買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike

你睇埋呢幅圖就會明,唔使理啲日文
佢根本就係將OLED個原理直接應用落LCD度,所以成本係非常高
咁就平$400

之前Soundbar區果邊明明講左蘇零$3900
只係大約60度角以上睇顏色會淡左

不過都有好處係對比度會高好多,因為塊廣角膜會減左3成對比度

我自己食飯都係打斜睇,一陣姐我唔介意

反而IPS果種發灰就算正面睇都有,側睇仲明顯
外國網有講
不過如果X9500H得48組分區 都做到呢個質素 佢自家塊導光器都幾勁
就係因為BLMD成本高,所以之後留比Z9G用

因為賣價比唔上OLED,所以2017年Sony出A1 OLED去暫時代替Z9D個旗艦位置
無計 啱啱報導仲話LGD壓低咗OLED面板嘅售價再提高20%亮度 宜家65” OLED板成本820鎂 55” 500鎂 隨時只係貴Full Array LED少少 再搞貴價LCD都嘥氣
OLED始終有burn-in呢個死症
所以都好期待micro-led技術可以帶黎啲咩突破
所以原本Samsung Display同LG Display都打算2020年停產LCD面板,因為利潤十分低,係肺炎先令到電視需求上升,先至延期
巴打用緊A1 OLED?

因為燒印?
Micro LED民用量產似乎唔樂觀 可能真係成本太高 我諗Mini LED同OLED會係市場活躍一段幾長嘅時間
3900係分期付款價
我有入電視個airplay位睇,一直開住的,但依家係時得時唔得
你指你係連airplay & youtube device 試一個鐘都無問題? 咁有冇試下連tv個行?
最紅優惠果張
*分2個人卡簽, 重要銀聯+手機支付先賺盡
有冇人試過用Samsung 電視game mode 玩PS4 Fifa 開死球會有frame drop
有巴打都係咁,fifa同Samsung唔夾
奇怪在於得fifa係咁,非常罕見
samsung既game mode係可以開motion plus
係咪開左motion plus咋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞