我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
唔知呢
大波妹,係幾正既
如果我係熙熙
我可能會認真同淇淇一齊
此終淇淇付出左咁多
冇理由因為心入面有個青梅竹馬就放棄佢
而秋兒姐姐都可以繼續係我嘅家姐
用之後嘅日子去報答佢關心佢照顧佢
因為秋兒姐姐係我心目中已經係家人嘅存在
屋企人係某程度上已經比愛人重要

btw我仲等緊kitty淫p篇

其實唔止淇淇秋兒Kitty,仲有好多未出場既女角色有機會架
呢度都會有足球比賽架
其實入面既野始終係平行時空,所以我響作未來既正傳世界觀既故既時候其實妖精入面既資訊或者人物感情係未必正確架
唔知呢
多謝
二十三

啲菜同飯都好淋。

啲肉餅好硬。

啲蛋好「鞋」。

正,大家請叫我做地獄廚神熙。

李師奶座下首席(倒米)徒弟。

認真,就算唔係極度難食,點都唔會叫做好食架喇…

但點解秋兒姐姐會覺得好食都有既?

「妳真係覺得好食?」我面有難色咁問秋兒姐姐。

其實係勁唔好意思。

諗住擺和頭酒,點知整到啲飯餸咁難食…

秋兒姐姐笑意盈盈咁望住我,而佢果種笑法,係會令你真心覺得佢既笑容好溫柔,而唔係嘲笑緊你。

「味道就麻麻地喇!」果然…

其實秋兒姐姐唔係用難食呢兩隻字已經好比面。

「不過…心意分滿分。」秋兒姐姐面上泛起滿足既笑容。

見到佢呢個表情,我終於忍唔住道:「對唔住…」

我好後悔。

後悔衝口而出咁講左啲傷害秋兒姐姐既說話。

就好似預左我會講呢句道歉咁,秋兒姐姐點點頭。

「果日我一時衝動發脾氣先亂講野…」我繼續道:「妳唔好嬲喇…」

秋兒姐姐再望左我半响,嘆左口氣:「熙熙…唔知你信唔信,但其實我冇嬲過…一啲都冇。」

我不可置信咁望住秋兒姐姐。

唔係呱,呢幾日妳對住我粒聲都唔出,咁都唔叫嬲?

「我…只係覺得…嗯,好唔開心。」秋兒姐姐收起笑容,諗左一陣再講:「我以為…自己一路都係以家姐呢個身份去幫緊你適應學校,點知原來好多野都係我自把自為…」

我大大力搖頭:「唔係咁架!」

唔想秋兒姐姐再因為我既戇鳩而唔開心!

「因為…妳係比親生家姐更加親密既人!」我衝口而出咁講。

而衝口而出既說話有時比人既感覺反而係最真誠既。

秋兒姐姐首先係愕然左一下,然後開始有啲笑意。

「對於我黎講,妳係一個無可取代既人!」我繼續連珠炮發:「果日…好對唔住!我因為練習啦啦隊既事搞到我好煩先亂發脾氣!我以後唔會架喇!」

為左啦啦隊而發老脾,我果然仲係一條不折不扣既死人小學雞。

秋兒姐姐開心地笑左笑:「真係?」

「係!」我小學雞式堅定地回答。

「你想我唔好唔開心都得。」秋兒姐姐笑道:「你應承我兩樣野先。」

「唔好話兩件,兩百件都得!」我即時回答。

「口甜舌滑呀你。」秋兒姐姐笑左笑,突然認真咁指住我鼻尖道:「第時唔好咁樣周圍識女仔呀。」

「我真心話黎架。」

「唔知你呀。」秋兒姐姐開始正經咁講:「第一件事,我知你可能唔鍾意,但我都想你幫下手。」

「啦啦隊?」我第一時間諗起。

「係。」秋兒姐姐望住我:「其實…你係咪覺得練啦啦隊好無聊?」

「係。」我毫不猶豫咁答:「不過為左妳,我會比心機練習。」

呢個先係我活著既原因。

為左妳,赴湯蹈火又點話吖?

何況係區區啦啦隊練習?

只要…

妳唔好唔理我就得喇…

「又口甜舌滑。」秋兒姐姐起身輕輕力拍一拍我頭頂。

唔知點解…

好似真係我人生頭一次…

個心覺得好甜。

「咁第二件事呢?」我問。

「唔…你聽日放學同我去見一個人。」秋兒姐姐道:「到時話你知要做啲乜。」

「見一個人?」我疑惑。

「應該咁講…有個人想見下你,叫你幫下手做小小野。」秋兒姐姐答。

下?

「做啲乜呀?」唔係直接幫秋兒姐姐做野既話我就唔多願意。

不過,如果呢個係秋兒姐姐既意願,我都會幫手既。

「唔…都係等果個人聽日親自同你講喇。」秋兒姐姐道。

之後,我地變返好似之前咁有傾有講。

或者,秋兒姐姐講得啱,佢唔係嬲,只係唔開心。而我煮既呢餐飯就氹返佢,兼具解埋當日我響佢心入面打既心結。

總之…

我好開心。

因為…我同秋兒姐姐既相處,好似回復返之前咁。

唯一美中不足既…

梗係我餐飯煮到好難食。

不過,心情影響味覺,我覺得餐飯…好好味。

哎呀!

我好似煮得太多添…

裝完兩個飯盒都仲有剩…

唔…

將剩低既小小飯餸整多盒比淇淇喇,當多謝佢比左條橋我氹返秋兒姐姐!

雖然…

我預左佢會話好難食之後掉晒佢…

哈哈。

(待續)
淇淇
你繼續加油
我繼續去睇威仔點樣呃鳩仲妮
一隻平時唔煮飯既小學雞煮到咁算好啦
「應該咁講…有個人想見下你,叫你幫下手做小小野。」秋兒姐姐答。

Kitty:「小熙,我要進來了!」
有巴打睇番之前嗰故
原來都有喑示呢個故之後嘅走向
咁到最後篇章 阿熙嘅結婚對象係邊個都幾奇妙
秋兒買硬一定唔會 真心
所以係見 Paul 定 Kitty

Paul->講和路線

Kitty->重甜路線

Kitty pls!!!
秋兒姐姐
煮野食煮比水魚食
推推佢先
忽然間諗起
阿熙好似講過
秋兒聽完佢啲風流史之後心入面可能仲有條刺喺度
會唔會係扑咗Cathy 單嘢做咗佢哋分手嘅炸彈
push
push
因為阿熙請佢食垃圾?
多謝
enjoy ocamp故

所以秋兒姐姐食得非常開心

咁Kitty帶住假鳩先得喎
都唔一定架

分手可以再復合嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞