《重來一次的足球人生》

987 回覆
87 Like 3 Dislike
本故事純屬虛構 如有雷同實屬巧合
十七、

鬧鐘響鳴,蕭智堯緩緩將其關掉坐起。

今天就是要對陣良橋的比賽日,本來上個星期他跟鍾偉豪有打算跟附近的學校安排一場練習賽以實習一下防守戰術,但適逢第一次校內考試將要到來,不少隊員都表示學業要緊不太方便。

香港畢竟還是讀書壓力大得嚇人的地方呢。

「跟住係本港體育消息:亞洲盃外圍賽分組賽賽事最後一輪,香港0-1不敵馬來西亞,再一次無緣決賽週。」

打算上廁所撒起床第一泡尿的蕭智堯駐足在電視機前回頭凝視,父親坐在梳化上低頭用花生醬塗抹著方包,並沒細心留意電視傳來的聲音。

「呢場比賽亦係擔任咗八年港隊隊長嘅馬志誠最後一次代表香港出戰,賽後答謝球迷時得到唔少球迷熱烈嘅掌聲,向呢位為港隊付出十七年歲月嘅功勛隊長致敬。」

「『今次其實真係……只係差一步,球隊上下都出盡百二分嘅努力,但好可惜我哋無辦法去……改寫戰局,算係……一個遺憾。』」

「港隊教練韋卓行表示對球隊出局感到失望,但重申對球隊表現沒有不滿,會盡快帶領隊員收拾心情,以備戰2034世界盃外圍賽……」

其實之後十多年的畫面蕭智堯也記得一清二楚,想到這裡他不禁輕聲嘆了口氣,轉過身朝洗手間走去。

鏡子裡的自己青澀稚氣,但當然內裡的神情還是自己那勉強算是成熟的氣息,只是穿越了已兩三個月,他還是未能習慣自己的這副模樣。
由於理善校史上足球隊並沒有多少彪炳戰績,這次以黑馬姿態闖入區內十六強足夠讓校方刮目相看。午飯後出戰前,校長及副校長特意跟領隊彭為海及隊長鍾偉豪安排了一次簡短的會談。

「挑,隊長咪又係二打六一個,成隊波都係靠我哋三個撐住嘅,我哋直情應該要有體育記者嚟訪問添啦。」其他隊員都在小賣部等待出發,余仁海一臉納悶地托著腮道。

「咪搞我,我唔想上報紙。」李向名表情冷淡地應道。

「學校都係做下樣嘅啫,佢哋真係關心我哋咩,球隊踢得好佢哋有面咋。」蕭智堯笑道。

正說間,領隊及隊長二人從樓梯轉角處步下,一臉笑意地朝大家而來。

「做咩啊,個樣咁撚開心嘅?」余仁海一見到鍾偉豪那欲蓋彌彰的笑容便忍不住吐槽。「校長話要派錢畀我哋啊?」

「咳咳……余仁海,我話晒都係老師嚟,注意你嘅用詞下。」彭為海在旁邊正色道。

「校長話校方尋日收到電話,港隊U-13嗰邊今日會派人嚟考察,叫我哋好好表現。」鍾偉豪叉著腰笑道。

眾人一聽到這個消息都像雙眼大放光芒一般,雖然很快就意識到其實考察對象只有蕭智堯跟余仁海,不過心中也自然會替他們感到高興。

“嚟啦!”蕭智堯亦心中暗喜,這代表他想進軍職業的路線終於能踏出第一步了。

「醒定啲啊你,」余仁海皺起眉頭,半開玩笑地用手背拍著蕭智堯的胸口。「唔好等陣得我一個選撚中咗得你入唔到喺度喊啊。」

「咁就要睇阿名狀態點啦,等陣佢守唔到,我哋又無波到腳咁就攬炒架啦。」蕭智堯反手用姆指朝李向名指去。

「咦有得諗喎,OK喎。」李向名一副極有興趣的樣子點了點頭。

「得啦咪玩啦,出發啦,早少少去熱定身啦!」鍾偉豪忍不住拍了他們三人的頭一下,催促大家趕快起程。

「嗬!」
座落於石硤尾半山路段的良橋英文中學,其足球校隊成員亦緩緩步出校門,一行十多人往地鐵站出發。

理善中學向來都是區內的底層魚腩,良橋的外聘足球教練江偉祥是利團的幹事之一,他在過去十二年間一直為校隊輸入球團引以為傲的傳控戰術,面對其他球隊時總是以極大優勢拿下比賽,但卻總是倒在英理陣前,加上橙色的球衣,不免被其他學校諷笑為「深水埗荷蘭」。

英理在蔡與榮的執教下以全能及多變著稱,其高強度的訓練方式使球隊的平均能力遠高於區內水準,加上以優惠入學政策積極羅致其他學校的潛力球員,這使得提倡有教無類的良橋根本無力匹敵,所謂的團隊足球在一定程度的實力差距下無法有效發揮。

不過今年,良橋迎來了最有希望打破這局面的良機。

一是英理書院無緣出線,被理善大比數擊敗的事情在深水埗各中學裡早就傳得火熱,而對這戰果最大反應的,自然就是一直被壓得抬不起頭的老對手良橋-多年來的攔路虎竟然被趕走了。

二是良橋今年加入了一名十分出色的中一生,名叫伍思明,他的能力足以讓江偉祥打破特例,從第一場分組賽開始便一直讓其擔任正選,而且他還不是利團出身的球員。

由於良橋的Tika-Taka戰術並不容易掌握,除了那些從小就在利團受訓的「街坊」以外,重視團隊配合的特質很難容許技術及理念各方面仍相當青澀的中一生立即成為戰力。

但剛從大埔搬來石硤尾的伍思明,卻只用了一場隊內練習賽便征服了考察新賽季陣容的江偉祥。

後備上陣的他擔任4-3-3的左翼鋒位置,在30分鐘內四度攻破對方大門。

如果以戰術來比喻,良橋是西班牙的話,那在江偉祥看來,伍思明就是入籍西班牙的美斯。
「有無信心贏對面隊個余仁海?條友入波數字好似仲誇張過你喎。」說話的是擔任中堅同時也是球隊隊長的楊家瑜,雖然嘴上是這麼說但似乎不太感到擔心。

「係啊,對面條友今屆有一場無踢……嘩頂佢5場18球,痴Q線。」另一名隊友左閘陳覺行拿著助理教練給他們的參考資料,差點忍不住在地鐵裡驚呼出聲。

「嗯?贏到波嘅話,入唔到波我都OK。」伍思明看了他倆一眼,不以為然地笑道。

實際上這名左翼鋒在今屆學界已收穫了11個「士哥」,入球數遠超陣中正前鋒程至恆。江偉祥甚至為了讓伍思明有更多的發揮空間和球權,花了很多時間游說已經中三的程至恆為這名新星作出犧牲,而事實也證明了這個戰術決定是正確無誤的。

「嘩江Sir真係教得你好啊,喂佢唔喺度你唔使扮晒嘢喎人少少。」楊家瑜聽到他的回答後失笑道。

「唔係啊我認真架,本身知道英理出唔到線嗰陣江Sir咪好鬼開心嘅嗰日,但之後佢同助教專登抽咗一日去睇理善嘅比賽,返嚟之後有幾日都靜晒唔出聲。」伍思明朝較遠處坐在座位上的江偉祥及助教看去,確定他不會聽到自己的說話後小聲道。「你唔好睇佢而家咁嘅樣,其實佢自己都無信心呢場贏梗。」

「哦係啊,我都講過啦,上輪俾佢哋炒6-1嗰隊,我有Friend係校隊其中一個,佢話對面真心痴線,仲要明顯無出盡全力,入到五六球就開始收手咁。」陳覺行搖頭道。

「但你個Friend有無具體啲講點先?」伍思明追問道。
「哎尋晚喺屋企樓下撞到佢,傾咗幾句,佢係踢防中嘅,佢話根本都痴Q線,成場對面好似得幾條友進攻咁,諗住唔使咁多人去防守,點知個攻擊中場求其一腳斬落去,個左腳前鋒喺左面一爆一控,再起腳就遠柱入,上半場就係咁,倒模咁就入咗四球。」

「……」伍思明聽得愈感興趣了。「咁呢場你哋有排受喎。」

「挑,個前鋒跑得快又射得,咁咪靠身位囉,食腦架嘛,」楊家瑜冷笑一聲,用食指指向自己的太陽穴。「同埋防中都有問題啦,對面攻擊中場傳波叻咪拍緊啲囉。」

「佢話……個攻擊中場先係最誇張嗰個,一拍埋去就過你,兩三個人都Mark佢唔到。」陳覺行苦笑著搖了搖頭。「同埋最頂癮係佢話佢事後先知,佢哋贏英理嗰場,正正就係余仁海無踢嗰場,但大家都知嗰場司徒俊緯有出。」

聽到這話,另外兩人馬上陷入沉默沒有說話。

「下一站,太子;下一站,太子;The next station is, Prince Edward……」

眾人拿好行裝背在肩上,抬頭看著路線圖電子板一閃一閃的,準備下車迎接即將到來的硬仗。

“即係話,理善係靠個攻擊中場一個人打爆咗有司徒俊緯嘅英理……”
正,好鍾意呢種互相鞏固嘅情節
咩意思?
live
無啦 今日更完
一日一更其實都有啲壓力
咁又無咁誇
每晚睇完你出文先訓
期待聽晚更新
多謝支持
其實大家一般perfer幾點左右會比較好
我可以盡量喺某個時間段更新(除非有嘢做)
好有畫面
未開始踢喎
你幾時出都得,唔好棄故就ok
應該唔會嘅
不過有比賽要準備
下個月可能真係要停更一排or佛系更新
2047之後仲有港隊?
當住有先
晚晚臨訓前都入一入黎睇樓主加油
你寫得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞