買電視機 / 換電視機 集中討論區 (32)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
發現係用airpods pro 先會突然冇聲,用其他聽咁耐都冇事
我本身就咁問個sales幾錢
佢就話4280,之後我就打算走,
之後佢就同我講,話有時做promo,
頭唔知幾多部可以再平啲,然後check 下做唔做到
之後話有就3899呢個價比咗我
佢本身仲話可以分期
Z9F冇得賣唔講了

Z9G有720粒獨立控制光暗既全陣列LED背光,係720個zone,黑位光位可以做到非常細緻,光暈更少,而相比之下X9500H都係得48個zone做分區控光,呢個就係最主要既分別,另外Z9G峰值亮度可以高達2500-3000nits,遠遠超過HDR要求1000nits既標準,相比之下X9500H只有1150nits
Backlight Master Drive
不過呢樣野做得最好係幾年前出個部Z9D
之後個啲都已經cut cost弱化晒
Apple野係咁,要夾番自己野

買隻WF-1000XM3囉
重點:我就打算走
入呢個post 既巴打電視知識都好豐富
繼承Z9D Backlight Master Drive既就係Z9G

因為成本高,所以留番比大尺寸8K旗艦用
咁巴打點睇X9500H 同 X9500G ?
G 好似最高亮度高少少?
咁咪Z9D 仲高汁過後代
連登呢度既資料係其他Forum例如hkepc,discuss,uwants,post76都冇咁多
人流都係連登高好多
最離譜係Z8F定唔知Z9F(個期啲命名亂到ON9, 唔知係想魚目混珠定係點)
掛Z series個名但實際技術只係X9***既技術黎,只係多人一粒X1 Ultimate processor
兩部基本上同規格,你買X9500H就可以了
4K既話係
8K既Z9H就唔同層次無得比較
係吖,就算係現在X9500H黑位都比唔上Z9D,Z9D只係輸圖像處理器爭1級,因為2016年最高階係得X1 Extreme

Z9D係2016年用黎show黑科技既,用黎打LG OLED既
其實電視機廠商好少係字面上同你講咁多 普遍人無乜興趣深入去了解 廠商亦唔會同你講佢用緊咩grade嘅面板 但BRAVIA嘅Master Series就一定係用最高級別嘅板 (級別越高 分區控光越多) 同埋Z9G呢啲係用一塊自己特製嘅網格導光器再局部控光 俗啲講 即係打孖上 比其他非Master Series嘅光暗更強 (雖然其他9系都有導光器 但Master Series嗰隻最勁就是了)
Z9F嚴重costdown版,只係X9300E水平
係Z9G

2020年Z8H已經係costdown版,得番320個zone少左一半多D
冇平我去第二度買啦
收到

另外爬過文話49吋版本無左塊膜for廣角觀看,實際大唔大影響 屋企雖細,但都叫做有分細飯廳同細客廳,隔左條走廊
呢個分區數量Sony有講過咩?我都無留意到呢個報導㖭 Miss咗 佢平時都好少提自己有幾多分區
Z9D

A1

同期既技術比較,Z9D真係CLS
唔係無出55"我會買佢唔買OLED
仲要之後先發現其實係裝得落65"
不過Z9D都成5雞幾,同3雞既55" OLED比較over budget
唔該巴打詳細講解
了解呢啲好過癮
唔怪得部機咁重
近年係多咗人玩電視機 (數據撚攻陷埋呢個陣地)

所以最先玩Spec嘅Sony近年反而開始潛水唔講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞