我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
攪到我都想寫下中學野,不過一諗到自己中學生活好7悶,都係算數
多謝
可以試下照寫,再加多啲情節落去
故咋嘛,冇人話要係真
十一

救閪命。

我第一日已經頂唔撚順。

成班小學雞咁款既中一學生,比人捉晒去學校既後園,再比人強逼鳩叫。

阿必佢地所屬既綠社可以響禮堂入面練,都叫做冇人睇得到佢地做埋啲柒事…

不過我地算好架喇,紅社好似響大樓梯上面練添呀。果度仲多人經過。

*

「Y-E-L-L-O-W,Yellow! 」

「黃社勁,黃社醒,黃社冇得頂!」

「黃社win win win,黃社sure win!」

屌你老母,作口號果個可唔可以有創意啲呀,又老土又戇鳩。

我因為未發育,唔太高,所以排左響第一排。

屌,一揸流攤就比前面一個中三既師兄指住黎屌。

放左學應該係去踢波,而唔撚係做埋啲戇鳩野。

好唔容易捱過左啦啦隊訓練終於走得,我唔理周圍其他走緊既中一同學,直接行過去秋兒姐姐身邊。

秋兒姐姐同社長仲有幾個幹事傾緊野。

不過我不嬲我行我素,所以我唔撚理,照行過去同秋兒姐姐講:「秋兒姐姐,一齊返去?」

幾個幹事同社長用奇怪既目光打量左下我。

望乜撚野呀,屌你老母。

秋兒姐姐溫柔咁笑住同我講:「你返去先啦,我同佢地有小小關於啦啦隊既野要傾。」

「哦。」我有啲失望。

我慢慢咁轉身走,嘆左口氣。

「熙熙。」秋兒姐姐把聲。

「唔?」我擰一擰轉頭。

「今晚煮豉椒蒸排骨好唔好?」秋兒姐姐甜甜咁一笑:「你鍾意食。」

呵~想用晚餐黎氹返我?咁易咩!

真係好易。

「嗯!」我諗我而家笑得好開心。

我見到其他幹事用更加奇怪既眼光來回咁望住我同秋兒姐姐。

「我當佢係我細佬黎呀!」秋兒姐姐向果班幹事溫柔一笑。

但啲男既眼光入面仲係有啲呷醋。

哼,其實駛乜解釋吖…對住呢一班戇鳩仔。

*

我隨住其他中一同學既尾慢慢咁步出學校門口。

我同班既只得綠社既阿必,冇計,唯有自己一條撚樣行去搭巴士。

反正我由小學已經習慣自己一個。

我企響學校門口望住個天,嘆左口氣。

唉。

雖然秋兒姐姐話會煮豉椒蒸排骨比我食,但我果然都係想同秋兒姐姐一齊返屋企多啲。

二揀一我一定揀後者。

好似好耐冇同佢一齊放學…仲以為升左中學之後有機會添。

唉。

啪!啪!

突然間有人拍我膊頭。

唔?莫非係…秋兒姐姐咁快傾完?

我擰轉頭望一望,發覺係一個唔識既女同學。

都係果句,我中一開學果陣未發育,所以唔係好高,而呢個女同學既身高同我差唔多。

同秋兒姐姐一樣,又係綁住條馬尾。眼睛好精靈、輪廓分明,而且佢既笑容比到人一種好陽光既感覺。

中一既小妹妹,唔可以用靚黎形容,不過佢就真係幾可愛又好陽光既。

雖然我唔識呢個女同學,但好似有啲面善…

呀,好似我開學果日入課室既時候,佢係其中一位有對我微笑既同學。

「你…好似係我地班既同學?」女同學微笑咁問:「自己一個?」

女同學同樣都係微笑,但佢比人既感覺係陽光既,而秋兒姐姐則係好溫柔。

不過…

屌,自己一個咪自己一個囉。

關妳閪事咩!

「嗯。」我擰返轉頭。

被奇怪的人纏上了,我都係行先。

正當我想邁開腳步既時候,有隻好滑既小手拉一拉我。

我再擰轉頭。

「呀。我係想問…如果你都係一個人走,想唔想同埋我地一齊走?」佢指一指後面遠小小,仲有兩個女同學,望住我地呢邊。

呢兩件就好普通既樣啫,冇乜好形容。

「唔想。」我搖一搖頭:「乜我識妳?」

女同學收一收左笑容,塊面紅左起黎,然後有小小唔好意思咁講:「係喎…我都未正式自我介紹添,我叫做譚梓淇呀,同你同一班架。」

「嗯。咁妳識我?」我問。

譚梓淇塊面好似更加紅,道:「嗯…咁,我地同班同學黎,我都知你叫余正熙。」

「係。」

「你…唔介意既,可以同我地一齊走。」譚梓淇提議。

「點解妳會覺得我會想同妳地一齊走?」我都幾唔客氣咁問。

其實我可能太寸,難得有人主動邀請我一齊行,都係識朋友既開始。

就好似秋兒姐姐所講,應該要對人友善啲。

但知易行難,習慣呢啲野一時三刻都係好難改。

難得譚梓淇冇發嬲或者尷尬,反而連之前既面紅都褪去左,又露出陽光既笑容,道:「我想我地班既同學大家都互相熟絡啲吖嘛!多啲人做朋友開心啲架。」

怪人。

「…同埋我見到你企響度望住個天嘆氣好似唔係幾開心咁,所以…咪諗住叫埋你一齊行囉!多啲人熱鬧啲,人都開心啲!」呢句佢好似諗左一陣應唔應講先講出黎咁。

哦?

「我行過去巴士站咋喎。」我指一指巴士站方向。

路程肯定唔會超過五分鐘。

「咁就算係短既路程都係認識朋友既好好機會!」譚梓淇咧嘴一笑。

認識朋友…

「是旦喇。」我擰轉頭望住譚梓淇。

(待續)
好想同女同學放學一齊走呀,利申:中學嗰陣毒撚一人番屋企
BTW 樓豬加油,我會keep住追po直至完故
年歲不保
中一至中六都自己一個返屋企
習慣左
自己一個
推 支持樓主
仲諗住起身有文睇
留名
留名
捐輸不必講究有回報
人世間總會有異數
多謝你呀變黑巴
多謝支持,希望啱睇!
sor,暫時一日一更係極限
希望有機會可以加到速
多謝遠坂巴你一直咁捧場
最緊要跟返自己嘅節奏,重質不重量啊。
take it easy 樓豬
pish
慢慢啦
一日一篇都ok
千奇唔好爛尾
好多人被追文記就會爛尾
一日一篇
我要阿冰
得一兩次,人生係咪失敗咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞