『薪火post』BNO 續期資訊

1001 回覆
132 Like 2 Dislike
我同老婆都有bno,有咩方法可以整俾個女,剛出世。

BNO唔世襲的,唯有飛去英國生,咁就應該係BC

飛去英國生都冇用
因為父母都唔係BC而仔女係英國出世
英國佬直情叫你生完早走早著
除非你另一半係BC響英國生仔女就可以繼承

下次直接去美國生算啦!
直接拎美籍

好似加拿大好d喎

飛去英國生都冇用

下次直接去美國生算啦!
直接拎美籍

好似加拿大好d喎

我都會揀加拿大

飛去英國生都冇用

下次直接去美國生算啦!
直接拎美籍

俾你入境先算
假設,只係假設!!
假設,香港進入戰爭狀態。拎住本父母有BNO ,子女無,子女可唔可以跟父母去另一個容許BNO入境既國家?以上問題只係假設

唔好妄想

飛去英國生都冇用

下次直接去美國生算啦!
直接拎美籍

好似加拿大好d喎

我都會揀加拿大

x2
Samleung1987 巴打

你搞左幾多日點解咁黑仔

飛去英國生都冇用

下次直接去美國生算啦!
直接拎美籍

好似加拿大好d喎

我都會揀加拿大

x2

點解d 變左

你搞左幾多日點解咁黑仔

唯一原因就係佢地真係冇我資料

咁就唔知點解了,因為我本野係同我屋企人20鬆d年前一齊出的
你搞左幾多日點解咁黑仔

一齊出,得你冇搵唔到你資料佢地又唔問真係唔知搞咩?
你搞左幾多日點解咁黑仔

你係細路轉成人?
唔記得咗你個 case 係點

你係細路轉成人?
唔記得咗你個 case 係點

係細路轉成人

不過唔100% sure之前個本係咪bno,當loss case填左LS01
印象中有拎過CI,出世紙寫Not establish

但記得小學去過泰國免簽,當時未有特區護照
所以推斷應該係bno
報喜
兩個dhl mail會係今日同聽日到
16號寄空郵掛號,兩個星期就搞掂
留名
唔知有無人pure到想用BDTC續護照

之前壹週刊on99出咗新聞話有BNO都唔一定終身有得續,有個人話佢兩個女拎本「BNO」去續,但係封信話佢97年7月之後無得再續,叫佢用特區護照。

結果啲網民一睇封信就知佢兩個女拎本BDTC去「續」,就緊係得個桔啦 最後篇新聞被刪埋

之前壹週刊on99出咗新聞話有BNO都唔一定終身有得續,有個人話佢兩個女拎本「BNO」去續,但係封信話佢97年7月之後無得再續,叫佢用特區護照。

結果啲網民一睇封信就知佢兩個女拎本BDTC去「續」,就緊係得個桔啦 最後篇新聞被刪埋

BNO都唔一定終身有得續 其實冇錯,錯係錯拎本BDTC去「續」

BDTC 去97前去泰國要唔要簽證咖?

如果我攞過BDTC,英國有冇資料呢?
如果我攞過CI,英國又有冇資料呢?

而家我個application完全冇進展,都唔知點解...

你就算本身真係有 BNO 唔見咗都唔好寄本 BDTC 去
陣間人哋一見到 check 都費事 check

如果我以前個本真係BDTC咁我就真係pure喇

一開頭 BDTC (HK) 應該真係免簽多過 BNO 嘅
後期就唔清楚
一開頭 BDTC (HK) 應該真係免簽多過 BNO 嘅
後期就唔清楚

不過照計97後就應該唔work啊... 不過我真係忘記左泰國究竟係幾時去
但肯定唔係特衰,因為我200x年先第一次申請特衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞