又話德國呢個國家好左膠大愛既,個黃種妹去比人歧視到hihi

792 回覆
283 Like 37 Dislike
黃種人個種怕事想人唔搞你都唔得啦
咁又係一講移民呢個topic,會開大戰

我識人好細個移民,覺得外國生活太慢,所以返咗亞洲發展,就連細路移都唔慣,你起碼叫試過

點解你覺得英國唔啱你?
有好多post 入面有班on9 ,教到好似唔識自己友最好

有次我講呢個問題,仲比人屌返轉頭,講其他亞洲人融入得好好,唔搞小埋堆,我黑人問號咗
可能我好腳頭得滯,啲common西野中左大部份感覺到

一 如果歧視個情況一般下好似我而家撞到既咁勁(我比較信係我太好腳頭),我依類比較爆既人遲早入冊/出大事,何況而家咁短時間都已經收曬黃牌,安全計近乎乜都唔搞得,頂唔住黎料再俾人塔就 主要係個人住得好唔自在,都唔知幾時會黎料,已經唔計啲眼神,口頭,扮聽唔明同特登彈開果啲西野

二 老母,細佬冇打算閃,反正都係賭,就算短期內賭輸同佢地死/困埋一齊都唔錯,不過細佬好撚醒一早已經估到我會撞到啲乜

三 搵錢真係爭好遠,好多人講過唔講喇 本身成日搵夠就劈炮冇儲錢尤其是上年近乎冇做過野咁滯,其實我唔係太夠錢係想過黎睇下體驗下保險啲,先做4,5個月野儲左廿萬多啲咁黎,然後知道喺度我可以做乜同乜價位就知咁搞法我唔得

不過依度都有幾樣野我幾鍾意,我比較鍾意凍,冇煩既蟲,自己買料煮啲野大件夾掂,賭個system真係

又唔係話一定唔會黎既,但可能至少等多啲人落到地一排等班撚樣望慣搞夠先再黎掛,如果到時仲有機會既話 而家喺度一行差踏錯就要異地入冊,可以既話搞掂埋啲野都係快啲走好過
以香港黎講,台灣已經係最相似的社會,如果去台灣都驚排斥,咁點去西方國家?其實香港人去大灣區,大陸佬咪一樣排斥。
韓國人,越南人好似都鍾意圍爐住同一區
依個真,嗰班中學畢業未,不懂世事到
唔係叫你驚排斥呀
係叫你有心理準備人地好大機會排斥你
去西方台灣日本韓國都一樣

問題係睇你想比人恰啞忍定還拖
你都啱

不過,走得到先諗

依家其實係走難,唔係移民
通常啲港豬都叫狗幫,周街cam又密到傻,你覺得呢度同人打易5易得過外國無事
呢個亦都係點解越出國越愛國嘅原因之一 會有呢一種情況原因唔係冇
要香港人咁做俾啲勇氣俾啲教訓佢地睇怕都幾難

俾個例子,自從奶曬野後班谷友水唔到係幻覺後就冇乜點搵過我,有個早兩日又無厘頭搵返我,同我講乜春打交唔啱呀暴力解決唔到問題呀,尊重唔係用拳頭換返黎呀,受傷有乜為開片有用咁警察要黎做乜呀,佢地幾個都冇事得你出事係咪你問題呀,什至講埋啲咪撚理啲仆街頭耷耷唔理佢行過

聽完佢講再諗返起有啲撚樣挑機唔夠做時啲好笑既反應,好似之前冇預過會打鳩佢咁,果刻我晃然大悟,點解asian俾人挑既情況特別多仲要而家有武肺多樣野挑

我直接問返佢意思係咪想指英國一定係世外桃園好好唔會有啲咁既事,係都係我自己攞黎衰? 然後佢又loop返果3督屁 嬲嬲地咪話成日凝住佢地有都唔會講或者俾人挑就頭耷耷行過,人地撚鳩佢佢當人玩

我相信過得黎依類心態既人唔在少數,有心過到黎既請努力,揹曬牌唔可以再衰依啲common野想快啲閃咋
一個鬼仔同一情況下好大機會都會還擊啦
唔入鄉隨俗係邊個
我都試過係柏林影緊建築物
有架私家車經過大叫
“Selfie time!”
其實唔太關事
未有之前都好嚴重
巴打新年快樂

唔知你屋企或者你有無改變主意,希望你盡快一定團聚
巴打有心,返到黎喺qt酒店幾日了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞