有冇人一續返BNO就燒左本特衰

89 回覆
2 Like 2 Dislike
如題
除非有多本護照
如果唔係嘅話多本護照旁下身會好d
去過中東伊斯蘭國家去唔到以色列
同埋兩本護照各有唔同好處
Keep住好過冇
除非有多本護照
Keep住好過冇

好似有少少1999左
應該話有bno特衰以外仲有多本護照
除非有多本護照
Keep住好過冇

好似有少少1999左

如果你係因公幹而需要去呢啲「護照有a國印而無法入境b國」嘅情況發生嘅話,你係可以叫公司出封證明話你有公幹並須要係呢啲國家遊走而需要申請第二本護照。有呢封信嘅話就可以拎第二本BNO。

所以如果你符合條件嘅,拎多本BNO護照比起你拎多本特區護照好。
冇燒但唔知sip咗去邊
除非有多本護照
Keep住好過冇

好似有少少1999左

如果你係因公幹而需要去呢啲「護照有a國印而無法入境b國」嘅情況發生嘅話,你係可以叫公司出封證明話你有公幹並須要係呢啲國家遊走而需要申請第二本護照。有呢封信嘅話就可以拎第二本BNO。

所以如果你符合條件嘅,拎多本BNO護照比起你拎多本特區護照好。

依樣我唔清楚呀
不過本人嚟講暫時出得國都係旅行
暫時仲需要特衰
燒左本特衰好威?
到你有啲國家特衰入得 BNO唔入得就笨啦

E.g. 杜拜

E.g. 杜拜

咩叫「唔入得」?呢個世界有樣嘢叫「簽證」

如果你只係為咗免簽證而放棄優質領事保護服務同權益兼同支那人共享做中國人嘅光榮,你可以繼續用特區護照,除非你得呢本爛鬼特區護照之外無得揀
想續但過咗10幾年,點算

旅遊台有另一個post教,齊哂官方文件同以往巴打嘅回報所集合而成嘅google doc,睇完基本上可以解答你大部份疑問
燒就唔會,但本特衰一定唔會續

旅遊台有另一個post教,齊哂官方文件同以往巴打嘅回報所集合而成嘅google doc,睇完基本上可以解答你大部份疑問

我都係過咗好多年(上一本仲係細路仔相),交齊文件就續到,跟一世㗎

我都係過咗好多年(上一本仲係細路仔相),交齊文件就續到,跟一世㗎

我會照keep住本廁所板,因為都叫做有我嘅旅行history

E.g. 杜拜

如果你只係為咗免簽證而放棄優質領事保護服務同權益兼同支那人共享做中國人嘅光榮,你可以繼續用特區護照,除非你得呢本爛鬼特區護照之外無得揀

咁你咪去比一千蚊入囉
領哂兩本實無死

E.g. 杜拜

咁你咪去比一千蚊入囉
領哂兩本實無死

有時有啲野原則係多多錢都錢買唔到
更何況簽證費一兩千蚊
有時攞特區係方便過bno
重點唔係方便 方唔方便唔係考慮用BNO定支特護照既原因

E.g. 杜拜

咁你咪去比一千蚊入囉
領哂兩本實無死

都係嗰句,由「實用」嘅角度考慮的話,我係以領事保護為優先考慮,使用特區護照進入第三國猶如去旅行唔買旅遊保險一樣係on9行為,出事嘅後果等同無國籍人士一樣只會被當人球,基於呢一點,我睇唔到「揸兩本實無死」嘅理由係邊度,除非你拎嘅第二本係其他國家嘅護照而嗰個國家都能夠提供優質領事保護服務。

單係英國嘅領事保護服務,我亦睇唔到畀簽證費有咩問題,因為本來你就係要畀,天公地道,免咗你唔代表可以當係理所當然。
有時攞特區係方便過bno

免簽證不等於方便,單係護照封面嘅國徽同你護照入面簽發國碼寫住CHN同國籍寫住CHINESE,就足以抵銷入境處張所謂免簽證清單嘅免簽證國數字,年中唔少人因為呢個國徽需要同入境官解釋香港同中國關係甚至被拒絕入境,唔出事就無嘢出事嘅時候可以有幾慘得咁慘,幾方便都抵返哂
話就話特區多免簽
但容易比人當支那護照扣留幾個鐘
從來無申請過特衰
係時候重溫一下,特衰護照,在外國點樣比人誤認為支那護照而扣留6個鐘-》唔係聽朋友講,而係有圖有聲有video嘅有線旅遊節目,黃翠如真實事件:

https://www.youtube.com/watch?v=tHgunriTgRI&feature=youtu.be&t=2m53s&feature=youtu.be&t=2m53s
講咁耐不如up下楂特區或者bno出事吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞