買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
應該唔關事

我自己都係透過佢啲圖理解 當然我唔係工程師 有工程師都可以再指教吓
SAMSUNG US公佈了2021年機種價錢
8K NEO QLED TV (Mini LED背光)
65QN900A - $49999
75QN900A - $69999
85QN900A - $89999

8K NEO QLED TV (Mini LED背光)
65QN800A - $34999
75QN800A - $47999
85QN800A - $64999

4K NEO QLED TV (Mini LED背光) (約792分區, 1800nits光度)
55QN90A - $17999
65QN90A - $25999
75QN90A - $34999
85QN90A - $49999

4K NEO QLED TV (Mini LED背光) (約600分區)
55QN85A - $15999
65QN85A - $21999
75QN85A - $29999
85QN85A - $44999
咁睇嚟LG隻QNED勁啲喎 聲稱2500個分區 (當然只係數字上勁)
LG隻QNED要65"起, 仲有SAMSUNG個參數未必正確, 我都係上網睇
同埋LG個local dimming algorithm以往比較差, 又低效率, 加上LG一直都力推OLED, 加上佢D QNED 都係用NANOCELL IPS, 如果佢個local dimming algorithm做得差, 效果就會GG, 所以對佢D QNED冇咩信心
最後決定左買55Q70T
今晚送到有咩要留意
想問hdmi線有咩推介,sony送既好垃圾,一用力就斷頭
行貨定水貨?
留意有冇死點, 畫面有冇花, 機身有冇花, 畫面左右顏色是否均衡之類
巴打又話用55"電視會有1~2"比屋企雜物遮住
咁講真佢OLED都係大廠中最差啦
好有記性呀ching
不過最後決定上牆
然後睇既時候拉出向右2"
LG支援度最好, HDMI 2.1全PORT有, 係輸圖像處理器, 畫面調教
同埋LG好喜歡cut cost, 現有local dimming機種竟然有用EDGE LED既, 超難接受, EDGE LED local dimming仲差過冇local dimming
我特登開追故模式睇番, 因為記得巴打個名
水貨定行貨呀? 水貨應該已經斷貨
水呀, 盛澤買, 所以唔知要check咩
一陣一個星期GG就唔係幾好......
好似話新年前番左少少貨
今晚番去等裝機試玩具
盛澤有1個月保養
但係新年前貴左喎, 巴打幾錢入手?
咁sad?
我買4980.........即刻好唔開心tim
一直有留意post, 之前八掛睇下,越睇越想換電視,水q70t 好吸引,有嘢想請教Step 兄,請問盛澤訂,會改三腳插嗎? 搖控語音可唔可以用廣東話㗎?
另外掛牆架係落order 時喺盛澤揀埋?
哇, 就係我今晚收貨
今晚可以答哂你
貴左啦, 之前$4640, 新年搶貨先升價, 下次問左我地先或者追下POST先嘛
我都提左幾次工廠收爐停產, 最好2月尾先買
都買左咯, 又佢啦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞