『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
其實而家喺收緊咗定點
做咩而家咁多巴打要副署嘅

10月尾嗰陣係連續幾位巴打被人彈返轉頭,但依家上面又好似有兩個偷到雞

你唔係都冇副簽咩?
其實而家喺收緊咗定點

10月尾嗰陣係連續幾位巴打被人彈返轉頭,但依家上面又好似有兩個偷到雞

係,最近突然多咗巴打被要求後補副署,不過亦都有部份巴打無簽畀佢都過到關,所以客觀黎睇算係收緊咗啲啲,但係個人認為佢哋係副署人資格上依然係隻眼開隻眼閉,所以副署人應該唔難搵嘅
其實而家喺收緊咗定點

你唔係都冇副簽咩?

我有BC副簽啊
其實而家喺收緊咗定點

你唔係都冇副簽咩?

我有BC副簽啊

我冇副簽
我十月頭至中個段時間續都唔使副署
仲好快搞掂
一個禮拜時間就唔同咗玩法
我上星期四英國時間夜晚轉dispatched
到今日仲未收到sms既
btw我係之前18號到英國但24號先delivered到hmpo既果位

我上星期四英國時間夜晚轉dispatched
到今日仲未收到sms既
btw我係之前18號到英國但24號先delivered到hmpo既果位

你應該都係琴日先ship出黎
我十月頭至中個段時間續都唔使副署
仲好快搞掂
一個禮拜時間就唔同咗玩法

一dd啦
(本報記者)英國首相文翠珊計劃在明年3月底啟動脫歐程序,不少英國人擔心今後會失去歐盟公民身分,獲歐洲議會選為首席脫歐談判員的前比利時首相費爾霍夫斯塔特((Guy Verhofstadt)接受《泰晤士報》訪問,提出容許在歐洲工作或居住的英國人,購買歐盟公民身份。有脫歐派英國議員批評,這番建議是要分化英國人,阻止英國脫歐。

承諾要為48%支持留歐英國人爭取最大權益的費爾霍夫斯塔特認為,既然有人不希望與歐盟分開,就應該留一條後路讓他們留下。歐洲議會憲法事務委員會將於12月8日就方案投票表態,無論結果如何,方案預定於今年內呈交歐洲議會表決。但即使在議會通過,凡與英國脫歐談判有關的議題,均須獲得歐盟其餘27個成員國首肯。

年費包居留及投票權

讓英國人購買歐盟「準會籍」的方案最先由盧森堡歐洲議會議員格倫斯提出,其後獲費爾霍夫斯塔特支持,並作出修訂。根據方案,有意延續歐盟公民身分的英國人每年都要交會費,收入撥歸歐盟預算,他們能繼續享有自由進出歐盟成員國的權利及居住權,還可以參與歐盟選舉投票。格倫斯不排除英國人可以免費享有歐盟公民身分,又稱收費與否並非計劃關鍵。

費爾霍夫斯塔特承認,方案將會遇上不少阻力,當中包括法律問題,亦有人質疑容許英國人選擇公民身份會否太便宜他們。他又指,歐洲議會在英國脫歐討論上意見分歧,有議員批評,如果脫歐後仍可繼續享受歐盟公民身份帶來的好處,那為何要留在歐盟。

英國保守黨國會議員布里根認為,方案試圖將英國人分成兩等,目的只在於推翻脫歐公投的結果,又指責歐盟為了挽留英國無所不用其極。

但費爾霍夫斯塔特表示,許多英國人並不希望斬斷與歐盟的連結。他樂見想要保有歐盟公民資格的人有如此做的可能性。

相關提案已送交歐洲議會。歐洲議會的議員將於今年年底對本案進行投票,並送交各國批准。然而歐洲議會當中有不少反對聲浪,認為該案太便宜英國人。一些反對向英國讓步的國家,也很可能會拒絕批准。

另外,前首相馬卓安也公開質疑英國脫歐程序,成為一天內第二位提出質疑的前首相。馬卓安指,為脫歐舉行第二次公投是「絕對可行」。

而另一位前首相貝里雅表示自己不預期脫歐不會出現,但確實有這個機會。「如果那是英國人民看到脫歐意味什麼、其中的得失、分析成本效益後的決定,脫歐是可以被終止的。」他說。

英國首相文翠珊已透過發言人表示,不會進行第二次公投。前首相馬卓安(John Major)公開質疑英國脫歐程序,成為一天內第二位提出質疑的前首相。馬卓安指,為脫歐舉行第二次公投是「絕對可行」
公民權都有得買咁搞笑,咁BNO買左公民權咪變歐洲人
公民權都有得買咁搞笑,咁BNO買左公民權咪變歐洲人

幾錢我又買
好開心係到見番咁多位巴打
其實而家黎講BNO要移民去英國同其他國家移民去英國相比,BNO係咪門鑑低d?
其實而家黎講BNO要移民去英國同其他國家移民去英國相比,BNO係咪門鑑低d?

一撚樣
係住夠一定年期之後可以以registration 嚟攞BC

睇唔明佢仲要d咩信,我明明咩都交哂,又要係自己申請既

冇野啦,岩岩用ios原生個app睇唔到附件,用gmail個app先睇到

封嘢寫咩?叫你副署?

咦,處理你申請個位姓LUI似係香港人喎

我嗰個叫Sam To 呀
尋晚收到封信,崔我補交副簽,睇完封信DHL SMS嚟

睇唔明佢仲要d咩信,我明明咩都交哂,又要係自己申請既

冇野啦,岩岩用ios原生個app睇唔到附件,用gmail個app先睇到

封嘢寫咩?叫你副署?

咦,處理你申請個位姓LUI似係香港人喎

我嗰個叫Sam To 呀
尋晚收到封信,崔我補交副簽,睇完封信DHL SMS嚟

即係點?又催你又dispatch比你?
Application 話個status係咩?
英國政府出招宣傳
係外國出左事,邊個真係幫到手,唔洗講啦
https://www.facebook.com/UKandHongKong/posts/1242520852458007
英國政府出招宣傳
https://www.facebook.com/UKandHongKong/posts/1242520852458007

果時我啊媽仲話bno無用 有咩事都無人幫

英國政府出招宣傳

強國十三億人口,少左一個有乜所謂
果時d報紙都係咁講,就算幾個禮拜前,喉舌都係咁講

仲要講到話,起外國有事,有中國領事館幫係天大嘅恩賜咁。結果睇返我朋友個經歷,中國領事館?叫你向香港申請護照喎,等4個禮拜喎,真係簁9氣

仲要講到話,起外國有事,有中國領事館幫係天大嘅恩賜咁。結果睇返我朋友個經歷,中國領事館?叫你向香港申請護照喎,等4個禮拜喎,真係簁9氣

上次新西蘭單野
強國人係咁用黎打飛機,打到斷左都似
英國政府出招宣傳

強國十三億人口,少左一個有乜所謂

肥彭出招> 張duck肛點薑蓉 > ukhk fb
追唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞