買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
係床仲要裝Soundbar?你掛牆?
Denon DHT-S216
$2030
八月先搬屋洗唔洗早啲襯有優惠買新電視 定係等Sony出埋新款先再買
等新款啦
其實想問下sony新款機遲早有無機會可以好似samsung咁刷rom 因為聽講幾年前既sony機連繁體都無
Sony電視不能刷rom不能轉區

否則水貨大把人買

2020前既機連繁體介面都沒有

同埋Samsung電視唔係刷rom,只係轉區域,兩地Rom其實一樣,只係因應唔同地區出番相應既功能/app
姐係要睇sony邊日解除鎖區 先可以解決水貨機問題
Sony唔係鎖區,佢用既Android TV系統係每同地區有唔同料,大陸就預裝大陸版本,美國就裝美國版,香港就裝香港版,所以唔會好似Samsung咁一個系統有齊哂D app,根據地區去隱藏,出現

根本大陸電視個Android 系統就閹左野,唔係隱藏,係直情刪除左,不過就算某D功能係隱藏左,都沒有辦法去開番出黎。我覺得可能係cut左

Sony唔似Samsung/LG咁大方可以轉區
原來係咁多謝巴打解答 姐係除非有一日sony大陸版發神經裝國際版系統 再唔係就大陸解封google 如果唔係就一日都無可能避免水機既問題
咁如果 49“ sony x9500h 應該抵玩啲?ps5其實都好難4k情況下去到120fps
最緊要其實係巴打有冇需要120fps去打機,有D巴打試過都唔係好feel到分別

我個人就建議49X9500H,55X9500H,起碼畫質容易體驗到,睇咩都會靚左
應該係啦,大陸版連Google Play Store都冇,用國內其他廠商既app store

大陸人始終同香港人唔同,我地睇Youtube,佢地睇billbill,平台,口味,習慣,興趣都唔同

香港係跟外國口味,自己系統同功能同外國版本接近一樣
其實你咁講都啱 我冇需要去到120fps去打機
同埋我比較上都係唔想打機時有窒格delay嘅情況發生
咁嘅話55q70t 同 49X9500H 相比之下
X9500H 似乎喺相似價位中 更優勝
Thanks! Step巴!!
冇4K120唔代表打機會疾,正常60fps人眼已經唔會覺得疾,當然有D專業打機撚用電腦要144hz,佢習慣左就有可能接受唔到60fps,不過一般人60fps絕對足夠

疾機通常係指30fps以下
Sony大陸版唔係鎖區 係直情大陸代工廠一條龍生產 所以佢本身基層已經係大陸版Android 而唔係用國際版改 同Samsung做法係完全相反
畀你快過我答
大家交流下姐
如果大陸解封Google 啲電視機就唔會咁平 Google收好高授權費
岩岩收左, finger crossed 暫時無事
見到有啲款開始減價 好似話新年前後最抵買
mini led係LG獨有panel 技術??
2021除左LG,其他牌子會唔會有mini led??
恭喜巴打~
Mini led絕對唔係LG獨有技術, 另外Mini led唔係PANEL技術, 係背光技術
除左LG, 大廠仲有SAMSUNG會出Mini led背光機種, 叫NEO QLED
竟然!?我去到+6都覺得好細聲喎我兩樣都係行貨,你聽歌有冇link? 定係我耳仔有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞