『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
推,以前高登嗰時都無推得咁密

而家要攪旺個討論區
岩先追呢個post時諗起我新續本bno仲未有個套 諗住上淘寶平平地買個case 點知見到...

之後見到comment果到好多支那passport用左個套扮uk passport

點扮都唔係架喎

而家要攪旺個討論區

仲以為唔會見到呢個post
呢個post真係太有用
下星期寄得
Support
岩先追呢個post時諗起我新續本bno仲未有個套 諗住上淘寶平平地買個case 點知見到...

之後見到comment果到好多支那passport用左個套扮uk passport

點扮都唔係架喎

有得扮都唔扮EU
留名
踢走歐豬
入BNO人

終於見到肥彭真人
老態龍鍾 歲月不饒人
話咁快就20年

佢在任果段日子,我係香港真係生活得好開心。
BN(O)護照每年續領數字

1997 - 2010年自己撳下面第一條link睇

2011 - 7,654
2012 - 10,933
2013 - 15,338
2014 - 22,022
2015 - 26,027
2016(直到6月30日為止) - 25,225 (有人以FOI向HMPO查詢由97年以來每年BN(O)續領護照數字)

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/349624/response/861752/attach/3/FOI%2040691Patrick%20Chan%20Draft%20Response.pdf

--------

而直至2015年12月31日,BN(O)護照有效持有人數:143,200人(省略至百位)

source:
https://www.whatdotheyknow.com/request/307857/response/765591/attach/2/FOI%2038273%20Final%20response.pdf

----------

2016年上半年嘅續領數目係差唔多係上年全年嘅數字

2016年1-6月期間續領BNO人數差不多等於2015年全年計。
依家真係越來越重要
11/11 寄出去、尋日收到了👍英國人效率好快
有無巴打update 下, 最近續要等幾耐先收到?

最近有巴打

11月19日寄空郵掛號
24號派件
26號 dispatched

情況:過期超過10年,寄過期護照、有搵過期BNO副署

11月12寄空郵掛號
11月16簽收

11月24出件
11月26收到
一收就係收返d文件連埋新護照,好撚快

情況:過期超過10年,有舊護照,有副簽
<em>BN(O)護照每年續領數字</em>

2016(直到6月30日為止) - <em>25,225</em> (有人以FOI向HMPO查詢由97年以來每年BN(O)續領護照數字)

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/349624/response/861752/attach/3/FOI%2040691Patrick%20Chan%20Draft%20Response.pdf

--------

而直至2015年12月31日,BN(O)護照有效持有人數:143,200人(省略至百位)

source:
https://www.whatdotheyknow.com/request/307857/response/765591/attach/2/FOI%2038273%20Final%20response.pdf

----------

次次一政局唔掂就好多人去續
hi明日香巴打 我仲諗緊邊個巴打咁有心黎呢到都記得開bno post 原來明日香巴打改左名

Post唔係我開 我黎到打算開嘅時候已經有巴打幫手開咗

因為我自己都搞緊,所以即刻係到開post先

不過佢25號簽收今朝睇仲係Awaiting information,睇黎有好多人續
<em>BN(O)護照每年續領數字</em>

2016(直到6月30日為止) - <em>25,225</em> (有人以FOI向HMPO查詢由97年以來每年BN(O)續領護照數字)

--------

source:

----------

次次一政局唔掂就好多人去續
hi明日香巴打 我仲諗緊邊個巴打咁有心黎呢到都記得開bno post 原來明日香巴打改左名

Post唔係我開 我黎到打算開嘅時候已經有巴打幫手開咗

因為我自己都搞緊,所以即刻係到開post先

不過佢25號簽收今朝睇仲係Awaiting information,睇黎有好多人續

我24號轉being processed 之後無郁過
個office唔係淨係整 BNO,嗰邊乜類別英國護照都做,所以唔好以為一年兩萬幾人續BNO佢哋就好輕鬆,雖然有專責BNO team,不過就黎聖誕假期,多咗人整護照都唔奇,趕住用護照嘅好快啲申請啦
中國官方傳媒話取消港獨份子中國籍, 只要交回鄉證及特衰護照即可, BNO轉BC 機會來了,如果係真入境處開始多人。
中國官方傳媒話取消港獨份子中國籍, 只要交回鄉證及特衰護照即可, BNO轉BC 機會來了,如果係真入境處開始多人。

咁正

咁正

叫中國政府咪搵喉舌講廢話,唔該叫張德江再釋法解釋多次中國國籍如何在港實施,係唔係要繼續當華裔BNO係中國公民?

咁正

如果係咁既話我一定狗衝

咁正

如果係咁既話我一定狗衝

可唔可以轉bc又唔移民

咁正

如果係咁既話我一定狗衝

可唔可以轉bc又唔移民

得 好多有BC既香港人都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞