『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
父母本BNO入面淨係得我個名
但係到我18歲去換身份証嗰陣我加左我個英文名落去
即係Chan tai man變左Chan tai man peter

咁樣申請會唔會又麻煩左

Doc有講

係咩 對唔住我再睇多次
即係Chan tai man變左Chan tai man peter

咁樣申請會唔會又麻煩左

Doc有講

係咩 對唔住我再睇多次

唔會麻煩咗,因為你呢類case本來就係最麻煩
不過麻煩還麻煩,其實就唔複雜嘅,所以唔好諗得太多就可以
召喚明日香巴打

咁樣申請會唔會又麻煩左

Doc有講

係咩 對唔住我再睇多次

點解會係最麻煩?
召喚明日香巴打

I'm here

咁樣申請會唔會又麻煩左

Doc有講

係咩 對唔住我再睇多次

點解會係最麻煩?

First British passport case,唔好諗咁多啦,你要續嘅幾麻煩都係要做,反正最麻煩唔代表啲乜,你同啲過期十幾廿年無續嗰啲人要續嘅手續係一樣嘅,只係文件稍為有啲唔同啫,雖麻煩但不複雜,唔好嚇親就得,最後一定拎得返所以無嘢需要怕
召喚明日香巴打

I'm here

原來改咗名,以後落嚟繼續辛苦你幫大家續BNO啦
BN(O)護照每年續領數字

1997 - 2010年自己撳下面第一條link睇

2011 - 7,654
2012 - 10,933
2013 - 15,338
2014 - 22,022
2015 - 26,027
2016(直到6月30日為止) - 25,225 (有人以FOI向HMPO查詢由97年以來每年BN(O)續領護照數字)

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/349624/response/861752/attach/3/FOI%2040691Patrick%20Chan%20Draft%20Response.pdf

--------

而直至2015年12月31日,BN(O)護照有效持有人數:143,200人(省略至百位)

source:
https://www.whatdotheyknow.com/request/307857/response/765591/attach/2/FOI%2038273%20Final%20response.pdf

----------

2016年上半年嘅續領數目係差唔多係上年全年嘅數字
召喚明日香巴打

I'm here

做咩改左名?
有無巴打update 下, 最近續要等幾耐先收到?
有無巴打update 下, 最近續要等幾耐先收到?

最近有巴打

11月19日寄空郵掛號
24號派件
26號 dispatched

情況:過期超過10年,寄過期護照、有搵過期BNO副署
召喚明日香巴打

I'm here

做咩改左名?

新論壇新開始嘛,膠登個名我都唔同高登嘅
<em>BN(O)護照每年續領數字</em>

1997 - 2010年自己撳下面第一條link睇

2011 - 7,654
2012 - 10,933
2013 - 15,338
2014 - 22,022
2015 - 26,027
2016(直到6月30日為止) - <em>25,225</em> (有人以FOI向HMPO查詢由97年以來每年BN(O)續領護照數字)

source: https://www.whatdotheyknow.com/request/349624/response/861752/attach/3/FOI%2040691Patrick%20Chan%20Draft%20Response.pdf

--------

而直至2015年12月31日,BN(O)護照有效持有人數:143,200人(省略至百位)

source:
https://www.whatdotheyknow.com/request/307857/response/765591/attach/2/FOI%2038273%20Final%20response.pdf

----------

2016年上半年嘅續領數目係差唔多係上年全年嘅數字

次次一政局唔掂就好多人去續
hi明日香巴打 我仲諗緊邊個巴打咁有心黎呢到都記得開bno post 原來明日香巴打改左名

Post唔係我開 我黎到打算開嘅時候已經有巴打幫手開咗
終於收到email可以入返嚟

咁樣申請會唔會又麻煩左

照續啦巴打

一係你等我過幾日報告...因為我都係加咗英文名

咁樣申請會唔會又麻煩左

照續啦巴打

一係你等我過幾日報告...因為我都係加咗英文名

等你

咁樣申請會唔會又麻煩左

Doc有講

係咩 對唔住我再睇多次

點解會係最麻煩?

First British passport case,唔好諗咁多啦,你要續嘅幾麻煩都係要做,反正最麻煩唔代表啲乜,你同啲過期十幾廿年無續嗰啲人要續嘅手續係一樣嘅,只係文件稍為有啲唔同啫,雖麻煩但不複雜,唔好嚇親就得,最後一定拎得返所以無嘢需要怕

唔該晒巴打
推推佢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞