我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
勿相認

不過好多中學都係好相似既
sorry
因為我其實放左工都好都好多人野搞,一日一篇其實都盡
sad but true
嘩,呢個真係有排
同埋佢戲份應該都唔會太多
甜故部份我懷疑要下個post先到
未必既,細心睇返ocamp故其實happy end同sad end既可能性都有
多謝
而家準備出
多謝呀,希望鍾意
文來了
二十七

「做咩係咁望住我?」上左巴士,我坐左響秋兒姐姐隔離,見佢係咁望住我似笑非笑咁,我忍唔住問佢。

「無…」佢講完之後再笑一笑。

同平時溫柔果種笑唔同,今次既笑有幾分調笑既意味。

「喂!妳一定係笑緊啲咩!」

「唔…估唔到你落力打氣嗌口號個樣又幾好笑喎…」秋兒姐姐笑左出黎。

「咩呀!」有冇搞錯,我都係回應緊妳既期望啫…

「咁真係好難得見到你咁認真打氣個樣…」

「哼!」我真係有啲嬲:「我都係聽妳講咋嘛!」

「係喇係喇。」秋兒姐姐微微一笑,再摸一摸我個頭…

噢,突然又唔嬲了。

秋兒姐姐溫柔地道:「你今日真係好落力,雖然配合仲爭啲,不過已經做得好好。」說完笑了笑。

今次既笑容…

同啱啱唔同…

好溫暖…

「係咩?」我扮傻。

「上左中學都差唔多一個月,開始投入到校園同埋社際既生活未呀?」秋兒姐姐轉一轉話題。

呢間學校既人,對社呢樣野上晒腦…

好不幸,呢堆人入面包括秋兒姐姐。

「未。」我今日會儘力比賽都係比面妳咋。

「呵呵。」秋兒姐姐又溫柔咁笑:「過埋個社際足球比賽,可能你就唔同諗法架喇。」

哎…一諗到要同班垃圾一齊比賽就頭痕。

「其實…」我有樣野好唔明:「點解妳咁想我投入社際既活動?」

「唔…」秋兒姐姐答:「我諗…我想幫你搵返你小學既時候得唔到既野。」

「哦?」

「校園既回憶。」秋兒姐姐答:「我後尾上左中學之後先覺得…我小學既時候幫得你唔夠多,所以你先至唔多朋友。」

秋兒姐姐…妳錯喇…

唔係唔多朋友…

而我係根本冇朋友。

「唔關妳事。」我答:「係佢地睇我唔起。」

「可能喇…」秋兒姐姐眼中透出柔和既目光:「當你上到黎,我諗我可以儘量幫你。我唔會直接帶你識朋友,係因為我想鼓勵你建立自己既圈子,唔想你再好似小學果陣咁成日一個人,自己一個孤零零咁放左學自己一個去球場玩。」

然後佢望出窗外,好似回憶緊咁講:「我覺得自己做得唔夠好,先會令你日日放學都一個人。」

其實…真係唔關妳事架…

再者,我從來都唔fucking care。

「你呀,比心機準備好社際足球比賽呀。」秋兒姐姐用手指彈一彈發緊吽哣既我既額頭:「我睇好你架,你一定有好表現。」

我點點頭。

不過我有好表現有乜野用?

成班隊友都好似豬咁。

「我會場場都黎睇你架!」秋兒姐姐對住我甜甜地笑。

唔知點解,呢句說話好似為我注入左無限既力量咁。

我大力點頭。

*

因為我之前放學要去個濕鳩啦啦隊練習,所以直至到完左水運會之後我先至正式歸隊返黃社足球隊練習。

不過根據黑熊所講,由於要遷就A grade足球隊既練習時間,其實我加入左黃社足球隊之後,只係錯過左兩次練波。

今日放學之後我第一次練波。

至於踢波呢?完左水運會之後就成日同阿必去同文叔佢地踢,所以狀態都仲keep得到。

「點呀,一路都唔出聲咁,好緊張呀?哈哈。」換完衫之後黑熊一路同我響更衣室行出黎一邊問我。

仲好豪邁咁大笑。

緊張?

我係驚緊班隊友有幾屎咋!

我冇出聲繼續行。

「喂,你都幾cool架喎!」黑熊又哈哈大笑:「定其實天才其實都係一個怕醜仔黎呀?」

「不如行快小小。」我忍唔住開口。

唔撚想再聽佢鳩up。

「哦,天才心急想見新隊友?」黑熊加快速度:「好,你一定會同佢地好夾!」

夾你老味。

終於,黎到學校既硬地足球場,有唔少隊友已經到左響度練緊波。

亦有同學響度觀看我地既練習。

「喂!各位!」黑熊向住球場入面咆哮。

痴鳩線,黑熊佢響正我耳仔邊大叫,好撚大聲。

「今日我帶左位新隊友黎!」黑熊指住我:「余正熙,我之前同大家提過既黃社足球新希望!」

我就咁望住大家。

大家又望返我,其中一個開始同我打招呼兼自我介紹:「你好…我係4E班既Simon,係踢中場架。」

「哦,你好。」我肯比反應我覺得自己已經好有禮貌。

「喂,我地之前響屋邨個球場見過面架喇,同你一樣係前鋒,我叫阿文,係隊長既同班同學,大家都叫我文哥,你認唔認得我呀?」一個矮矮肥肥既師兄說道。

「唔認得。」我簡潔地回答。

文哥?你啲波屎到我都記你唔到你仲想我叫你阿哥?

我暫時稱呼佢為柒頭文先喇不如。

「呃…」柒頭文估唔到我咁直接回答,有啲尷尬。

「而家先認識都唔怕遲,大家好快就會打成一片架啦!」我好奇怪點解黑熊可以成日都keep住咁豪邁咁high。

之後陸續有其他成員介紹自己。

簡單咁講下喇,社際足球比賽係七人比賽,每個社有14個球員,而唔計我既話今年有兩個新球員,一個係3A班既John仔,踢後衛,另一個係3E班阿承,佢應該係後備守門員。

最尾同我握手既,係一條睇落好撚寸既死MK。

「喂,你又叫阿熙,我又叫阿曦,應該好夾先係。」佢伸出手想同我握,但老實講佢既目光完全唔友善:「我讀5C,全名叫莫家曦,所以大家都叫我做MK曦。」

「哦。」我照舊鳩hea應佢算。

握手。

好撚大力!

我完全反應唔切!

我抬頭望佢,佢仲係一副笑得好賤既樣。

唔撚得,我細佢四年,唔夠佢大力。

我只有谷紅塊面咁望撚住佢。

「好喇,你地握夠喇,快啲開始練習啦!」黑熊明顯睇唔出發生乜撚柒野事。

鬆手。

我住MK曦。

屌你老母。

(待續)
我冇追其他故啊,遲啲追下先
多謝
不過唔追照睇呢個故都應該ok
等睇𤋮仔射爆MK曦
Lm
我要呀叔
屌姐姐 定係屌文叔好
扭撚爆條傻閪啦
前幾日追返ocamp故
講分手個part真係寫得好好
好鬼虐心
要循序漸進,慢慢黎
通常啲MK仔得把口
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞