《重來一次的足球人生》

987 回覆
87 Like 3 Dislike
一月做咩事
參加咗個小說比賽 二月中截止
而家基本未寫過咁滯
因為對我嚟講好重要 真心想贏 唯有停一停呢邊先
(當初係衝動咗就擺呢個故上嚟 無諗過會咁多人睇 自己其實都寫唔太切)
我都覺得到時pick up返啲人會唔見晒
不過個小說比賽對我嚟講好重要 所以都無計……
(最新呢話趕緊工 12點前會有)
支持樓主,個比賽要寫咩類型小說
應該算係……友情
(其實無乜信心贏 個題材唔太吸引)
日本10 號都有穿越?
不如直接攞呢個去
唔得啦 性質唔同
同埋有篇幅限制
劇情問題唔答啦
有 差唔多出得 稍等
三十六、

「智堯!」

在禁區頂現位的蕭智堯看著來球想了半秒不到,突然張開胯下讓皮球漏過,同時迅速轉身走位。

在十二碼點附近的梁博豪卡好身位再向著他前方的空位傳下去,接到球的蕭智堯完全處於無人看管的單刀狀態。

然而看著門將早就察覺般往自己的方向移動了少許,蕭智堯巧妙地再橫傳到遠柱的余仁海處,由後者輕鬆推入空門得分。

「噢噢噢!!!」場邊傳來一陣驚呼,陳召禧留意了好一段時間,這三天以來,來觀看港隊A隊戰賽的人數確實愈來愈多。

雖然本來就只有兩個球場同時進行比賽,但第一天時確實幾乎沒有人在香港對戰不丹這一邊。

而現在在這些他國的年輕球員之間,卻不知從何時開始有了「香港三叉戟」的名號。
「嘖……」約旦領隊盤起雙手一臉懊惱,前一晚他與教練團隊想了很多方案去封鎖蕭智堯這一點,比如重點阻礙司徒俊緯與這名攻擊中場之間的聯繫,但如此一來對余仁海和梁博豪的防守又過於單薄。

他壓根兒沒想過,四名後衛加一名防守中場的佈陣居然完全無法抵擋向來積弱的香港隊攻擊線。

日本隊也在一旁觀戰著,對於香港A隊三戰皆大捷的傳聞他們自然無法忽視,因為明天上午兩隊將會交戰。

「好似真係比想像中要勁……」坂口正宗說道。「雖然同我哋嘅風格好唔同。」

「嗯……雖然唔想承認,但香港呢兩個前鋒嘅個人能力的確好突出。」小栗修平也點頭表示同意。

「你哋呢啲叫做長他人志氣,滅自己威風,」旁邊的倉野尾一志搖頭嘆畢,轉過頭來看著岡部彰,像是想讓他說兩句似的。「點都好,足球始終唔係一人運動,彰你話係咪。」

「……」岡部彰只是盤起雙手,一臉笑意地看著港隊在球場上的表現。「其實就算得我帶住B隊,都足夠贏佢哋三四球。」

「你估教練會唔會同香港個領隊傾,商量聽日大家都用A隊出戰?」倉野尾一志笑了笑。

「都合理。」坂口正宗輕輕點著頭。

「咁彰你……會唔會想過嚟踢返A隊?」小栗修平朝那總是不知道在想著什麼的岡部彰問道。

「尋晚我有同教練傾過呢個話題,佢話要睇香港嗰邊點安排,盡量尊重返對手嘅意願。」岡部彰答道。

「希望唔好係B對B啦,香港B隊呢三日一場都無贏過,咁嘅實力你都無癮啦。」

「我覺得佢哋會出返A隊嘅。」岡部彰笑著嘆了口氣,視線仍一直停留在蕭智堯身上。

“我已經知道你哋前場呢個三人組合嘅問題所在……你哋修唔修正得切?”
夜幕低垂,月柔如水,杜夢灣畔的層層波浪緩慢地湧上沙灘,聽來彷彿寧靜的樂章。蕭智堯站在酒店房間的陽台吹著海風,腦海裡一直細心地分析著這三天自己的表現。

不管如何,至少暫時是證明了自己目前能立足於亞洲U-14的國際舞台,也開始能熟習這種節奏。

“起碼我開始適應到而家呢個環境,雖然再大多幾歲就可能會愈嚟愈難生存……”

大學時期經歷過激烈的隊內競爭,蕭智堯幾年前就明白到雖然一支球隊有十一個位置,但要為自己爭取一席之地是絕不容易的。

即使是一個位置只有兩三個人選,但正選與後備之間的差距,有時候看來就是一道難以跨越的鴻溝。

穿越後的這段時間說長不長,說短不短,只是一直嚴格控制飲食,毫不偷懶地日夜練習體能和基本功,這些花費的時間和精力都看到了回報。

當然現在與踏入職業世界還有一段距離……

「喂,」坐在梳化上玩電話的余仁海突然說道。「不如打畀阿名撚下佢囉。」

「撚下佢?」

「啱先老母打嚟,話我哋A隊贏咗三場嘅報道香港有講,」余仁海拿出手提電話,歪著嘴笑道。「同阿名曬下命唔好咩。」

「都好。」

視像對話接通時,李向名頭上仍戴著那種電競式耳機,他是電子遊戲和動畫的發燒友,加上文靜木訥的外表,實際上大部分人對他的第一印象就是經常會在信和黃金等地方見到的「毒撚」。

「喂點啊。」

「咩點啊,屌你贏波啊!」余仁海興奮地向著手機螢幕叫喊道。

「呿,其他國家咁廢嘅咩,你兩件咁嘅垃圾出到去都炒到人。」李向名笑道。「聽聞你哋聽日打日本喎,聽俾人炒啦。」

「有你喺度咪唔使俾人炒囉,你又唔踢。」蕭智堯伸出中指道。「又話自己咩南昌泰利、通州街雲迪克。」

「吓我幾時有講過……?」

「話你有就有啦!」蕭智堯瞪大眼睛驚覺自己失言,正想敷衍過去之時,沒想余仁海卻像飲醉酒一樣興奮地咆哮起來。「死毒撚唔踢波掛撚住打機!」

「咪係,練下波啫,使死咩,好玩過打機多多聲啦。」

「踢波邊有打機咁開心,又出汗又攰,咪搞我。」李向名微笑著擺手道。

「唉呢條友勸唔掂架啦,都係算罷啦。」余仁海突然泄了氣般搖著頭。

「咁你哋聽日對日本有無信心?」

「連聽日係對A隊定B隊都未知。」蕭智堯聳肩道,當然他心裡清楚即使面對B隊也是凶多吉少。

正說間,鈴聲響到,余仁海從褲袋拿出電話,那上面正寫著「禿頭佬」三字。

「一講曹操曹操就到。」
日本目前六戰全勝,以十八分高踞榜首;而香港則是三勝三負,積九分排在第五,若明天能戰勝日本則有機會升上第四參加季軍戰。

但相信連隊員本身也不太相信自己能擊敗這支無敵之師。

蕭智堯看著領隊寫在白板上的名字,前場那幾人都是日後在歐洲聯賽和日本國家隊踢出了名堂的知名球星。

還有據說主動去踢B隊的岡部彰,多年後也是在西甲名聲大振。

“終於要同呢種水平嘅人踢……”興奮與壓力各自參半,剛吃飽的蕭智堯想到明天就要與如此厲害的球員交手,緊張得甚至覺得有點反胃。

「啱先我同日本嘅領隊商量過,咁聽日大家都會派出A隊,但佢話如果半場賽況特殊嘅話,佢會收起主力……呢句佢講得幾婉轉。」陳召禧苦笑著看向眾人。「雖然係可以估到嘅事,但對手似乎無太將我哋放在眼內。」

「……」眾人沉默不語,便是一向最大言不慚的余仁海和梁博豪,在球場邊目睹過日本隊的實戰表現後,亦很難再大大咧咧地說自己毫不害怕這支對手了。

「雖然呢幾日我主要都係講自己戰術為主,咁呢三日踢落嚟相信大家應該都踢熟晒,所以我想簡單講下聽日對日本有咩要注意。」陳召禧乾咳兩聲,拍了拍白板後繼續說道。「日本A隊同樣呢三日都係踢死同一套4-3-3陣容,但唔同嘅係,今次佢哋隊長都會加入A隊。」

「嗰個……岡部彰?」孫敬學咬著手指一臉緊張,他對日本B隊的水準也有很深的印象,作為中場核心的岡部彰彷彿會出現在球場的任何地方一般,且隨時都能以射門、傳中或是突破為對方帶來威脅。

「無錯,所以你哋要做好聽日可能會輸得好慘嘅心理準備,特別係A隊呢幾日都Keep住大勝,甚至連卡塔爾都唔係我哋嘅對手,大家自不其然心入面會有種自滿感-但聽日先係真正戲肉所在。」陳召禧點了點頭,用手指向白板上日本陣容的三名鋒線球員。「左翼鋒小栗修平、中鋒倉野尾一志、右翼鋒坂口正宗,都係極具破壞力嘅前場球員,簡單嘅配合同個人突破好輕鬆就可以撕破對手防線。再加上被稱為日本未來隊長接班人嘅全能中場岡部彰坐陣,由佢喺正中間做掃蕩加組織,會令前面三個前鋒更具威脅-呢三叉戟本身攻城陷陣有幾強我諗呢一點我相信你哋都有見識過。」

眾人沉默點頭回應。

「但……」陳召禧朝蕭智堯和兩名前鋒看去。「我無諗住聽日要死守。」

「聽日我哋將會繼續踢菱形4-4-2,同日本鬥攻。」
正 加油

「聽日我哋將會繼續踢菱形4-4-2,同日本鬥攻。」

正,打佢老母
正呀 攻佢老母
老魚就直接否認 呢一個就避開唔答
到時寫個書評拉下客先
迷惑下大家
可能老魚真係有穿都唔定
咩書評?
用李向名嘅視點
分分鐘禿頭佬都有穿越
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞