我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
我都係講下咋樓豬
不過你個故真係好吸引
我儘量喇
畢竟我都唔係全職作家
多謝,我會加油!
thanks
我保證唔會爛尾
希望個故啱睇喇
儘量
其實最初target係隔日
不過你地既反應好好,搞到我都勤力左打故
阿熙讀大學佢就會出返黎架喇
邊係呢,人生唔係用呢啲事黎計架嘛
多謝呀,我都會加油
十二

我就係咁同呢三位女同學一齊行去巴士站。

另外果兩個女同學,一個叫鄭海欣,一個叫葉佩儀,都係外貌平平無奇冇乜特別既女同學。鄭海欣比較文靜小小,而葉佩儀就好撚多野,好似個八婆咁。

短短既路程入面佢地主要都係自己講一啲我搭唔到嗲既話題,好似鍾意邊個明星、聽乜野歌呢啲。尤其係葉佩儀條八婆,講野真係好嘈,好似過時過節啲三姑六婆咁。

佢地講野既時候有問下我,想撩下我傾計,應該係想我都加入討論,但問題係我都唔鳩知你up乜,我點加入?

屌。

「係呢,余正熙你鍾意聽乜野歌?」譚梓淇見我一路唔出聲,於是響差唔多行到巴士站既時候再次主動問我。

「冇。」我搖搖頭。

唔經唔覺,我地已經行到巴士站。

路程真係好短。

「我到喇。」我向三位女同學道別。

「哦…係喎。」譚梓淇又露出陽光般既笑容:「咁我地聽日見喇,余同學。」

「哦…好。再見。」我向佢地揮一揮手道別。

譚梓淇…奇怪的人。

*

果晚,真係有豉椒蒸排骨。

秋兒姐姐煮既特別好味。

*

之後幾日,我響課室既時候有意無意都會留意下譚梓淇。

雖然我同佢唔算太多交流,但事實上佢原來真係一個好外向既人,加上佢生得幾靚,性格又陽光,返左學只係短短兩個星期似乎已經有唔少朋友,同班周圍唔同既人都可以傾到計,而且仲係好多同學(有男有女)主動搵佢添。

「喂!望住邊個女仔望得咁入神呀?」呢日小息,阿必不懷好意咁望鳩住我問。

我指一指譚梓淇:「呢個女仔咁多朋友既。」

阿必望一望譚梓淇,一副原來如此既樣:「哦…女班長吖嘛,佢好nice架,好鍾意幫唔同既同學打好關係架。」

「咦?乜原來佢係女班長黎?」上親堂既我總係雲遊太虛,即使係班主任課都唔例外。

所以我根本唔知選左班長。

「嘩,你咁都唔知架!」阿必好撚驚奇咁望住我:「你上班主任課果陣冇聽既咩?」

我都唔柒記得我上堂果陣做緊乜春。

可能恰撚著左?或者恰緊眼訓。

我搖一搖頭。

「佢好有心想搞好班入面既氣氛架!」阿必話:「佢好努力咁周圍幫所有人都打好關係!好西利架。」

「你好似咁留意佢咁既?」我有小小疑惑。

阿必鳩up:「痴線,有上班主任課既都知啦。」

「哦。你話點就點喇。」我講完之後再伏響枱上面休息,斜眼咁望住譚梓淇。

真係夠晒奇撚怪怪。

不過,或者有啲人天生就係外交家。

當然,亦都有啲人天生就係孤獨精。

講緊我自己呀,屌。

「喂,你做乜野望到女班長實一實!」阿必突然行過黎哄埋我度,遮住我視線。

「屌,唔望囉。」我將伏響枱既頭擰一擰轉,望左向窗邊:「發下吽哣都唔撚得既。」

「哼,發吽哣…」

*

平時上堂既時間都仲算捱得過,但係放左學之後就真係仆街喇。

講緊既係啦啦隊練習。

柒撚到仆街呀屌。

練既時候比經過既高年班同學好似望住動物園入面啲動物既果種感覺一啲都唔撚好受。

仲要搞到我成個星期既閒日冇撚得搵文叔班撚樣踢波,對腳痕撚到不得了。

再加上我企第一排,揸流攤好撚顯眼,搞到我成撚日比負責操練條中三既四眼男幹事屌。

秋兒姐姐有時都會黎幫手,但響呢啲社際既活動入面,佢其實冇特別關照我。

仲有,自從上次秋兒姐姐話會煮飯比我食之後,我覺得除左四眼仔之外,其他男幹事都好似唔係對我太友善。

「嘩,余正熙,你發乜野吽哣呀!啲動作又做錯晒喇!聲又唔出!得你一個係咁咋!」我響度諗緊野既時候,條四眼撚樣又對住我大聲咆哮。

我唔出聲。

屌你老母,如果唔係為左秋兒姐姐既面子,我直情會走埋黎打撚柒你條閪佬。

我廢事你地覺得秋兒姐姐唔識教細佬咋!

「話你又唔出聲,做好啲得唔得呀!你有冇心表演架。」條四眼撚樣見我唔出聲就得寸進尺。

我聳一聳肩。

「唉,唔理你咁多。」條撚樣轉向大家:「我地而家再黎多次!One,Two,Three!」

又黎。

*

「唔好唔開心啦!」譚梓淇響我旁邊講:「加油做好啲就得架喇!其實Paul哥哥都係想大家做得好啲先對你咁惡架咋!」

Paul即係果條四眼撚樣幹事。

而家練完啦啦隊,我同譚梓淇一齊慢慢咁行出學校大門。

可能譚梓淇見我冇朋友,練完啦啦隊之後一個人走咁戇鳩鳩,所以佢作為女班長,就覺得自己有責任要陪下我。

有時會佢會拉埋佢啲朋友或同班同學一齊行(常見既係葉佩儀同鄭海欣),有時就佢一個陪我行。

「我冇事。」其實我真係一啲都冇上心。

我當條四眼撚樣好似癲狗咁吠啫。

「但你個樣…唔似喎。」譚梓淇一臉疑惑:「你個樣好似嬲爆爆咁…」

咁我對住啲唔係咁熟既人,又好似真係會成日都黑面。

「我到喇。」由學校門口行去巴士站好近。

都好既,我都懶得去解釋。

「我陪你等埋車吖。」譚梓淇提議。

我擰轉頭望住佢。

好撚煩。

佢又好陽光咁咧嘴一笑:「我唔趕時間吖,而且又冇特別野要做。」

「哦…好。」妳想點就點喇。

「幫助同學都係班長既職責黎架嘛。」譚梓淇笑得更甜了。

不過…乜我有野要妳幫咩?

(待續)
g持樓主 上次你個ocamp女女我都有比正皮架
又要等多日
多謝呀!
希望呢個故你都鍾意
Sor暫時日更係極限
唔緊要,開威巴
咁用乜,吊女?
大家都體諒做消防員忙嘅
正皮支持
腸油
再黎支持
(SL人UT)

Btw 舊讀者LM

仲諗住儲文先睇
儲下文先入黎 星期一再睇先
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞