《重來一次的足球人生》

987 回覆
87 Like 3 Dislike
我會話現代足球變得太快
司徒踢港隊個位比我感覺似沙維
個人覺得現代足球太追求全能
大部分球星都好扁平化
無以前咁有特色同星味
LM 支持
係,而家可以一條友主宰比賽嘅球星越黎越少,不過都係因為防守組織好過以前,用陣式化解左救星嘅威力
十卜,抖下同重組是必須的!
多謝支持
中學篇章唔會講得太詳細 但都唔會話一嘢飛過晒
btw其實我都試過同班大學同學(講緊全部都識踢)俾班8 9歲嘅細路(咩廣東省業餘亞軍隊)炒 俾人猜到波都掂唔到

體能差距咁大點輸
斬起個波都贏啦
定十二三歲 唔太記得
但班細路腳法同技術真係勁好 輸咗一兩球之後想撲上去搶都俾人猜到仆街
12,3都講得通
8,9都輸真係唔好話自己識踢
對比起對面你地全面杜奧巴咁撞得
咁無嘅 對住細路就會輕手啲 等於對住啲阿伯咁
但嗰場之後就知道呢個世界真係好大
有次去恆大足球學校同班高中生踢frdly 又係俾人撳住嚟砌
我哋都試過 最記得我哋個中堅俾人牛尾巴通渠之後望住我嗰個樣
Marcos Alonso...2013年去費倫天拿先叫多人識小小...
主角一開始有話穿越左20年..即係主角個時空係..2033年打後!?
主角細個嗰陣已經係我哋而家嘅未來
主角係咪會出國踢波?
上面咪講咗打完場波停兩日囉
今晚會更新
等左兩日啦
留名先
十五、

理善在接下來的三場附加賽都以大比數擊敗對手,輕鬆晉級深水埗區淘汰賽階段,

而他們十六強戰的對手是石硤尾的良橋英文中學。

蕭智堯當然記得這個名字,他們也是區內的足球強校之一,雖然沒能打破英理壟斷區內名額的局面,但多年來一直都是有力的挑戰者。

而且現在愈來愈多港超職業球員出身自這家學校。

石硤尾毗鄰深水埗中心地帶,因早年聚居人群,後發展成香港公共屋邨的起源地,相較下人口較疏,足球風氣極盛,大小球場遍佈,也因此孕育出了一個香港有名的業餘足球團體-利團足球會,而良橋的幾乎所有校隊隊員都是這個球團的成員。

利團的戰術風格非常統一,從七八歲到七八十歲都同出一轍,他們甚至連姿勢都帶有一定的辨識度,致使蕭智堯有時候街場看到某些球員都能猜到他是石硤尾人。

「聽講呢隊好似好勁?」說話的是球隊正選左中場賴嘉豪,頭髮在中學生來說較長,文質彬彬,是成績不錯的高材生,但足球年資較短,只當作是普通的課外活動對待。

「絕對嘅團體主義,基本上每個人控波嘅時間唔會超過兩秒或者兩腳,幾乎每場控球率都擁有壓倒性嘅優勢,崇尚地面進攻……大概係咁。」蕭智堯總結道,他對這群人可是十分熟悉。

簡單一點概括,就是石地七人版的哥迪奧拿式巴拿羅那。

絕對的紀律性,以不斷傳球的走位方式形成三角形站位層層推進,由前鋒到門將都以控球在腳為首要考慮條件,會極具耐心地試探等待對方疲怠露出防守漏洞。

但他們也不是無懈可擊的,至少就一直無法突破英理書院。
由於負責訓練和培育他們的業餘足球團體是以七人足球為中心,因此會相對地不擅長有越位規則的十一人賽事;球員身體對抗性相對較差,而且極度崇尚巴塞式短傳滲透,幾乎不會看見有直線長傳,底線傳中也相對較少,除了後衛以外沒有高空戰的能力。

「即係話……佢哋最大嘅優點同時亦係佢哋係缺點?」隊長鍾偉豪聽畢問道,雖然他已經中三了,但此前也一直無緣與良橋交手,只曾聽過他們是區內強校之一。

「以我哋前中場要逼搶佢哋應該係無乜可能,佢哋練波次數好頻密,全部球員體力都好好亦好冷靜,消耗戰係佢哋拿手好戲,」蕭智堯指著用紙筆畫的陣式圖。「所以我哋最好就讓半個場畀佢哋,由中場線開始防守,甚至睇情況可能要退到三閘線開始防。」

眾人若有所思地看著那張簡陋的戰術圖,似懂非懂地點頭回應。其實對於一群十三四歲、沒接收過相關知識的孩子來說,戰術這種東西還是太深奧了點,蕭智堯後來補充了一句,讓大家龜縮防守,跟對方比拼耐性就是。

「只係聽你咁講我哋好似贏面好細咁。」鍾偉豪臉上露出稍微擔憂的神色。

「咁老實講肯定唔係容易應付嘅對手,對面話晒都係強隊,」蕭智堯笑著聳了聳肩。「但大家諗下:我哋係擊敗過英理書院嘅球隊,而且對面仲要有司徒俊緯喺陣中。既然係咁,我哋喺深水埗就無咩對手需要驚,但唔代表我哋可以用輕敵嘅心態去面對任何一個對手。」

「啱,我哋應該保持平常心。」鍾偉豪吸了口氣,點頭應道。

眾人聽到這番發言似乎也回復了些許信心,看起來輕鬆了很多,也有個別球員會指著陣式圖向蕭智堯指教,這種畫面在以往是無法想像的。

站在一旁的余仁海沉默著一臉納悶,注意到他不對勁的蕭智堯走過去問了一句,但只是回了一句沒什麼。
司徒俊緯率領的英理不敵理善,在U-13中也毫不意外地成為了話題。

身邊的十名隊友都是校方精心挑選的精英球員,而對面只是一家名不經傳的公立學校,這樣的戲碼還被對手擊敗,司徒俊緯身為港隊U-13的隊長,如此戰果自然會成為話柄。

「你係自己醒水嘅就讓返個隊長臂章出嚟啦,有無臉啊你。」說話的是U-13的主力前鋒梁博豪,是大埔第一足球強校羅學強紀念中學的成員。

「……」面對挑釁他本想回答點什麼,但想來還是算了,只繼續專心拉著筋。

「唔係話想潤你,我比較有興趣想聽你本人講下點解會輸,照計英理整體實力應該勁好多至係,你又有上場。」同樣就讀羅學強紀念中學、司職中場的孫敬學在旁邊問道,與梁博豪不同,他是那種很友善同時十分好學的類型,在球場上能勝任不少位置。

「理善有個……好勁嘅中場,勁過我好多。」司徒俊緯回答道,語氣顯得很平淡。

「吓!?你老味你望下你自己件衫,你心口嗰個係港隊Logo嚟架!你邊度搵到個勁過你嘅中場出嚟啊,講出嚟你醜唔醜啊!?」梁博豪一聽莫名火起,忍不住指著他罵道。

「信不信由你,我講嘅係事實……」司徒俊緯也不多作理會。「之後學界我諗你哋應該好大機會會撞到,祝你好運。」

「勁過你嘅中場……但唔係港隊嘅?」孫敬學一臉疑惑。「叫咩名?」

「……蕭智堯。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞