『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
岩岩先發現原來renew會轉埋 passport number
轉左個靚number

應該唔會喎
我果本無轉

我轉左喎

續特衰同埋BNO果陣都有轉過號碼
bno 對升學同就業有冇幫助呀

有又點 冇又點
唔通冇就唔攞得bno

問下姐唔洗咁嘅
bno 對升學同就業有冇幫助呀

有又點 冇又點
唔通冇就唔攞得bno

問下姐唔洗咁嘅

BNO申請英國Working Holiday無限額,特衰有
隔離post啲廢物真係,唔出真章當我流 吹奏廁板護照都夠彊果然係弱智

邊個post

https://lihkg.na.cx/thread/10648/page/1
App: https://lihkg.com/thread/10648/page/1

竟然吹奏特衰

最記得係好似08年,有個用特衰拎神根國家學生簽證嘅人,去另一個神根國家比人周到,直頭留案底同坐監

我唔明,用神根簽證唔得?

當年故事係咁:

本人持有特區護照, 有歐洲某國 (簡稱: P) 的簽證, 是type D的VISA
有效期是08年9月-09年2月

在兩個多星期前在由P的首都去德國柏林, 坐的是Euroline 通宵巴士

在凌晨的時候被查passport, 警察說我的visa invalid in travelling in germany

他解釋說我的visa是只可以留在P裡, 不可以去其他國家

我堅持話香港特區護照有90日在神根免簽, 我90日沒過期, 當然可以在神根國家裡
(90日後只可以留在P)
當時我對住3個警察, euroline司機在爭論

凌晨3點落車, 即扣留, 之後即日見法官+坐左14日監

好彩有幸中國駐德國大使館的秦先生幫忙

否則現在都會在監獄裡

當我被譴返P時, P的警察對我說我是有免簽90日

現在問題是

究竟我是否在當時在德國有免簽??

假如我是有免簽, 即是我坐了14日冤獄, 可以嘗試索償

(但我知道機會不大, 我在警局時簽了一些文件, 雖然當時有中國人翻譯, 但我不知道是什麼, 應該是責任這些東西)

謝謝幫忙

記得睇過一個台灣差唔多case。係睇邊一國同咩簽証的,因為佢用左簽証入,無左90日visitor身份..

我有一個第一身CASE,同呢個情況有些相似。 我有歐盟神根某國Q居留證,不過10月已到期,等候新居留證期間,即今年11月我要經德國柏林短暫離開歐盟。柏林離境時,移民官搵唔到入境印,問我幾時入神根境。我話我係Q國居民,我有居留證不過等緊續期。雖然表明張居留證係過期,不過佢都要求望一望張證,之後就出境。再由柏林入境時,我主動同移民局講我等緊居留證續期,反而移民官望咗一眼話"Not here (Germany)",跟住就放我入境。

以我所知,神根公約國對非歐盟公民計算停留期限曾經作出改動,不過實質計算方法我都唔係好清楚。如果依八、九年前計算方法,正覺話我知,我柏林離境可能被控逾期居留。

你用特衰護照?
如果你用bno係咪基本上會冇印?

我接近十年無用過廁板啦。

有歐盟居留證,就算你攞廁板入境都唔會有印。
隔離個post笑死 罵戰變咗道歉post

無所謂啦,本來大家都係火遮眼,我本來要屌嗰個都唔係佢

大把港豬見到棺材先識驚,太遲了。
無事果陣就吹捧特區護照乜乜物,有事果陣冚家x。

埃及果壇冤獄夠恐怖啦,被拘留,仲要被黎乜乜條八婆用埋啲下三流手段屈錢。同胞喎,你做埋我果份。

俾着我膠都費事派,咁鍾意廁板由得佢用囉,多啲人撞板,新聞先會有多啲反面教材。

埃及果壇冤獄夠恐怖啦,被拘留,仲要被黎乜乜條八婆用埋啲下三流手段屈錢。同胞喎,你做埋我果份。

俾着我膠都費事派,咁鍾意廁板由得佢用囉,多啲人撞板,新聞先會有多啲反面教材。

有冇事件簿?
另外明日香巴會唔會第一頁出份特衰大事件列表,等我地日夜重温
我依然係being processed

等到頸都長

等到頸都長

今日提早收到

巴打有冇打去查進度?

等到頸都長

今日提早收到

巴打有冇打去查進度?

我打左去,唔需要按任何制喎⋯⋯直接轉去advice line,答d好廢嘅答案比我

佢話我個application要6個禮拜,要我等多14日先喎

打左兩次,搵埋supervisor,幾個人都係咁講

有冇事件簿?

特衰同bno兩邊都整埋先夠中肯

有冇事件簿?

特衰同bno兩邊都整埋先夠中肯

點解要兩邊都整
唔用嘅嘢整黎做乜? 貪佢證明到你係中國人?
除非你要首次拎中國入境證啦
其實以往入人地國家nationality要寫中國/被改成中國係最唔gur

老實講如果早知道可以攞返bno唔使受呢d氣我晨早拎左
唔知係咪BNO ONLINE FORM改左,我唔見有得選RENEW, 仲要最後要填父母資料。
一開始就好似下圖咁,
大家有冇咁既情況

其實以往入人地國家nationality要寫中國/被改成中國係最唔gur

都係個句早續早享受 唔駛煩

都係個句早續早享受 唔駛煩

續BNO 都係一種身份認同,來生不做廁板人
唔知係咪BNO ONLINE FORM改左,我唔見有得選RENEW, 仲要最後要填父母資料。
一開始就好似下圖咁,
大家有冇咁既情況

有,父母資料都要寫
乜而家要入埋父母名
問埋外祖父名 仲*左
乜而家要入埋父母名

唔係好難姐
問埋外祖父名 仲*左

唔知咪打N/A囉
問埋外祖父名 仲*左

唔知咪打N/A囉

唔比打N/A
問埋外祖父名 仲*左

唔知咪打N/A囉

唔比打N/A

你唔會唔知自己阿爺阿嫲個名掛
問埋外祖父名 仲*左

唔知咪打N/A囉

唔比打N/A

你唔會唔知自己阿爺阿嫲個名掛

佢自己個出生日期年月日都唔知,咪又係寫大概
各位,我再上網查左,因為係太耐冇續,所以被當作「首次申請」,
照填就可以了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞