我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
281 Like 18 Dislike
多謝你既提議,不過暫時未必會改
因為粗口呢part其實我係特登,因為阿熙本身就係一個成日爆粗既爛仔
會繼續出場架佢地
多謝支持

阿冰幅相我要再諗過
畢竟小薯茄果個其實都唔太女神

設定中Jenny冇齊藤飛鳥咁靚架,賣萌
揾吓有無啲咩位再問樓豬你
同儲一儲文
睇完嗰張阿冰大軍相
返唔到轉頭
依家睇小薯茄
見阿冰就好似見到大軍一樣

好似
真係返唔到轉頭
lm
即係Ocamp故係夢嚟?
我估唔係講緊ocamp女女,係講緊教堂妖精果個故
Sor 原來係咁
正shit,推!
多謝
sor我講得唔清楚
ocamp(威仔故)係現實
妖精(阿冰故)係白日夢
正解
現更了
十五

所以翌日我決定唔再詐病,放學照常去練習啦啦隊表演。

小息既時候,淇淇主動走埋黎問我:「尋日…點解唔見你黎練習既?」

「係呀,我唔舒服。」我詐病詐到底。

「嗯…咁你好返啲未呀?」淇淇好真誠咁慰問我。

慚愧,我只係詐病。

不過一詐就要詐到底。

「好返好多喇。」我諗起尋晚秋兒姐姐既體貼,唔小心咁發自內心咁微笑地回答佢。

「咁就好喇。」淇淇露出佢雪白既牙齒笑了笑:「放學我地練習完再一齊放學吖!」

「好呀。」我點點頭。

「咁一言為定架喇。」淇淇又笑了笑。

「嗯。」

之後淇淇又行返去佢班姐妹度。

呢個時候阿必響我隔離問:「阿熙,你幾時同女班長一齊放學咁熟架?」

「一齊放學就叫熟?」我反問。

「又唔見佢同埋我一齊放學?」阿必扮晒唉聲嘆氣道。

「我夠同你放學去球場喇,我地又好熟?」我窒鳩佢。

「係呀,我地好撚熟架!」阿必cool住我條頸道。

「唔同你熟。」我推開阿必。

「唔好咁喇~熙熙~」然後扮晒野想攬住我。

「妖。」我推開佢。

「喂,唔好轉移話題,點解你會同女班長一齊放學!」阿必醒返起佢想問我啲咩。

「咁我地一齊練完啦啦隊之後一齊走吖嘛,做咩啫你?」我問。

「冇野喎。」

奇撚怪怪咁。

「你想同我地一齊放學?」莫非阿必掛住我咁基?

「得咩?」

「冇乜所謂。」我聳一聳肩,以前小學冇人同我走,而家有兩個,個進步係無限倍。

「係架喇喎。到時唔好甩我底自己同女班長一齊走呀。」

「係呀屌。學校大門等喇。」我唔耐煩。

阿必笑左一笑,冇再出聲。

*

世事好難儘如人意。

我只係放撚左一日飛機,但係柒頭Paul好撚唔滿意,響全部人面前叫左我出去,再響一邊角落好大聲屌我(當然佢只係訓話,冇講粗口)。

雖然我真係詐病啫,但你唔比我真係病架屌你老母。

如果我真係病既話,你屌鳩緊個病人你過唔過意得去呀?

「喂,話緊你呀,聽唔聽到呀?比啲反應喇!」Paul一路鬧我一路放空緊,所以其實我唔知佢鬧緊我啲乜。

我住佢。

「做咩望實我?我問你聽唔聽到呀?再咁搞落去,成個啦啦隊比賽就會輸響你一個人既身上架喇!」Paul越講越唔耐煩。

講堅,啦啦隊比賽?WFC?

我care既係…

諗到呢度,我擰一擰個頭,望向秋兒姐姐既方向…

秋兒姐姐響度幫手排緊舞,根本連望都冇望過黎。

尋晚既溫暖感覺剎那間消失得無影無蹤。

「望果面做乜呀?我同你講緊野呀余正熙!」Paul把聲真係好刺耳。

我無名火起。

我再住佢,微笑住咁同講:「屌你老母,死傻閪。」

我為左唔好比人覺得秋兒姐姐唔識教細佬,已經忍鳩左呢條撚樣好耐。

Paul呆左咁望住我,load左一陣先至識開口:「你…頭先講乜野話?」

我聳一聳肩,話:「嗱,你問我,我先講架咋。」清一清喉嚨,再微笑咁道:「我話,我屌你老母呀,死傻閪。」

Paul望實我,開始有小小反應出黎。

嬲既反應。

「你唔覺得自己好撚戇鳩既咩?」我微笑咁細細聲問佢:「做到幹事好撚威?帶頭train我地好撚型?你成個小丑咁撚樣咋,傻閪。」

我全程講野細細聲兼且面露微笑,如果唔係近距離聽到我講野根本唔會知道我響度寸鳩柒Paul。

「你講乜野話!」Paul終於大爆發,好大聲咁講野,而且講既時候好大力咁推左我一下:「我忍左你好耐喇!」

呢個時候大家都比阿Paul既怒吼吸引左視線,紛紛望過黎,有幾個男幹事見到Paul推我,即刻走過黎攬實佢,以免佢再有任何動作。

我聳聳肩,用一份無可奈何既語氣同其他幹事講:「大家睇到啦,我乜都冇做過,佢就一掌咁推過黎。」

「你搵粗口鬧我呀!」Paul怒吼。

「你邊隻耳聽到呀?」我微笑咁問:「我知你憎我唔落力打氣啫,都唔駛郁手推我架?」

「發生乜野事?」社長都走埋過黎,嘗試了解下發生乜野事。

「佢…」Paul指住我:「啱啱講粗口鬧我!」

社長轉頭望住我,問:「有冇啲咁既事?」

秋兒姐姐呢個時候都行埋過黎。

我搖一搖頭:「我都唔知佢講乜。」

我即刻否認。

我冇響秋兒姐姐面前講過粗口。

「唉。」社長嘆左口氣,對住Paul講:「點都好,出手推人一定係你唔啱。佢只係個Form 1仔,而你已經中三,又係我地既幹事,有乜野事唔可以用道理講清楚?」

「我…佢…佢…」Paul口齒不清想抗議。

哈哈,收皮喇戇鳩仔。

「同佢道個歉,之後繼續練習喇。」社長又嘆口氣。

估唔到我仲可以攞個尾彩。

「我…我…」Paul塊面谷到紅晒,再望下秋兒姐姐。

秋兒姐姐溫和咁笑住點一點頭。佢就係有一種親和力。

不過…屌,秋兒姐姐係你望架咩!

「Sorry。」Paul終於吐左句出黎。

「好喇,你都比心機啲練習喇。」社長拍一拍我膊頭。

「哦。」我應佢既時候係望住秋兒姐姐。

咁啱佢都望緊我。

「嗯,熙熙你都要比心機。」佢笑住咁幫我打氣,好似完全冇發生過任何事咁。

因為發生左推撞事件,之後既練習,響怪怪地既氣氛之下完結左。

(待續)
終於可以威返次

Gay必
唔記得呢個故定ocamp
熙仔暗示過同男仔都有搞
熙熙好有型
條撚樣係呷醋先對熙熙咁唔耐煩,根本就係對人唔對事,咁都做到幹事真係吔屎,個細既病左一句關心都冇
型啊
一路睇一路笑
咁先係㗎嘛熙熙
望咗下阿冰故 接受唔到熙熙之後會大崩壞 sosad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞