別係光度
同埋現在SONY好似燒印保養唔包了, 當人為
所以先無買OLED, 再光係唔係仲易有印
SONY有加強散熱, 好似新型號加散熱板
你覺得 mini LED 會唔會進步好多 ?
會好左, 不過黑位應該都係輸比OLED, 光度就可以秒殺OLED, MINI LED背光電視光度應該可以2000nits-3000nits
黑位有進步都好好多,成日暗位打機好多野睇唔倒.
噢....我就調轉
部機本身就無登入
都懶得開ac
youtube果度就真係體驗到方便左好多
打機記得開GAME MODE
進階對比增強器唔好開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞