『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
之前有個巴打寫左Kwai Chung 真係印左本Kwai Chung比佢

town都應該寫Hong Kong?
到我報喜喇

斷斷續續追咗post半年,又被巴打屌過...終於拎到手

背景:

-BB相轉成人
-舊BNO剪咗角
-過期15年
-轉成人身份證嗰陣加咗英文名
-有BC副簽

英文名嗰度我喺online application 嗰度補充話無改名契、宣誓書呢啲發出過畀我。之後我驚佢會嚴謹啲,所以除咗除咗影印本之外,特衰正本都寄埋過去。

另外place of birth戇鳩鳩寫咗Kwun Tong,之後寄嘢嗰陣夾多封信叫佢remain as Hong Kong as shown on previous passport,最後有幫我落返Hong Kong 第日renew嘅巴打記得唔好填錯

最後11月19喺香港寄掛號,12月2日到手

之前有個巴打寫左Kwai Chung 真係印左本Kwai Chung比佢

town都應該寫Hong Kong?

其實doc有寫...
我知實會睇漏,不過呢點好重要!
不過其實我鍾意舊BNO多啲,個質感好過新版。
同埋新版似紫色多啲
同埋新版似紫色多啲

好過支那紅
同埋新版似紫色多啲

點解你舊個本都咁新嘅?

紫色係咪冇咁似支那護照?
通常地址個county會寫咗N.T.
同埋新版似紫色多啲

點解你舊個本都咁新嘅?

我舊個本都係咁新,新比較紫色係冇咁似支那紅,可能英國都知之前隻紅色似支那
對於係英國升學就業有冇用
lihkg 留名,兩個大佬都過左來

利申,我都係成功嘅例子
lihkg 留名,兩個大佬都過左來

利申,我都係成功嘅例子

兩位大佬一早黎左插旗
同埋新版似紫色多啲

點解你舊個本都咁新嘅?

本嘢整咗廿年都一直擺喺櫃桶

寫落town可以理解,寫落country係咩玩法

我睇寄返返嚟啲小冊子,淨係話如果你18歲以上就用得automated gate,但我睇返passport內頁講明BNO唔用得
我反而想知97前,當時申請bno 嘅資格係乜

條件得一個,就係你係一位憑香港關係取得英國屬土公民嘅人。
我睇寄返返嚟啲小冊子,淨係話如果你18歲以上就用得automated gate,但我睇返passport內頁講明BNO唔用得

係,因為 BC 同 BNO 都係俾同一份你,唔會特登印少量俾 BNO holders
Pish

Postcode 寫NA
State 唔寫

county點會寫N.T.

county我就寫Hong Kong

條件得一個,就係你係一位憑香港關係取得英國屬土公民嘅人。

可唔可以講白啲

係,因為 BC 同 BNO 都係俾同一份你,唔會特登印少量俾 BNO holders

我之前喺高登嗰邊見位巴打分享,佢話之前入境英國嗰陣排咗all other passport。之後個officer 同佢講可以排ePasspott gate。

個巴打同佢講話我唔係BC喎,個officer話都得㗎,因為本passport有biometric chip
之前我都係用BB相申請,個陣佢都叫我要副簽,我冇理到,最後加埋自己嘅IELTS form同埋自己一路以黎嘅學生相一次過send過去做photo proof 得左
之前我都係用BB相申請,個陣佢都叫我要副簽,我冇理到,最後加埋自己嘅IELTS form同埋自己一路以黎嘅學生相一次過send過去做photo proof 得左

問你攞副簽,冇副簽 仲可以用呢種方法成功renew
又一個好案例

問你攞副簽,冇副簽 仲可以用呢種方法成功renew
又一個好案例

都係個句副簽目的只係證明張相係你本人,只要可以證明到張相係你本人就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞