『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
終於揾到個 post 一次過追晒留名
平時用開電腦版有啲唔慣
想問吓DHL自取見佢已經到咗長沙灣,咁係咪已經可以去拎...定係要等佢再send sms嚟?

你地有冇人用開電腦版
我發現個web版每日都會多個function出黎
超過癮

Reply
Emoji
Menu bar
正負皮

1日一個新function
有冇人知點用 https://lihkg.na.cx/ 留名

應該未有呢個功能

你地有冇人用開電腦版
我發現個web版每日都會多個function出黎
超過癮

Reply
Emoji
Menu bar
正負皮

1日一個新function

係呀...今朝一開見到正負評
樓上講過個bug, 9幾年時以前有人講過人在外國英領使館續期,本BDTC 會變普通英國BC, 我自己當年都無去試續証
樓上講過個bug, 9幾年時以前有人講過人在外國英領使館續期,本BDTC 會變普通英國BC, 我自己當年都無去試續証

你係BDTC?
重溫一下,特衰護照,在外國點樣比人誤認為支那護照而扣留6個鐘-有線旅遊節目,黃翠如真實事件:

https://www.youtube.com/watch?v=tHgunriTgRI&feature=youtu.be&t=2m53s
重溫一下,特衰護照,在外國點樣比人誤認為支那護照而扣留6個鐘-有線旅遊節目,黃翠如真實事件:

https://www.youtube.com/watch?v=tHgunriTgRI&feature=youtu.be&t=2m53s

幫朋友副簽,但我仲係學生
但佢要我填profession
應該填咩

如果我返緊PT 我應該填student 定間公司 但都係要填profession

都話啦,無論你去邊人地一見到個廁板,就當你支那人
應該填咩

如果我返緊PT 我應該填student 定間公司 但都係要填profession

有返part time寫職位名
應該填咩

咁profession 應該寫咩
應該填咩

嗰欄叫

Profession, professional qualifications or position in the community

嘛,直接寫職位名咪得囉
應該填咩

嗰欄叫

Profession, professional qualifications or position in the community

嘛,直接寫職位名咪得囉

副簽姐,洗唔洗咁認真 目的證明張相係你本人姐
Samleung1987 巴打
打左電話問未??
應該填咩

嗰欄叫

嘛,直接寫職位名咪得囉

副簽姐,洗唔洗咁認真 目的證明張相係你本人姐

唔該巴打
到我報喜喇

斷斷續續追咗post半年,又被巴打屌過...終於拎到手

背景:

-BB相轉成人
-舊BNO剪咗角
-過期15年
-轉成人身份證嗰陣加咗英文名
-有BC副簽

英文名嗰度我喺online application 嗰度補充話無改名契、宣誓書呢啲發出過畀我。之後我驚佢會嚴謹啲,所以除咗除咗影印本之外,特衰正本都寄埋過去。

另外place of birth戇鳩鳩寫咗Kwun Tong,之後寄嘢嗰陣夾多封信叫佢remain as Hong Kong as shown on previous passport,最後有幫我落返Hong Kong 第日renew嘅巴打記得唔好填錯

最後11月19喺香港寄掛號,12月2日到手
有無巴打update 下, 最近續要等幾耐先收到?

最近有巴打

11月19日寄空郵掛號
24號派件
26號 dispatched

情況:過期超過10年,寄過期護照、有搵過期BNO副署

我應該係你講果位巴打

我29/11同30/11收到sms
話1/12同2/12會送到

不過我兩日都唔得閒,又唔想出倉拎,改左3/12先送上門
到我報喜喇

斷斷續續追咗post半年,又被巴打屌過...終於拎到手

背景:

-BB相轉成人
-舊BNO剪咗角
-過期15年
-轉成人身份證嗰陣加咗英文名
-有BC副簽

英文名嗰度我喺online application 嗰度補充話無改名契、宣誓書呢啲發出過畀我。之後我驚佢會嚴謹啲,所以除咗除咗影印本之外,特衰正本都寄埋過去。

另外place of birth戇鳩鳩寫咗Kwun Tong,之後寄嘢嗰陣夾多封信叫佢remain as Hong Kong as shown on previous passport,最後有幫我落返Hong Kong 第日renew嘅巴打記得唔好填錯

最後11月19喺香港寄掛號,12月2日到手

Kwun Tong
LM
之前有個巴打寫左Kwai Chung 真係印左本Kwai Chung比佢
之前有個巴打寫左Kwai Chung 真係印左本Kwai Chung比佢

唔好咁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞