『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
放棄中國籍不等於必然喪失香港居留權,而且因為新入境條例而喪失居留權嘅人會被自動賦予入境權,唔需要入境處處長批准可以繼續係香港讀書工作,只係你無得享受永久居民嘅福利同埋你唔再被保證不被驅逐出境,直至七年之後拎返居留權為止。
放棄中國籍不等於必然喪失香港居留權,而且因為新入境條例而喪失居留權嘅人會被自動賦予入境權,唔需要入境處處長批准可以繼續係香港讀書工作,只係你無得享受永久居民嘅福利同埋你唔再被保證不被驅逐出境,直至七年之後拎返居留權為止。

如果我用特衰買機票可唔可以用bno上

一般都係個名一樣就得

一般都係個名一樣就得

驚驚地
Was the applicant a British national at birth?
95出世算唔算英國公民
Was the applicant a British national at birth?
95出世算唔算英國公民

本來我就叫你睇頁一份google doc就算,因為入面有寫。不過就當LIHKG新開張大酬賓,就答下你問題

British National = 英國國民,唔係英國公民。

英國國民嘅定義係
1)英國公民(British Citizen)
2) 英國國民(海外)(British National (Overseas))
3)英國海外公民(British Oversea Citizen)
4) 英國海外領土公民(British Overseas territories Citizen)(前稱:英國屬土公民(British Dependent Territories Citizen)
5) 英籍人士(British Subject)
6) 受英國保護人士(British Protected Person)

但係BNO係唔會因出生而取得,所有BNO都係因登記取得。

至於你係唔係因出生取得英國國民身份, 就要睇你係唔係
出生於香港,你出生時父母或其中一人已經係永久性居民或者係香港英國屬土公民,如果係嘅話,咁你就已經係因出生取得英國屬土公民身份,咁你就應該填Yes.

如果你香港出生但出生時父母都唔係香港永久居民或香港英國屬土公民嘅話,咁你就算出生於香港都唔會因為香港關係取得英國屬土公民身份,咁你就應該填No.

如果你唔屬上述情況,亦唔代表你唔係yes,不過你唔係先再講,一般上述兩個情況都應該cover好多人。
我無耐前改咗名(連姓都改埋),前幾日拎身分證

咁係咪就咁填form +改名契寄去英國就得?

洗唔洗比錢當renew
細時唔識野屋企人又冇幫我申請過bno
我無耐前改咗名(連姓都改埋),前幾日拎身分證

咁係咪就咁填form +改名契寄去英國就得?

洗唔洗比錢當renew

1. 睇doc
2. 你唔係renewal,而係Change to existing passport case, 錢就一定要畀,副署都係
細時唔識野屋企人又冇幫我申請過bno

真係無幫你整,定係佢哋唔想你續
HI 各位
HI 各位

隔離登過黎相認
hi bro
大家好
隔離登過黎相認

hi
證已收,好優越
本野D設計真係好正,個人資料個頁好好J
本野D設計真係好正,個人資料個頁好好J

不過我覺唔夠厚
成張草紙咁
係好似好易爛咁
係好似好易爛咁

我之前0幾年果本岩岩好
厚厚地又唔似特衰果本成塊膠片咁
HI 各位

我係泥坑
如果大家想攪起呢個討論區

不如唔好再答高登POST D問題

叫佢地黎呢邊問先答?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞