『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
隔離post啲廢物真係,唔出真章當我流 吹奏廁板護照都夠彊果然係弱智

邊個post

https://lihkg.na.cx/thread/10648/page/1
App: https://lihkg.com/thread/10648/page/1

竟然吹奏特衰

最記得係好似08年,有個用特衰拎神根國家學生簽證嘅人,去另一個神根國家比人周到,直頭留案底同坐監

呢單我唔打算入佢數,雖然唔知關唔關本廁板封面累事,但係中國使館有提供令當事人滿意嘅服務,同埋呢單嘢應該可以講最大嘅原因係涉事兩國對神根簽證同國家簽證嘅理解嘅分別所造成。

反而要講中國嘅領事服務嘅問題,我只要問一條問題,就係如果你唔滿意中國嘅領事服務,你可以搵咩人投訴?無,既然無人會投訴嘅做得好做得差又如何?根本無王管,所以中國嘅領使保護服務係無保證嘅,全靠你嘅運氣遇唔遇到一個似樣嘅領事職員,較為好嘅咪似呢單嘅咁,唔係嘅話就係意大利協和號個差佬咁

留名, 下年年中要續過本新.
等到下年D JOBs一完, 就過加拿大搵工, 搵到就直接定居加移民.

釋法單野令我下定左決心走.

你就好啦有得走 我呢D低學歷英文差想走都走唔到
隔離post啲廢物真係,唔出真章當我流 吹奏廁板護照都夠彊果然係弱智

邊個post

https://lihkg.na.cx/thread/10648/page/1
App: https://lihkg.com/thread/10648/page/1

竟然吹奏特衰

最記得係好似08年,有個用特衰拎神根國家學生簽證嘅人,去另一個神根國家比人周到,直頭留案底同坐監

我唔明,用神根簽證唔得?

當年故事係咁:

本人持有特區護照, 有歐洲某國 (簡稱: P) 的簽證, 是type D的VISA
有效期是08年9月-09年2月

在兩個多星期前在由P的首都去德國柏林, 坐的是Euroline 通宵巴士

在凌晨的時候被查passport, 警察說我的visa invalid in travelling in germany

他解釋說我的visa是只可以留在P裡, 不可以去其他國家

我堅持話香港特區護照有90日在神根免簽, 我90日沒過期, 當然可以在神根國家裡
(90日後只可以留在P)
當時我對住3個警察, euroline司機在爭論

凌晨3點落車, 即扣留, 之後即日見法官+坐左14日監

好彩有幸中國駐德國大使館的秦先生幫忙

否則現在都會在監獄裡

當我被譴返P時, P的警察對我說我是有免簽90日

現在問題是

究竟我是否在當時在德國有免簽??

假如我是有免簽, 即是我坐了14日冤獄, 可以嘗試索償

(但我知道機會不大, 我在警局時簽了一些文件, 雖然當時有中國人翻譯, 但我不知道是什麼, 應該是責任這些東西)

謝謝幫忙
P國係指奧地利
<blockquote><blockquote><blockquote><blockquote>

Omg Omg Omg

我屋企人d supporting document今日無端端,毫無徵兆下送左返黎屋企啊,同埋cancel左舊護照。我就依然乜都冇

兩個status依舊係being processed,而且我嗰個application依然郁都冇郁過 </blockquote>
點解會咁</blockquote>
搞咩#b#b#b</blockquote>

填左form去問緊,希望希望希望會係好消息 </blockquote>

...真係超極廢的回應...連copy paste都copy到一pat屎咁

I can confirm that ?'s passport application was received by the Liverpool Passport Office on the 22/11/2016.

I can confirm that ?'s passport application was received by the Liverpool Passport Office on the 22/11/2016.

Your passport application is currently going through the examination process.

Correctly completed applications are generally being processed within the timescales of the service you have applied for:

If you posted your application the current processing time is at least 4 weeks, allowing for postage. Please note this is not a guaranteed service time.

你屋企人成功,得你未得 ???

我屋企人就一定得,只不過佢都未轉dispatch,只係收到d文左嘅舊bno passport,連問佢地佢地今日都只係話being examine。

通常唔係supporting返黎就即係印左護照準備寄出咖咩?
點解supporting返左黎但填form問都係話做緊...有冇得直接問個examiner咖其實?

直接問個examiner啦
打去From outside the UK:tel:+443002220000

由佢收到我補交的副簽,一直都係being processed,我都係打去先知佢話我新護照準備寄出

email係咪冇辦法問到examiner?
因為我上次打300呢個電話,接嘅都係customer service答d general答案而已

email唔夠直接

打去個電話,hot key 2,3,0,接通後就可以問申請進度的問題

我打左去,唔需要按任何制喎⋯⋯直接轉去advice line,答d好廢嘅答案比我

佢話我個application要6個禮拜,要我等多14日先喎

打左兩次,搵埋supervisor,幾個人都係咁講

究竟點搵個examiner咖?

等到下年D JOBs一完, 就過加拿大搵工, 搵到就直接定居加移民.

我5年前都唔覺自己有條件走到.
不過用左幾年時間去舖路走.
(朝早番工, 夜晚讀書, 放假自修tech, 搭車聽BBC)

而且, 你唔怕辛苦, 很摶很捱都有好多方法走到.
最起碼我識人係咁.
<blockquote><blockquote><blockquote><blockquote>

Omg Omg Omg

我屋企人d supporting document今日無端端,毫無徵兆下送左返黎屋企啊,同埋cancel左舊護照。我就依然乜都冇

兩個status依舊係being processed,而且我嗰個application依然郁都冇郁過 </blockquote>

填左form去問緊,希望希望希望會係好消息 </blockquote>

...真係超極廢的回應...連copy paste都copy到一pat屎咁

Your passport application is currently going through the examination process.

Correctly completed applications are generally being processed within the timescales of the service you have applied for:

If you posted your application the current processing time is at least 4 weeks, allowing for postage. Please note this is not a guaranteed service time.

我屋企人就一定得,只不過佢都未轉dispatch,只係收到d文左嘅舊bno passport,連問佢地佢地今日都只係話being examine。

通常唔係supporting返黎就即係印左護照準備寄出咖咩?
點解supporting返左黎但填form問都係話做緊...有冇得直接問個examiner咖其實?

打去From outside the UK:tel:+443002220000

由佢收到我補交的副簽,一直都係being processed,我都係打去先知佢話我新護照準備寄出

因為我上次打300呢個電話,接嘅都係customer service答d general答案而已

email唔夠直接

打去個電話,hot key 2,3,0,接通後就可以問申請進度的問題

我打左去,唔需要按任何制喎⋯⋯直接轉去advice line,答d好廢嘅答案比我

佢話我個application要6個禮拜,要我等多14日先喎

等多14日就有定點_

(朝早番工, 夜晚讀書, 放假自修tech, 搭車聽BBC)

最起碼我識人係咁.

可唔可以教下我點做
http://www.epochweekly.com/b5/031/3416.htm

港人詹碧儀在巴基斯坦遇上了她生命的重創,在感到生命受到極大威脅時,她到中使館求助,卻被驅趕,原因是她拿BNO護照。迫於無奈,她到英使館求助,與在中使館的待遇是天壤之別。每回憶在巴基斯坦的事情,詹碧儀都覺得莫大的冤屈,那次的遭遇一度令詹碧儀對自己的身份產生懷疑,「中國政權(中共政權)把我的人權全部都拿走了,我是一個中國人嗎?人家問我是否是一個中國人,我心裏面很痛說這句話。」

http://the-sun.on.cc/channels/news/20060308/20060308024218_0000.html

【本報訊】近年不時揭發有持英國國民(海外)護照(BNO)港人在外地遇事時求助無門事件。一名在巴基斯坦經商的港女,前年因業務糾紛開罪生意拍檔,但原來其拍檔是當地有勢力人士,結果港女被當地警方拘留,期間被脫光衣服及受到暴力對待,有病亦不准她求診,及後在中國駐當地使領館接獲港府通知後,才獲得協助,她促請港府關注在外地持BNO護照的港人。

單野2004年發生
但係兩篇文講嘅野就完全唔同

最起碼我識人係咁.

可唔可以教下我點做

我係冇研究偏門野. 教唔到你.

最起碼我識人係咁.

請問你去個邊係返咩工?

當我英文ok,大學畢業,相對容易d嗎?
重溫一下,特衰護照,在外國點樣比人誤認為支那護照而扣留6個鐘-有線旅遊節目,黃翠如真實事件:

https://www.youtube.com/watch?v=tHgunriTgRI&feature=youtu.be&t=2m53s&feature=youtu.be&t=2m53s

都話啦,無論你去邊人地一見到個廁板,就當你支那人

好能7

去依d國家一定要用英國護照

邊個post

竟然吹奏特衰

我唔明,用神根簽證唔得?

當年故事係咁:

本人持有特區護照, 有歐洲某國 (簡稱: P) 的簽證, 是type D的VISA
有效期是08年9月-09年2月

在兩個多星期前在由P的首都去德國柏林, 坐的是Euroline 通宵巴士

在凌晨的時候被查passport, 警察說我的visa invalid in travelling in germany

他解釋說我的visa是只可以留在P裡, 不可以去其他國家

我堅持話香港特區護照有90日在神根免簽, 我90日沒過期, 當然可以在神根國家裡
(90日後只可以留在P)
當時我對住3個警察, euroline司機在爭論

凌晨3點落車, 即扣留, 之後即日見法官+坐左14日監

好彩有幸中國駐德國大使館的秦先生幫忙

否則現在都會在監獄裡

當我被譴返P時, P的警察對我說我是有免簽90日

現在問題是

究竟我是否在當時在德國有免簽??

假如我是有免簽, 即是我坐了14日冤獄, 可以嘗試索償

(但我知道機會不大, 我在警局時簽了一些文件, 雖然當時有中國人翻譯, 但我不知道是什麼, 應該是責任這些東西)

謝謝幫忙

I see.
睇落就係本廁板護照被誤認做支那護照導致嘅

否則,如果係正路,特衰的確可以去德國90日

Omg Omg Omg

email唔夠直接

等多14日就有定點_

總之d人好廢
公道啲講句,宜家同七年前比變咗好多,可能佢哋宜家會好易分到
不過去啲小國就

最起碼我識人係咁.

請問你去個邊係返咩工?

當我英文ok,大學畢業,相對容易d嗎?

個個高學歷英文又掂真係好萄葡
不過去啲小國就

講真,廁板護照出左咁耐,我又唔覺extra 7年可以帶來什麼advance,因為7年前,即係2010年,當年廁板都出左講緊13年。

13年d人都係唔識的話,現在20年都係一樣,反而而家支那人有錢左,佢地見支那護照分分鐘仲多過香港呢本。
葡萄無意義,最緊要事事親力親為。

睇情況,香港一國兩制一直會繼續「成功」落去。要等英國發落果陣,可能已經過咗黃金十年。況且,移民唔係旅行,所有事由頭開始,人工會又少咗一截,唔係個個人接受到。不過你自問吃得苦嘅,基本上要搵工都唔係咁難。

當然啦,去外國生活,當然識當地語文最好。當然啦,你攞BNO但又唔識講英文,的確好難說服僱主請你。

我都係覺得,與其靠政府施捨,倒不如自己去爭取。
不過去啲小國就

講真,廁板護照出左咁耐,我又唔覺extra 7年可以帶來什麼advance,因為7年前,即係2010年,當年廁板都出左講緊13年。

13年d人都係唔識的話,現在20年都係一樣,反而而家支那人有錢左,佢地見支那護照分分鐘仲多過香港呢本。

有香港直航嘅機場,用廁板入境都唔會有大問題。 其他地方真係唔敢講,見過係Helsinki機場成班大陸團霸住成條Lane逐個逐個審佢地啲簽證,俾移民官咁審法都幾無癮。都係嗰句,攞住BNO,最好都係練好啲英文。

睇情況,香港一國兩制一直會繼續「成功」落去。要等英國發落果陣,可能已經過咗黃金十年。況且,移民唔係旅行,所有事由頭開始,人工會又少咗一截,唔係個個人接受到。不過你自問吃得苦嘅,基本上要搵工都唔係咁難。

當然啦,去外國生活,當然識當地語文最好。當然啦,你攞BNO但又唔識講英文,的確好難說服僱主請你。

係我負能量上腦,我學極英文都唔識

上網睇到呢段,好有共嗚

「人地外國人一出世就唔使學外語.
但我地一出世就黑髮黃皮膚的人.
就注定要比外國人更加辛苦 」

上帝好唔公平
來生不做中國人

上網睇到呢段,好有共嗚

上帝好唔公平
來生不做中國人

我唔同意囉。 就算歐洲人都唔係一出世就識英文,好多國家小朋友反而仲俾亞洲兒童遲開始學英文,好多係小學五六年級甚至中學先開始學英文。當然,某啲國家語文同英文近似,學習上都容易。而且歐洲人商務往來,好多時都會用到英文,多機會講,自己英文就會好。你越怕講,就越想逃避,你越避就無動機再學落去。所以之前有家長話贏在射x前都多餘,語言能力係好現實嘅,你日日都用,就算記憶幾差都好都會學得識。 你睇吓星加坡人就知,外國老闆唔係追求你講純正英文,好多時佢地要求你好好表達自己就夠。 我住咗係外國一段時間,都唔見得佢地英文個個比我好,你亦都唔需要妄自菲薄。

上網睇到呢段,好有共嗚

上帝好唔公平
來生不做中國人

我唔同意囉。 就算歐洲人都唔係一出世就識英文,好多國家小朋友反而仲俾亞洲兒童遲開始學英文,好多係小學五六年級甚至中學先開始學英文。當然,某啲國家語文同英文近似,學習上都容易。而且歐洲人商務往來,好多時都會用到英文,多機會講,自己英文就會好。你越怕講,就越想逃避,你越避就無動機再學落去。所以之前有家長話贏在射x前都多餘,語言能力係好現實嘅,你日日都用,就算記憶幾差都好都會學得識。 你睇吓星加坡人就知,外國老闆唔係追求你講純正英文,好多時佢地要求你好好表達自己就夠。 我住咗係外國一段時間,都唔見得佢地英文個個比我好,你亦都唔需要妄自菲薄。

有咩方法可以唔用中文做基礎學英文,好似我地學中文咁

上網睇到呢段,好有共嗚

上帝好唔公平
來生不做中國人

用日文

上網睇到呢段,好有共嗚

上帝好唔公平
來生不做中國人

我幾個同事個仔/女出世到開始返學,甚至之後,基本上都唔同佢講中文。

中文等佢返學學,返到屋企同父母溝通一律英文。

上網睇到呢段,好有共嗚

上帝好唔公平
來生不做中國人

我見亞洲黎講馬來人最犀利,華語,廣東話,英文,馬來文,福建話,全部通曉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞