『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
<blockquote><blockquote>留名先 好想的起心肝續 但好麻煩
bb相 唔見左本野 身分證又加左名 要搵副簽</blockquote>

認真,其實唔難

我哋都係成功嘅例子</blockquote>
洗唔洗咁認真呀
副簽方面有少少問題請教下 如果搵fd簽 佢都過期 咁係咪要provide佢本bno既影印本?
如果搵家庭醫生 佢地肯唔肯簽
<blockquote><blockquote>留名先 好想的起心肝續 但好麻煩
bb相 唔見左本野 身分證又加左名 要搵副簽</blockquote>

認真,其實唔難

副簽方面有少少問題請教下 如果搵fd簽 佢都過期 咁係咪要provide佢本bno既影印本?

洗唔洗咁認真呀
<blockquote><blockquote>&amp;lt;blockquote&amp;gt;&amp;lt;blockquote&amp;gt;&amp;amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;amp;gt;圖已 cap
&amp;amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;amp;gt;

情願博刑事都唔博酌情唔使副簽&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

我做衰仔,回左佢。。&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

佢真係會簽先算啦,仲要未寄可能唔洗副簽,不過我就真係可能射成千蚊落海 </blockquote>
點解你又會射成千蚊落海?</blockquote>

屌,我搵唔到副簽嘛,之後佢叫我填張form,等佢寄返d野俾我算

英國 愛爾蘭 美國 加拿大 紐西蘭 澳洲 馬來西亞 新加坡 印度 南非 葡萄牙 西班牙 瑞典 法國 德國 意大利 芬蘭 丹麥 荷蘭 比利時

咁多個國家都ok,身邊一個都冇啊?

澳門朋友呢,澳門好多人有葡萄牙護照
香港都好多個有BNO,過期都照try下啦

仲有上司老細老師同學學生鄰居呢?

都冇?再唔係fb開po應該梗有一個左近掛?

認真,其實唔難

BNO正路就唔需要影印本嘅,但如果過期好耐provide 埋彩色影印本都冇壞

家庭醫生只要識兩年以上都可以
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;留名先 好想的起心肝續 但好麻煩
bb相 唔見左本野 身分證又加左名 要搵副簽&lt;/blockquote&gt;

認真,其實唔難

我哋都係成功嘅例子&lt;/blockquote&gt;

洗唔洗咁認真呀

有時間嘅話晏啲睇下第一頁份google doc,保證你煩惱全被掃空

1. 英國或愛爾蘭護照無須提交副署人護照影印本
2. 家庭醫生必須為真實認識嘅朋友,即係話如果你同醫生只有醫生同病人關係嘅話,咁佢就唔符副署人嘅資格

你搵你朋友簽就得架啦
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;&amp;amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;blockquote&amp;amp;amp;gt;英國&amp;amp;amp;amp;amp;amp;#33073;左歐咁就冇得逼英國跟歐盟法例比BNO BC了

即係點?&amp;amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;amp;gt;
唔係應該英國脫歐後無得限制歐盟唔比BNO公民權&amp;amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;amp;gt;

乜有d咁嘅事?公民權關歐盟咩事?&amp;amp;amp;lt;/blockquote&amp;amp;amp;gt;

歐盟畀唔畀都唔關英國事,因為對歐盟嚟講佢地唔可以分一個國家嘅人嘅等級(好似唔係咩條例),而bno冇歐洲公民權係英國同歐盟講得bc先係英國國籍,所以歐盟先唔可以認bno係歐盟公民(好似係)&lt;/blockquote&gt;

咁即係係咪都食屎&lt;/blockquote&gt;

英國係申請入歐盟時只申請bc係歐盟成員,但英國脫歐之後佢地就冇權噉講,歐盟亦有條例唔畀歐盟分人國籍等級,所以有可能會平咗權(亦可以話立英籍立場不變 )&lt;/blockquote&gt;

所謂既平左權都無用啦,脫左歐就算你拎bc去歐洲都無咩用(假設左一定無脫歐前咁方便)何況係bno? 唔講歐洲,拎bno去英國亦唔會有所轉變。所以呢壇野都係molamola,要去歐洲行eu通道就趁呢兩年

條友真係唔識架喎
咁都有一個負皮 係咪早洩黎架
歐盟都就死
仲死雞撐飯蓋
&amp;lt;blockquote&amp;gt;&amp;lt;blockquote&amp;gt;留名先 好想的起心肝續 但好麻煩
bb相 唔見左本野 身分證又加左名 要搵副簽&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

認真,其實唔難

我哋都係成功嘅例子&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

洗唔洗咁認真呀

有時間嘅話晏啲睇下第一頁份google doc,保證你煩惱全被掃空

1. 英國或愛爾蘭護照無須提交副署人護照影印本
2. 家庭醫生必須為真實認識嘅朋友,即係話如果你同醫生只有醫生同病人關係嘅話,咁佢就唔符副署人嘅資格

你搵你朋友簽就得架啦

其實篇野兩年前已經睇左 但始終都有啲位唔問係唔明 thanks bro
最後生嗰批BNO holder試吓問啲老師啦

我之前又係煩副簽搞到有啲卻步,諗過照寄過去博酌情算。之後十月尾見連彈幾個巴打,終於扚起心肝搵副簽。

好彩中學英文堂我係少數肯聽書嗰幾個,有時放咗學又會落英語角搵鬼佬R吓水吹...所以雖然畢咗業4年無搵過佢,但佢都認得我同肯幫我副簽

我之前又係煩副簽搞到有啲卻步,諗過照寄過去博酌情算。之後十月尾見連彈幾個巴打,終於扚起心肝搵副簽。

好彩中學英文堂我係少數肯聽書嗰幾個,有時放咗學又會落英語角搵鬼佬R吓水吹...所以雖然畢咗業4年無搵過佢,但佢都認得我同肯幫我副簽

有鬼佬教師咁好

有鬼佬教師咁好

以前讀high dip果陣試過俾人屌番轉頭

有鬼佬教師咁好

唔係實有㗎咩...

一個星期嚟上得一堂嗰啲之嘛

有鬼佬教師咁好

屌乜嘢

有鬼佬教師咁好

屌乜嘢

梗係用特衰啦,宜家仲點會用殖民地年代啲垃圾

好似係
送別咗DHL靚仔,身邊冇人明呢種喜悅
唯有過嚟興奮吓

睇唔明佢仲要d咩信,我明明咩都交哂,又要係自己申請既

冇野啦,岩岩用ios原生個app睇唔到附件,用gmail個app先睇到

封嘢寫咩?叫你副署?

咦,處理你申請個位姓LUI似係香港人喎

我嗰個叫Sam To 呀
尋晚收到封信,崔我補交副簽,睇完封信DHL SMS嚟

即係點?又催你又dispatch比你?
Application 話個status係咩?

應承幫我副署嗰個人拖咗我一輪,
BNO Team見等咗兩星期未見我封OS Form,
一次過email同hard copy最後通牒我12月7前要比到佢
但我收到Hard copy嗰陣佢都做好哂寄緊比我喇

未齊料都照幫你做咁搞笑?

我自己都搵唔到副簽,仲諗緊方法

上面唔係話有BNO都簽得?
<blockquote><blockquote><blockquote><blockquote>最後生嗰批BNO holder試吓問啲老師啦

好彩中學英文堂我係少數肯聽書嗰幾個,有時放咗學又會落英語角搵鬼佬R吓水吹...所以雖然畢咗業4年無搵過佢,但佢都認得我同肯幫我副簽</blockquote>

有鬼佬教師咁好</blockquote>

以前讀high dip果陣試過俾人屌番轉頭</blockquote>

屌乜嘢 </blockquote>

梗係用特衰啦,宜家仲點會用殖民地年代啲垃圾

好似係

特區護照=中國殖民地嘅垃圾

冇野啦,岩岩用ios原生個app睇唔到附件,用gmail個app先睇到

封嘢寫咩?叫你副署?

一次過email同hard copy最後通牒我12月7前要比到佢

樓上有人話學生都可以幫人副簽
咁即係如果我幫我個fd 我就填student?

封嘢寫咩?叫你副署?

嗱,我要強調係有巴打以大學學生身份幫佢朋友副署過到關,係唔等於HMPO可以畀你用大學學生身份副署,請衡量存在嘅風險(即使風險有幾細都好)

封嘢寫咩?叫你副署?

咁你事實係咪student先?
收到了

可唔可以剷下堆quote
送別咗DHL靚仔,身邊冇人明呢種喜悅
唯有過嚟興奮吓

有種興奮,就係出到去唔怕被支那人

但同時明白點解班廢中唔用BN(O)
拎住BN(O) 就真係同你講英文,
佢地撚識咩

咁你事實係咪student先?

個人認為最理想係搵大學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞