『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
多謝各位巴絲解答

我都覺得我老豆好可疑

我會盡快申請 已經搵到人可以幫我副簽

我覺得你老豆係有心唔想你續BNO

印象中當年申請冇相身分證係要強制申請BNO

可能我由前幾個月開始成日問

問到近幾日佢地開始覺得好煩

我之前有講過話幫佢地續

但佢地話唔洗 續黎冇用 哂錢

你老豆老母深藍

又唔係喎
老豆年年六四去晚會
我佔中佢都會表示支持
老母就普通師奶 成撚日睇tvb新聞
不過都唔係藍絲 中立啦
多謝各位巴絲解答

我都覺得我老豆好可疑

我會盡快申請 已經搵到人可以幫我副簽

我覺得你老豆係有心唔想你續BNO

印象中當年申請冇相身分證係要強制申請BNO

可能我由前幾個月開始成日問

問到近幾日佢地開始覺得好煩

我之前有講過話幫佢地續

但佢地話唔洗 續黎冇用 哂錢

你老豆老母深藍

又唔係喎
老豆年年六四去晚會
我佔中佢都會表示支持
老母就普通師奶 成撚日睇tvb新聞
不過都唔係藍絲 中立啦

你父母應該係大中華膠啦
睇你地從幾時申請身份証推到測有冇BNO真係好正

好想知你地估岩定係個老豆贏
留名
其實只要係香港出世同埋出世紙係寫Established 就好易估有冇申請過

以下個flow 如果有錯請屌柒

0. 係咪1/7/97 前出世

A. 係去(1) B. 唔係去(7)

1. 1/7/97 嗰日夠11歲未

A. 唔夠就去(2) B. 夠就去(6)

2. 係咪喺1997 年出世

A. 係就去(3) B. 唔係就去(4)

3. 身份證首次發出日期係

A. (09-97) 或之前就去(5) B. 其他就去(7)

4. 身份證首次發出日期係

A. (06-97)或以前就去(5) B. 其他就去(7)

5. 好大機會有 但係申請失敗就我唔會承擔你嘅後果

6. 再搵清楚啲有冇 搵唔到就只可以講機會均等 柒咗冇仇報

7. 有外國pp 就 冇就做中國人啦

問漏左個好重要嘅問題啊,就係出世個陣,父或母其中一個係咪香港永久性居民

好緊張
留名
我又報下喜先

過左咁耐終於走去搞bno, 過程比我預期快,寄出到返來唔使兩個禮拜

11/25 document齊嗮寄speedpost

11/29 送到+轉being processed

12/1 轉 dispatched

12/2 收到dhl sms(2份)

12/5 原本下晝送嚟,條友扮上過嚟

12/6 今朝就送左嚟啦

利申:過期廿年,剪角嗰本係95年

細路轉大人,有BC副簽,有寄出世紙正本

係呢度首先多謝我老母幫我攞左本BNO返來

另外多謝幾位巴打寫嘅google doc, 我跟住份野逐格填就冇錯

略略追左頭兩頁post
有兩個問題想問清楚d.
1,影印/直接寄香港護照:
我之前遺失左,補領返新護照,但之後又搵返
咁我同時有兩本(一本未過期但無效,一本有效)
我可唔可以直接寄舊個本去整?反工冇用

2,副署唔可以親戚:
官方點定義親戚?因為有時官方d 親戚定義只係爸媽仔女
因為有d 表兄弟唔知可唔可幫我簽
略略追左頭兩頁post
有兩個問題想問清楚d.

2,副署唔可以親戚:

佢冇話只限「直系」親屬唔得而只係單單寫親屬嘅,最好都係唔好搵太近嘅安全啲

有錯唔好屌
略略追左頭兩頁post
有兩個問題想問清楚d.

2,副署唔可以親戚:

如果有得follow正確做法,點解要走精面?
你日日要用passport 咩?係的話咪影印囉
副簽,一般唔查,如果有其他人幫你簽,冇謂博呀?
其實只要係香港出世同埋出世紙係寫Established 就好易估有冇申請過

以下個flow 如果有錯請屌柒

0. 係咪1/7/97 前出世

A. 係去(1) B. 唔係去(7)

1. 1/7/97 嗰日夠11歲未

A. 唔夠就去(2) B. 夠就去(6)

2. 係咪喺1997 年出世

A. 係就去(3) B. 唔係就去(4)

3. 身份證首次發出日期係

A. (09-97) 或之前就去(5) B. 其他就去(7)

4. 身份證首次發出日期係

A. (06-97)或以前就去(5) B. 其他就去(7)

5. 好大機會有 但係申請失敗就我唔會承擔你嘅後果

6. 再搵清楚啲有冇 搵唔到就只可以講機會均等 柒咗冇仇報

7. 有外國pp 就 冇就做中國人啦

問漏左個好重要嘅問題啊,就係出世個陣,父或母其中一個係咪香港永久性居民

咁如果出世紙寫established
就implies 埋佢父母其中一個係永久居民
略略追左頭兩頁post

有兩個問題想問清楚d.

2,副署唔可以親戚:

陣間 HMPO 走去 check 到係報失咗嘅咁就恭喜你

還返本火車頭俾 immd 啦
略略追左頭兩頁post
有兩個問題想問清楚d.

2,副署唔可以親戚:

1. 報失即係作廢,你本野冇剪角但其實後台已經cancel左,唔好將呢本send去喇

2. 佢冇講明親戚,淨係話related to you都唔得。好明顯表兄弟嘅都係related to 你啦

好緊張

出果幾條問題應該擺係DOC度
略略追左頭兩頁post

有兩個問題想問清楚d.

2,副署唔可以親戚:

1. 報失即係作廢,你本野冇剪角但其實後台已經cancel左,唔好將呢本send去喇

2. 佢冇講明親戚,淨係話related to you都唔得。好明顯表兄弟嘅都係related to 你啦

補充,原文係指related by birth or marriage,表兄弟啲老婆都唔幫得你簽。
略略追左頭兩頁post

有兩個問題想問清楚d.

2,副署唔可以親戚:

補充,原文係指related by birth or marriage,表兄弟啲老婆都唔幫得你簽。

如果咁計地球上應該冇一個人可以簽到
留名
岩岩先發現原來renew會轉埋 passport number
轉左個靚number

應該唔會喎
我果本無轉

我轉左喎

未過期就續咪唔會轉冧把囉
岩岩先發現原來renew會轉埋 passport number

轉左個靚number

應該唔會喎

我果本無轉

我轉左喎

未過期就續咪唔會轉冧把囉

未過期續一樣會轉護照號碼
護照號碼唔同係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞