我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
多謝
唔劇透住,不過呢一part都好多線索推斷到既
做自己,始終都係義務工作
新讀者lm
早幾日追埋ocamp故
樓豬加油
請問師兄/姐個ocamp故叫咩名,謝謝
開波未
好好睇lmlmlm
入樓主個profile睇
中學社都無所謂

大學真係咪制

我去玩下就ok

女朋友不了
仲以為開新po了
推,開波未
俾MK組爸呃咗隻豬兼中山即飛

俾MK組爸呃咗隻豬兼中即飛
唔好意思,今日有啲忙
留言唔可以逐個覆到

出住文比大家先
多謝支持
三十一

除左同社既同學仔之外,仲有個綠社既仆街仔叫做林必才。

有啲人越熟你會覺得佢越戇鳩,阿必應該係其中一個。

「喂,有件好震驚既消息要同你講!」阿必由今朝開始已經煩鳩住我。Well…畢竟佢都係綠社既人,想我地輸都好鳩正常。

btw而家係小息過後既數學堂。

「點撚樣呀?」我唔耐煩咁問。

「原來你地黃社既足球隊上年輸比我地綠社九比零喎!」阿必故作驚訝咁同我講。

「哦,係咩?」我冇佢咁好氣。

不過對於我黎講呢個都算係一個新資訊,原來上十八球入面有九球係失比綠社既…

「喂,比啲反應喇仆街仔。」阿必搖我個頭。

「屌你咪撚搞喇。」我伏左響枱上面:「你係咪想比Miss Lee見到呀屌。」

「咁你比啲反應我咪唔搞你囉。」阿必仲搖緊。

「嘩,你地好勁呀。」我冇氣冇力咁答佢:「咁得未?」

「收住貨先喇。」阿必終於停手。

由於史sir太hea既關係,開學到而家都冇調過位,我地兩個仲坐緊響最後一排既角落頭,加上我地兩個都唔高大,成撚日響度細細聲傾計都冇老師發現。

我繼續伏響枱,望住個窗,其實冇心聽書。

緊張?一啲都唔緊張。

我在乎既,只係希望可以秋兒姐姐面前一顯身手。

「喂,柒頭。」阿必又叫我。

「點撚樣呀?」我轉過頭望住佢:「聽書喇仆街。」

「雖然我想綠社贏,但你地就算都要輸都好好睇睇呀。」阿必伸左佢右手既拳頭出黎。

呵,呢種叫唔叫做另類既打氣呢?

我用左拳輕輕回擊:「一陣炒鳩你地呀。」

「哈,炒到咪炒囉!」阿必回應:「炒蛋就有你份。」

「林必才。」Miss Lee突然叫阿必:「你出黎計呢題數喇。」

「哦,好,冇問題!」難得阿必即時比到反應,但出左去就響度亂寫,仲畫左隻烏龜。

「林必才,你放學落黎見我。」Miss Lee又冇即時發嬲,只係留左呢一句比阿必…

「吓…」

我就響後面忍唔住笑到仆街…

*

響更衣室入面,兩隊既球員響度換PE衫,大家都冇乜出聲,個氣氛其實都嚴肅。

黑熊響個大袋度拎左堆黃色有號碼既背心出黎,再按號碼分比大家。

「余同學,呢件特登留比你架。」黑熊將件10號既背心交比我:「你今日既表現要對得住呢個number呀。」

10號?

呢一刻我完全一頭冒水。

唔好唔記得,雖然我踢波勁,但基本上除左文叔佢地之外,我係冇接觸過任何足球既資訊,根本唔知啲號碼有乜野含義。

窮撚既我連報紙都冇買,體育版都唔會留意,電視壞鳩左,連足球○將都冇得睇。

係後尾我先知道,通常每一隊既皇牌球員都會著10號波衫。

就好似足球○將入面姓戴果位當足球係朋友既傻閪一樣。

所以呢一刻,對我黎講呢件背心,只係一個有號碼既背心,冇乜特別。

「好喇!大家換好衫就出去!」黑熊無視其他在場既綠社球員,向我地所有人大吼。

「哦?咁快出去送死呀?」有個綠社既高form寸黑熊:「上好似上年咁比我地大炒?」

「邊個炒邊個都未知!」黑熊把聲勁到拆天。

「你話…」綠社高form仲想講野。

我忍唔住出聲:「喂屌,你唔好再撩佢講野喇,我就黎耳聾。」

我真心話黎。

有一、兩個綠社既球員聽到我咁講笑左出黎。

「好好笑咩?」高form轉向佢既隊員。

呢個時候黑熊已經走左出更衣室。

「細路,你咁寸,叫乜野名?」高form想盤我。

屌,講真心話都叫寸?

呢間學校啲人係咪戇鳩?

所以我理都冇理到佢,頭也不回咁出左更衣室。

「喂,我同你講野呀!」條撚樣把聲仲響後面傳緊出黎…

*

我發覺由更衣室行去足球場呢一段路,都吸引到唔少人既目光。

奇怪既係,大多數既目光都集中響我身上。

「喂…點解黃社有個小學生踢社際既?」

「著10號架…咁巴閉既?」

「可能係果啲乜野神童跳班呢。」

「果個細路個樣好cute好可愛呀。」

「係囉係囉,大個左應該會好靚仔架。」

「好想埋去啜佢一啖,嘻嘻。」屌,講呢句既係Kitty姐姐。

「妳細路仔都啱?」

「咁佢真係好可愛又好靚仔吖嘛!」Kitty姐姐好姣咁回答。

「黃社冇人到要搵小學生踢波呀?」

「可能當比啲細路仔鍛鍊身體,哈哈。」

屌你班人既老母,其實我聽撚到晒架。

唔經唔覺,差唔多行到球場。

(待續)
睇嚟場波要踢幾日
教練!我想踢波呀
幾時先踢波呀
今日篇文做乜鳩
更衣室入面又唔係屌閪,使乜咁詳盡
開波未呀,我好眼訓呀
me2
係等開波都要幾日
feel到一個攻勢一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞