『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
葡萄無意義,最緊要事事親力親為。

睇情況,香港一國兩制一直會繼續「成功」落去。要等英國發落果陣,可能已經過咗黃金十年。況且,移民唔係旅行,所有事由頭開始,人工會又少咗一截,唔係個個人接受到。不過你自問吃得苦嘅,基本上要搵工都唔係咁難。

當然啦,去外國生活,當然識當地語文最好。當然啦,你攞BNO但又唔識講英文,的確好難說服僱主請你。

我都係覺得,與其靠政府施捨,倒不如自己去爭取。

係我負能量上腦,我學極英文都唔識

上網睇到呢段,好有共嗚

「人地外國人一出世就唔使學外語.
但我地一出世就黑髮黃皮膚的人.
就注定要比外國人更加辛苦 」

上帝好唔公平
來生不做中國人

我唔同意囉。 就算歐洲人都唔係一出世就識英文,好多國家小朋友反而仲俾亞洲兒童遲開始學英文,好多係小學五六年級甚至中學先開始學英文。當然,某啲國家語文同英文近似,學習上都容易。而且歐洲人商務往來,好多時都會用到英文,多機會講,自己英文就會好。你越怕講,就越想逃避,你越避就無動機再學落去。所以之前有家長話贏在射x前都多餘,語言能力係好現實嘅,你日日都用,就算記憶幾差都好都會學得識。 你睇吓星加坡人就知,外國老闆唔係追求你講純正英文,好多時佢地要求你好好表達自己就夠。 我住咗係外國一段時間,都唔見得佢地英文個個比我好,你亦都唔需要妄自菲薄。

有咩方法可以唔用中文做基礎學英文,好似我地學中文咁

都係老掉牙嘅方法,要逼自己接觸英文人和事,同你生活有關嘅資訊,你會有興趣去睇落去。如果你鍾意旅行嘅或者地理嘅,上吓Wikipedia睇吓英文版,從你最有興趣嘅嗜好着手。當然,你有閒錢嘅,去吓英語國家遊歷吓,逼自己同當地人交流吓,最低限度買張車票,點菜都要英文啦... 當然你識到朋友嘅話,咁就好好保持聯絡。 我有朋友以前好怕講英文,但佢又夠膽膽粗粗自己一個係歐洲週圍去,又夠膽去見工,有老闆睇中佢,幫佢攪埋居留簽證。所以話,呢個世界無嘢係無可能。 事在人為! 你咁快幫自己打定輸數就無人幫到你啦。

我見亞洲黎講馬來人最犀利,華語,廣東話,英文,馬來文,福建話,全部通曉

之前代表學校出去比賽,同一隊馬來西亞華人交流過
唔少都識講廣東話,不過就聽到我一頭霧水

問過佢哋點解識廣東話, 全部人都答我喺TVB度學返嚟
隔離post啲廢物真係,唔出真章當我流 吹奏廁板護照都夠彊果然係弱智

邊個post

https://lihkg.na.cx/thread/10648/page/1
App: https://lihkg.com/thread/10648/page/1

竟然吹奏特衰

最記得係好似08年,有個用特衰拎神根國家學生簽證嘅人,去另一個神根國家比人周到,直頭留案底同坐監

我唔明,用神根簽證唔得?

當年故事係咁:

本人持有特區護照, 有歐洲某國 (簡稱: P) 的簽證, 是type D的VISA
有效期是08年9月-09年2月

在兩個多星期前在由P的首都去德國柏林, 坐的是Euroline 通宵巴士

在凌晨的時候被查passport, 警察說我的visa invalid in travelling in germany

他解釋說我的visa是只可以留在P裡, 不可以去其他國家

我堅持話香港特區護照有90日在神根免簽, 我90日沒過期, 當然可以在神根國家裡
(90日後只可以留在P)
當時我對住3個警察, euroline司機在爭論

凌晨3點落車, 即扣留, 之後即日見法官+坐左14日監

好彩有幸中國駐德國大使館的秦先生幫忙

否則現在都會在監獄裡

當我被譴返P時, P的警察對我說我是有免簽90日

現在問題是

究竟我是否在當時在德國有免簽??

假如我是有免簽, 即是我坐了14日冤獄, 可以嘗試索償

(但我知道機會不大, 我在警局時簽了一些文件, 雖然當時有中國人翻譯, 但我不知道是什麼, 應該是責任這些東西)

謝謝幫忙

記得睇過一個台灣差唔多case。係睇邊一國同咩簽証的,因為佢用左簽証入,無左90日visitor身份..

我見亞洲黎講馬來人最犀利,華語,廣東話,英文,馬來文,福建話,全部通曉

之前代表學校出去比賽,同一隊馬來西亞華人交流過
唔少都識講廣東話,不過就聽到我一頭霧水

問過佢哋點解識廣東話, 全部人都答我喺TVB度學返嚟

依樣真 佢地係tvb打手
對於係英國升學就業有冇用

有少少

例如
葡萄無意義,最緊要事事親力親為。

睇情況,香港一國兩制一直會繼續「成功」落去。要等英國發落果陣,可能已經過咗黃金十年。況且,移民唔係旅行,所有事由頭開始,人工會又少咗一截,唔係個個人接受到。不過你自問吃得苦嘅,基本上要搵工都唔係咁難。

當然啦,去外國生活,當然識當地語文最好。當然啦,你攞BNO但又唔識講英文,的確好難說服僱主請你。

我都係覺得,與其靠政府施捨,倒不如自己去爭取。

係我負能量上腦,我學極英文都唔識

上網睇到呢段,好有共嗚

「人地外國人一出世就唔使學外語.
但我地一出世就黑髮黃皮膚的人.
就注定要比外國人更加辛苦 」

上帝好唔公平
來生不做中國人

我唔同意囉。 就算歐洲人都唔係一出世就識英文,好多國家小朋友反而仲俾亞洲兒童遲開始學英文,好多係小學五六年級甚至中學先開始學英文。當然,某啲國家語文同英文近似,學習上都容易。而且歐洲人商務往來,好多時都會用到英文,多機會講,自己英文就會好。你越怕講,就越想逃避,你越避就無動機再學落去。所以之前有家長話贏在射x前都多餘,語言能力係好現實嘅,你日日都用,就算記憶幾差都好都會學得識。 你睇吓星加坡人就知,外國老闆唔係追求你講純正英文,好多時佢地要求你好好表達自己就夠。 我住咗係外國一段時間,都唔見得佢地英文個個比我好,你亦都唔需要妄自菲薄。

有咩方法可以唔用中文做基礎學英文,好似我地學中文咁

都係老掉牙嘅方法,要逼自己接觸英文人和事,同你生活有關嘅資訊,你會有興趣去睇落去。如果你鍾意旅行嘅或者地理嘅,上吓Wikipedia睇吓英文版,從你最有興趣嘅嗜好着手。當然,你有閒錢嘅,去吓英語國家遊歷吓,逼自己同當地人交流吓,最低限度買張車票,點菜都要英文啦... 當然你識到朋友嘅話,咁就好好保持聯絡。 我有朋友以前好怕講英文,但佢又夠膽膽粗粗自己一個係歐洲週圍去,又夠膽去見工,有老闆睇中佢,幫佢攪埋居留簽證。所以話,呢個世界無嘢係無可能。 事在人為! 你咁快幫自己打定輸數就無人幫到你啦。

多謝巴打點醒,唔會再睇死自己,繼續努力學英文
公道啲講句,宜家同七年前比變咗好多,可能佢哋宜家會好易分到
不過去啲小國就

講真,廁板護照出左咁耐,我又唔覺extra 7年可以帶來什麼advance,因為7年前,即係2010年,當年廁板都出左講緊13年。

13年d人都係唔識的話,現在20年都係一樣,反而而家支那人有錢左,佢地見支那護照分分鐘仲多過香港呢本。

有香港直航嘅機場,用廁板入境都唔會有大問題。 其他地方真係唔敢講,見過係Helsinki機場成班大陸團霸住成條Lane逐個逐個審佢地啲簽證,俾移民官咁審法都幾無癮。都係嗰句,攞住BNO,最好都係練好啲英文。

上次去西班牙揸bno行eu條隊直過
條other passport 起碼排一粒鐘
公道啲講句,宜家同七年前比變咗好多,可能佢哋宜家會好易分到
不過去啲小國就

講真,廁板護照出左咁耐,我又唔覺extra 7年可以帶來什麼advance,因為7年前,即係2010年,當年廁板都出左講緊13年。

13年d人都係唔識的話,現在20年都係一樣,反而而家支那人有錢左,佢地見支那護照分分鐘仲多過香港呢本。

有香港直航嘅機場,用廁板入境都唔會有大問題。 其他地方真係唔敢講,見過係Helsinki機場成班大陸團霸住成條Lane逐個逐個審佢地啲簽證,俾移民官咁審法都幾無癮。都係嗰句,攞住BNO,最好都係練好啲英文。

上次去西班牙揸bno行eu條隊直過
條other passport 起碼排一粒鐘

脫歐後應該分唔到 要睇下英國同歐盟傾成點
用bno出國記住要帶身份證
有冇巴打有經驗係英國本地做renew?
黎緊有機會係倫敦直接攪 聽講幾粒鐘攪掂

本地做renew聽講仲麻煩只係慳郵費

幾粒鐘搞掂嗰隻,如果你本嘢本身就過咗期十幾廿年嘅話,佢哋唔會畀你make appointment, 以前有巴打試過,呢啲case需要時間審,唔可以幾個鐘畀本嘢你

幾粒鐘搞掂嗰隻,如果你本嘢本身就過咗期十幾廿年嘅話,佢哋唔會畀你make appointment, 以前有巴打試過,呢啲case需要時間審,唔可以幾個鐘畀本嘢你

咁灰
Thanks巴打
本身一直做cd rom諗住搞掂哂就報喜,點知搞掂之後連forum都轉埋
我個case: 小童轉大人,舊bno係bb相,過期14年,declaration form有副簽嗰part但空咗冇簽(諗唔到可以揾邊個 所以諗住搏下唔簽先)
寄咗declaration form,相兩張,舊bno正本,特區護照正本,香港身份證彩色影印本,出世紙正本,住址證明兩份(選民登記信同銀行信,兩份都係正本),photo evidence(ielts report form正本)

11月17號寄空郵掛號
22號delivered
23號declaration form received, being processed
26號朝早轉dispatched
29號收到dhl sms話12月1號送件(兩份)
結果到12月3號到手

見到有幾位巴打都係要補返副簽,我覺得自己過到骨真係幾好彩下,如果大家仲未續的話就快喇

好多謝各位巴絲特別係明日香巴打,好有心,如果冇呢個post應該唔會咁順利續到,唔該哂

咁灰
Thanks巴打

想慳郵費嘅可以係香港填哂啲嘢之後拎去英國先寄,係facebook啲旅遊group見過人咁做 不過屋企最好有人收件,快起上黎你未返到香港都可以已經送到
本身一直做cd rom諗住搞掂哂就報喜,點知搞掂之後連forum都轉埋
我個case: 小童轉大人,舊bno係bb相,過期14年,declaration form有副簽嗰part但空咗冇簽(諗唔到可以揾邊個 所以諗住搏下唔簽先)
寄咗declaration form,相兩張,舊bno正本,特區護照正本,香港身份證彩色影印本,出世紙正本,住址證明兩份(選民登記信同銀行信,兩份都係正本),photo evidence(ielts report form正本)

11月17號寄空郵掛號
22號delivered
23號declaration form received, being processed
26號朝早轉dispatched
29號收到dhl sms話12月1號送件(兩份)
結果到12月3號到手

見到有幾位巴打都係要補返副簽,我覺得自己過到骨真係幾好彩下,如果大家仲未續的話就快喇

好多謝各位巴絲特別係明日香巴打,好有心,如果冇呢個post應該唔會咁順利續到,唔該哂

正常人都會帶身分證出街啦

上次廣島番黎果陣,地勤要求我出示身分證核對
除此之外都未試過俾人查證

咁灰
Thanks巴打

你可以在香港申請,然後帶去英國寄,回郵地址依然寫香港。
到你返香港個陣本passport應該起dhl度等緊你

去本土續係好嚴格,你就算係1星期快證都貴過香港續個價,仲要未包international shipment

咁灰
Thanks巴打

去本土續係好嚴格,你就算係1星期快證都貴過香港續個價,仲要未包international shipment

不過你去英國寄,記得寄first class mail,否則second class的話係外判,會耐好多

我試過泰國機場 個地勤叫我俾身份證佢睇
我就說本passport入面有印到
佢搵一搵見到就搞掂
其實本野係有打你身份證同寫左你係有香港居留權喎

佢搵一搵見到就搞掂

係喎,原來有印

佢搵一搵見到就搞掂

如果你個本係BC咁就真係要帶香港身份證

佢搵一搵見到就搞掂

我都想係

佢搵一搵見到就搞掂

我都想係

我想要BC

咁灰
Thanks巴打

不過你去英國寄,記得寄first class mail,否則second class的話係外判,會耐好多

謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞