《重來一次的足球人生》

987 回覆
87 Like 3 Dislike
加更
良橋的高空戰能力並不出色,甚至可以用水準以下來形容,但相較之下理善其實更差,他們對於防守角球的站位全不熟悉,七零八落的出現大量空位。

程至恆找到空位躍起頭鎚攻門但僅僅偏出,良橋在下半場的第七分鐘,只差一點便改寫比數。

「冷靜啲,我哋仲有機會。」眼見隊友都有點慌張失措的樣子,鍾偉豪率先拍手喊道。

「係!」

「隊長,我同何川調返位啦都係。」蕭智堯道。

「嗯,我都係咁諗,而家你咁樣側向一邊我哋進攻唔到。」鍾偉豪點頭表示同意。

「但我認為對面個教練應該係專登引我咁做,」蕭智堯看向教練席,但那個中年男人的樣子在他腦海中並沒有印象。「我估我一調返去中場,伍思明就會自己走返去左翼個位。」

「……咁你覺得要點應付?」

江偉祥盤起雙手,在教練席與球場上的蕭智堯四目雙投,那就是要下戰書一般的眼神。

「別無選擇,鬥攻。」
我睇下晏少少10點左右or聽日加更啦
加更
2200見
應該難啲 有job要做
我聽晚連更兩話啦
好好
加更
山下見
睇黎下一集會好撚刺激....
不過睇到有小小感觸
故事發生係未來...但故事亦有講
司徒俊緯 同 伍思朗 咁有足球天份
但都去唔到外國聯賽、港隊亦打唔到咩成績...
咁要成隊勁先易有成績嘅,好似理善咁,成隊波打主角、余仁海、李向名三個,踢丙組學界就話得姐。假若呢隊理善去日本呢d青訓系統完善嘅國家交流,根本冇得打。
咁當然啦,香港對運動員晚配套根本就唔足夠。
雖然足球已經比其他運動好 但都係未夠。

幾年前其實有幾個好有機會打前外流既球員 但都係失敗/半失敗收場

陳俊樂重傷 卓耀國唔生性 耀沖廚師 遠小小有林學曦、林嘉緯。
你話香港真係無人材咩...
而家寄望陳晉一、彭林林
有次去日本旅行 去到個好細嘅島仔
經過一個五人場 係個教練帶住班小學生練波
啲基本功睇到我
再諗返香港啲足球青訓真係
我之前去過羅馬玩
同佢地街場踢過下....勁到痴線
仲未去過歐洲
好想去唔同地方感受下佢哋嘅足球文化
果一班小朋友比我個感覺係...
佢地拎波第一件事諗護住個波,唔會盲目向前傳/撚波太多...

呢個意識...香港好多半職業球員都未有
觀察環境->諗清楚自己要做咩 然後再現位->現位前shoulder check
淨係呢三步已經好多人唔識做
(雖然我都好屎 無乜資格話人)
我踢波都好差,我玩另一項運動...
無咩資格批評,但人地做得好,我哋唔只要羨慕,仲應該要學
日本人天生體格差 都樣樣運動搞到有聲有色
二十四、

「傳快啲!個波個運轉要再快啲!」

石硤尾偉智街七人足球場是利團慣常會預約的練習場地之一,也可以說是這個業餘足球團體的「根據地」。

“好多細路仔嚟踢波,因為屋企無錢,只係著住白飯魚嚟踢,但因為白飯魚易爛,著一兩個禮拜可能就要換一對,實際上都係使唔少錢,最後唔少細路仔因為咁而屋企唔畀佢哋出嚟踢。”江偉祥雙手負後,指揮著這些小孩子的團隊練習。“但香港作為一個國際大都會,我覺得唔應該係咁,呢個地方唔應該有細路仔因為金錢上嘅問題而無法享受足球帶嚟嘅樂趣,更何況,石地足球嘅足球成本已經係最低。”

與中學足球不同,雖然學界改制後將原來的A、B、C三個級別簡化成初中及高中,但人員流動最長依然只有三年的時間,賓際上很難讓教練打造出一支自己心水的球隊及戰術。

人員和戰術都是需要時間練習和沉澱的,特別是強調腳下技術、默契和走位的傳控戰術。

“呢班細路好多我係由小學就睇住佢哋大,家瑜、志恆同凱滔已經中三,良橋係一間Band 1中學,佢哋都同屋企傾好咗踢埋初中,高中會全力讀書……”良橋再一次發動攻勢,果然如蕭智堯料想一樣,當他回到中場位置時,伍思明和程志恆再次調位,戰術回到孤立理善右閘的戰術。

「呢場可能係我哋嘅引退戰,所以無論江Sir你想我哋點踢都無問題,只要可以贏就無問題。」

半場休息時,楊家瑜這樣說道。

站在他身邊的程至恆和王凱滔一臉堅毅,像是從容面對最後任務的士兵。

「我哋可以放低我哋喺球場上嘅執著同尊嚴,但我唔想喺最有機會嘅今屆,只係踢到十六強就出局,我哋唔想喺呢個球場上留低任何悔恨,而且仲要唔係輸畀英理嘅話我唔甘心……」

「……扮咩,輸畀英理你哋一樣會喊苦喊忽。」江偉祥沉默了數秒,笑著嘆了口氣「我都無諗住死守利團嘅傳統,如果唔係我都唔會叫思明放開去扭……」

伍思明聽到自己的名字被叫到,卻又想起自己無法扭過蕭智堯的恥辱,不由得低下頭去,不發一言。

「聽住,下半場我要你哋眾志成城,用平時練波得返嚟嘅嘢作為你哋嘅武器,但同時要放棄你哋嘅尊嚴,全心全意為球隊戰術服務。」

輕皺眉,緊咬牙,這不僅是江偉祥一人,也是整隊良橋的背水一著。
良橋再一次換位讓伍思明在左翼位置單挑何川,李向名亦有意靠近少許準備補位,但良橋的進攻套路突然進取了起來,除了重回中鋒位置的程至恆以外,左右中場也擔任前插角色,不斷地向著Half Space及中路衝擊。

因為防守中場明顯失位,伍思明這次並沒有獨闖龍潭,而是傳到禁區中間給插入的左中場攻門,但被恰好站在射門路線上的李向名擋到。

“呢種……唔係利團慣用嘅進攻模式……”蕭智堯清楚得很,利團式傳控不會採用這種冒險且極進取的走位拉扯。

由於十一人的戰術跟七人始終有所不同,江偉祥再想堅持固有的風格也需在其基礎上改良。兩閘疊瓦不是單純地循邊線而上,有時候也會與中場切入至中路,為兩邊的翼鋒製造孤立的空間-這方式兩邊同樣適用。

「左邊!」鍾偉豪發現了左閘位置出現空隙,馬上提場喊道。

為了減少伍思明那一邊的威脅而將李向名調至右中堅,這樣一來左中堅的位置便會是較弱的林誼雄。

況且,理善的左閘也不是什麼值得一提的球員。

「樂仔試下過佢!」

「嘖!」蕭智堯確認了一下附近的空間尚算安全,他堅信這次1 on 1很大機會會被過掉,便馬上跑去左閘位附近補位。「阿雄唔好出嚟!睇住唔好俾人攝到中間位!」

眼見兩人靠近,良橋的右翼安永樂很果斷地把皮球回傳至右中場腳下,無人看管,是一次很理想的四十五度傳中良機。

“吓?”

蕭智堯清晰看見,良橋的球員都早有預謀地一同前插,這表示他們都知道這球會是高球傳中-但這絕不是利團風格中會出現的東西。

「Head晒!」身高172,以中二生來說算比較高的林誼雄大聲喊道,但對方的程至恆很快便靠近與其爭頂,早就佔據有利位置的這名理善中堅並沒有像其預告般清脆地將來球頂走。

球被良橋頂到了。

「嗚!」理善的門將劉志霖勉強把飛速而來的球從耳邊位置擋出,再被趕到的鍾偉豪大腳向邊線解圍,這幾乎是一記必入的頭鎚,剛好被撲到可以說只是幸運。

「啊!咁都唔入!」程至恆確認狀況後失望地喊道。

這次攻勢雖然沒有轉化為得分,但卻深深地動搖了理善的士氣。

這與事先打探的不一樣,良橋的進攻手段忽然變得多樣化了起來,這可不是光靠死板的區域防守就能應付的事情。

當然這樣的搶攻良橋事先也沒有練習過多少次,在配合與選擇上總會有些混亂及誤會,效果說不上太理想,失去控球權的次數也變多了起來,但繼續配合高位逼搶,局勢上依然是倒向他們那一邊。
主角爆seed一扭七未
「江Sir竟然……」看到良橋突然大變風格,蔡與榮也不禁一臉意外。「真係估佢唔到。」

「但好明顯良橋班細路未係太熟要點做,十一人足球同七人足球嘅走位……始終係唔同。」張志庚笑道。「更何況佢想佢哋踢五路進攻,無事先夾過,談何容易。」

是的,雖然良橋的隊員大多都是從小時候便一起在利團裡一起踢球的子弟兵,但突然加插數項新的戰術指示,一時間要理解和適應是非常困難的。

而且突然加入高空攻勢的指示,對於進攻球員來說也有點無所適從,畢竟頭鎚攻門本就很少會練習。

「我教我嗰隊細路所謂Half Space呢個概念嗰陣,都講解同練咗好耐先小有成果,」蔡與榮看著場上奔跑的球員們。「以香港嘅足球基礎嚟講,對佢哋可能係有啲複雜……」

即使是重視團隊和傳控的利團,其戰術風格也一向以消耗為主,當然這和他們主攻七人足球有關,太冒進的前插會使得後防更為空虛。

所謂的五路進攻對這群小孩子來說實際上並不容易理解。

……
一年前。

已數不清是第幾次失利於英理陣下,站在校長室前,江偉祥只覺得這道門隱約發出一道沉重而厭惡的氣味。

學校想換教練及治隊風格的事情其實由來已久,這次敗仗後的會談將出現什麼對白他也大概能猜出個八九不離十。

純粹的控傳戰術落伍了、過時了,你的戰術連石硤尾那些買菜的師奶都能看出來了-嗯或許這個不會說。

幾年前在校董會議上聽過不少難聽的說話,「你想玩幼齒嘅返去你業餘團體度玩,學校要有學校自己想追求嘅嘢」,這句話江偉祥到現在依然字字記得深刻。

校長是與自己相識十多年的老朋友,跟自己一樣是巴塞羅那的球迷,對極限的傳控足球有著近乎於痴迷的信念。

「十……一年?」良橋校長把倒滿了熱咖啡的杯子推到江偉祥跟前。

「嗯,十一年啦。」江偉祥點了點頭,笑道。

「坦白講,你信唔信良橋會有開花結果嘅一日?」

「信唔信……」江偉祥笑著搖頭,想起了走廊獎杯櫃裡的戰利品,全是銀白的一片。「其實都無乜分別。」

「其實校董會議入邊有唔少人講過,」校長拿起咖啡杯喝了一口。「佢哋對江Sir你嘅執教信心好有信心,但希望你可以更『集中』咁去打造一支精銳之師。」

良橋的高中校隊是由另一名利團的幹事擔任教練,那人資歷比自己淺,實戰能力也比自己差,但其戰績相對要較好一點,執教六年內有過一次深水埗冠軍的成績。

雖然這麼說可能不太妥當,但其實大家也知道良橋高中校隊的優秀成績很大程度受惠於初中校隊的人才培育。

「『集中』……」江偉祥笑著嘆了口氣,在校長身後那寫著「有教無類」四個大字的錦旗被冷氣吹得輕輕擺動。

「其實我說服咗其他人,可以畀多一年你,又或者直接畀你入高中試下,喺初中無更好嘅成績只係因為班球員仲細,發揮唔出你嘅教導才能……」

「校長你知唔知今年有幾多學生申請想加入良橋校隊?」

「……十零個?」

「係五十個。」江偉祥答道。「過去十一年,每一年校隊收到嘅申請書都Keep住增加,呢十一年以嚟,主動退出校隊嘅學生係一個都無。」

近十年裡,良橋的初中足球校隊人數一直都是香港第一的,他們的入隊選拔率接近百分之百,雖然能參加校隊正式比賽的比率實際上很少,但多年來確實一個主動申請退出的學生都沒有。

「所有加入良橋嘅細路都係笑住入嚟,以凌厲嘅眼神訓練,用快樂嘅表情離開,對我嚟講,呢支校隊存在嘅意義唔淨係為佢哋帶嚟咩錦標-我只係一個諗辦法為我嘅學生帶嚟快樂嘅教練-我希望佢哋可以開心咁去享受足球。」

……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞