我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
非想要班阿叔做咩先
後面果句…
非基故
會架
足球對於阿熙好重要,尤其是佢中學既時候
有機會
隊友都照扭
多謝呀,你地鍾意睇就好
我愛呀叔
又再次承認係自傳?
[black][/black]
幾時踢會呀 好似流浪?
睇嚟打後幾篇會變足球小將
如果最後, 唔係同秋兒姐姐 結婚

我一定block 9樓主
我覺得最後會同淇淇一齊wo
可以block定
Haha
放過我喇
thanks!
係呀
垃垃隊
都係
會有小小講下佢踢波

唔好喇
其實仲有其他女角會出場既
二十八

「後日就係比賽,今日係比賽之前最後一次練波,大家要比心機。」黑熊進入左隊長mode:「而且今次既對手係綠社,我地唔可以輸!」

哦,原來咁快就要比賽…真係唔撚知喎。

不過黑熊講得啱,比賽就係要贏!

「但係…」John仔有小小膽怯咁望住黑熊,再講:「佢地係上年足球冠軍,而我地只係包尾…」

WTF乜撚野話?

黃社包尾咁撚廢架咩?

轟!

黑熊就好似自己真係破○之王入面個黑熊咁一拳轟左落John仔個頭上面。

John仔抱住個頭面容扭曲:「講事實都唔得…」

「事實係,足球比賽呢家野,係一場一場黎計既,你唔好滅自己威風!」黑熊再指一指我:「況且我地今年有余正熙既加入,情況唔同晒架喇!」

除左柒頭文之外個個都望住我面露驚訝既表情。

柒頭文應該因為同過我踢波,所以就冇乜點吃驚。

「嘿,就睇下你乜野料。」MK曦一面不屑咁道。

屌你啦,一陣如果有分隊賽我扭撚死你條仆街。

*

不過扭撚死MK曦呢件事冇發生到。

因為…分組賽既時候,黑熊將我同佢一齊分左響正選隊。

另外,我對我既隊友們有乜野評價?

廢。

真係好撚廢。

咁撚廢既,真係唔怪之得黃社上年社際足球比賽包尾。

作為前鋒,如果中場既傳送好啲,係可以創造到好撚多機會。

最近同阿必去踢波,佢呢方面既進步就好顯著。

但柒頭文同另一個叫倫哥既中場,比埋啲波冇黎尺寸,完全唔啱位要我追到仆街。

再唔係就面對面怒ban個波比我。

喂屌你咩,好彩你傳波果個對象係我,就算咁鳩大力都可以控得定個波啫,第二個應該反應唔切,又或者將個波唔知反彈左去邊。

我地正選既後防勁唔勁我完全睇唔出,因為後備隊好似連半場都未試過過…

但觀乎佢地既first touch,場上既判斷等,我覺得唔會勁得去邊。

黑熊守龍既技術我之前響街場就見識過喇,基本上都唔勁得去邊架喇,但水準已經比其他隊友高好多。

後備隊既後防更加係廢中之廢,我拎住個行路咁慢咁扭波都可以直行直過…求其射一腳埋去,只要射中龍門框基本上入鳩梗。(當然呢度講緊既只限我,其他正選隊既隊友都係唔係次次扭得過同射得入既。)

老實講,長久地同呢班垃圾踢波,我好懷疑自己會慢慢keep住退步…

*

「哈哈哈!余同學,你比我想像之中更加勁,後日對綠社入波既責任靠晒你!」黑熊再次豪邁咁大笑。

「係囉係囉,估唔到同我地咁夾!」倫哥好似好興奮。

屌,夾你老味,諗返起啱啱你啲近距離衝力傳球就真係想打柒你。

「哦。」聽到隊友們既讚賞,我繼續hea應。

「隊長…」John仔把聲好細好淆底咁,再指一指觀眾席果面:「綠社既隊長黎左睇我地軍情…」

「屌,唔駛理佢!」黑熊連粗都爆埋。

「但係…咁佢地咪知我地有熙仔囉…」John仔仲係好淆咁講:「一陣佢地針對性咁搵人mark實佢咁點算好?」

屌,我好似冇比過你叫我做熙仔…

btw,乜你覺得搵人就一定mark到我架喇咩?

轟!

John仔頭頂又中一鎚。

「嗚…」John仔又捧住個頭。

黑熊威風凜凜咁講:「我有個必勝戰術都未講出黎,今日連練都冇練過,佢地知條鐵咩!嘿嘿嘿,到時果日佢地就知死。」

練都唔駛練就必勝既戰術?

我都好撚想知道係乜柒野戰術咁撚巴閉。

「好,散隊!」黑熊大叫:「千其唔好比社既人知道我地有余同學呢個秘密武器!」

人地綠社既隊長唔係睇晒喇咩?

戇鳩,咁不如你就直接叫我比賽開波果陣先黎啦…

不過我冇出聲,因為我唔想好似John仔咁頭上無端端多鳩左幾個腫瘤…

*

經過左兩個星期,有啲唔係好慣冇左淇淇同阿必一齊放學添。

雖然…只係短短五分鐘既路程,而且我又唔多出聲,但係…

嗯…

果陣又真係幾開心既…

換完衫,我自己一個走出更衣室,去到巴士站等巴士。

等下等下,有另一個人影慢慢咁行緊過黎。

係John仔。

佢企左響我隔離:「熙仔…」佢有啲怕醜咁講:「你好。」

「嗯。」我又係好hea咁應佢。

本來我想屌柒佢,叫佢咪撚再叫我熙仔,不過諗起秋兒姐姐叫我對新朋友要友善啲,呢句我最後都冇屌到出黎。

而且話晒佢都係高我兩form既師兄。

沉默。

好快就有巴士到站。

我拿拿淋上左去先,免得見住John仔又冇野講咁尷尬。

嘟。

咦?John仔又跟住上左黎既?

我上左巴士上層求其搵左個位坐。

佢坐左響我隔離。

「…」我無言。

同你好熟?

「係呢…你踢波點解咁勁既?」John仔打開話題。

戇鳩,你想我點答你?

「基本野啫。」我真心咁回答。

對於我黎講,真係基本野黎啫。

「希望…靠你黃社足球隊真係可以拎到好成績喇。」John仔嘆左口氣。

(待續)
會唔會咁啱有個前鋒叫志偉或者志強
又或者有個叫後備龍姓林著3號波衫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞