『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
<blockquote><blockquote><blockquote><blockquote>英國佬都有今日,廿年前諗縮數整本bno出黎令香港人無晒任何英國國民既benefit,廿年後脫歐令佢地既國民係歐洲無晒一切歐盟權益,根本就係現眼報

英國人縮公民權(其實係分開)就好早㗎啦,唔係傾主權移交時先轉
而且香港人口係偷渡爆上嚟,唔係完全冇錯</blockquote>

其實係得香港咁撚反智,新移民/仆街南亞狗黎香港就基本上香港人埋單。</blockquote>

香港人幫人埋單 但無人幫香港人埋單
上年果時好多南亞搶野 香港人話叫政府要退出咩難民公約唔再收南亞人 之後影都無 人地大英為左唔收難民就算經濟會無以前咁好 都要脫歐</blockquote>

其實香港自稱國際都會,點解唔同歐洲睇齊搞個難民營鎖撚住d所謂難民 成本問題既話可以現成搵個監獄去實行,我相信如果係因為呢件事要納多d稅香港人都唔會介意</blockquote>

香港人連假難民同本地南亞人都未分到
黃種香港人勁撚種族歧視
明明人地本地個班南亞人
都唔知早班黃種阿燦幾多係香港定居
但就比人歧視翻轉頭
所謂國際大都會都唔知咩叫多種族並存
大 家 都 係 香 港 人 !

其實新加坡都有d咁嘅問題

所以我地咪要做得好過
中華人民共和國新加坡特別行政區
留名
已整但照留名
想問個兩張相係咪一般證件相就OK
圖已 cap
圖已 cap

情願博刑事都唔博酌情唔使副簽
<blockquote>圖已 cap
</blockquote>

我做衰仔,回左佢。。
幾年前續左留言
英國&#33073;左歐咁就冇得逼英國跟歐盟法例比BNO BC了

即係點?

唔係應該英國脫歐後無得限制歐盟唔比BNO公民權

乜有d咁嘅事?公民權關歐盟咩事?
英國&amp;#33073;左歐咁就冇得逼英國跟歐盟法例比BNO BC了

即係點?

唔係應該英國脫歐後無得限制歐盟唔比BNO公民權

乜有d咁嘅事?公民權關歐盟咩事?

歐盟畀唔畀都唔關英國事,因為對歐盟嚟講佢地唔可以分一個國家嘅人嘅等級(好似唔係咩條例),而bno冇歐洲公民權係英國同歐盟講得bc先係英國國籍,所以歐盟先唔可以認bno係歐盟公民(好似係)
&lt;blockquote&gt;圖已 cap
&lt;/blockquote&gt;

我做衰仔,回左佢。。

佢真係會簽先算啦,仲要未寄可能唔洗副簽,不過我就真係可能射成千蚊落海
留名
<blockquote><blockquote>&amp;lt;blockquote&amp;gt;圖已 cap
&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

情願博刑事都唔博酌情唔使副簽</blockquote>

我做衰仔,回左佢。。</blockquote>

佢真係會簽先算啦,仲要未寄可能唔洗副簽,不過我就真係可能射成千蚊落海

點解你又會射成千蚊落海?
<blockquote><blockquote><blockquote>英國&amp;amp;#33073;左歐咁就冇得逼英國跟歐盟法例比BNO BC了

即係點?</blockquote>
唔係應該英國脫歐後無得限制歐盟唔比BNO公民權</blockquote>

乜有d咁嘅事?公民權關歐盟咩事?</blockquote>

歐盟畀唔畀都唔關英國事,因為對歐盟嚟講佢地唔可以分一個國家嘅人嘅等級(好似唔係咩條例),而bno冇歐洲公民權係英國同歐盟講得bc先係英國國籍,所以歐盟先唔可以認bno係歐盟公民(好似係)

咁即係係咪都食屎

所以我地咪要做得好過
中華人民共和國新加坡特別行政區

新加坡其實有唔少人都係以隔岸觀火嘅心態去睇香港,覺得自己係國家就唔會燒到埋身
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;英國&amp;amp;amp;#33073;左歐咁就冇得逼英國跟歐盟法例比BNO BC了

即係點?&lt;/blockquote&gt;
唔係應該英國脫歐後無得限制歐盟唔比BNO公民權&lt;/blockquote&gt;

乜有d咁嘅事?公民權關歐盟咩事?&lt;/blockquote&gt;

咁即係係咪都食屎

英國係申請入歐盟時只申請bc係歐盟成員,但英國脫歐之後佢地就冇權噉講,歐盟亦有條例唔畀歐盟分人國籍等級,所以有可能會平咗權(亦可以話立英籍立場不變
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;&amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;gt;圖已 cap
&amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;gt;

情願博刑事都唔博酌情唔使副簽&lt;/blockquote&gt;

我做衰仔,回左佢。。&lt;/blockquote&gt;

點解你又會射成千蚊落海?

屌,我搵唔到副簽嘛,之後佢叫我填張form,等佢寄返d野俾我算
好熱鬧
<blockquote><blockquote><blockquote>&amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;gt;&amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;gt;&amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;gt;英國&amp;amp;amp;amp;amp;#33073;左歐咁就冇得逼英國跟歐盟法例比BNO BC了

即係點?&amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;gt;
唔係應該英國脫歐後無得限制歐盟唔比BNO公民權&amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;gt;

乜有d咁嘅事?公民權關歐盟咩事?&amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;gt;

歐盟畀唔畀都唔關英國事,因為對歐盟嚟講佢地唔可以分一個國家嘅人嘅等級(好似唔係咩條例),而bno冇歐洲公民權係英國同歐盟講得bc先係英國國籍,所以歐盟先唔可以認bno係歐盟公民(好似係)</blockquote>

咁即係係咪都食屎</blockquote>

英國係申請入歐盟時只申請bc係歐盟成員,但英國脫歐之後佢地就冇權噉講,歐盟亦有條例唔畀歐盟分人國籍等級,所以有可能會平咗權(亦可以話立英籍立場不變 )</blockquote>

所謂既平左權都無用啦,脫左歐就算你拎bc去歐洲都無咩用(假設左一定無脫歐前咁方便)何況係bno? 唔講歐洲,拎bno去英國亦唔會有所轉變。所以呢壇野都係molamola,要去歐洲行eu通道就趁呢兩年

留名先 好想的起心肝續 但好麻煩
bb相 唔見左本野 身分證又加左名 要搵副簽

認真,其實唔難

我哋都係成功嘅例子

認真,其實唔難

我哋都係成功嘅例子

如果特衰加做緊幼教大唔大機會可以pass,依個已經係最接近,識左3年

認真,其實唔難

我哋都係成功嘅例子

副簽方面有少少問題請教下 如果搵fd簽 佢都過期 咁係咪要provide佢本bno既影印本?
如果搵家庭醫生 佢地肯唔肯簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞