我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
來了
三十二

去到足球場。

我離遠已經見到秋兒姐姐。

佢同埋班社長,仲有日成班幹事響埋一齊,整緊啲打氣既用具。

今次既用具比起水運會簡單好多,得幾塊牌仔。

我正想行埋去同秋兒姐姐傾幾句,突然有把聲響我隔離傳出黎:「熙熙!」

我擰轉頭望一望,原來係淇淇。鄭海欣同葉佩儀都響隔離。

仲有…唔知點解,應該係綠社支持者既阿必都企左響佢地隔離…

「比你架!」淇淇塞左隻香蕉比我。

「做咩請我食蕉?」我問。請我吔蕉都有既?

「我見你頭先都冇食野。」淇淇答:「食香蕉補充能量喇。」

「哦。」我接過香蕉:「但係點解係香蕉既?」

「柒頭,頭先我最敬愛既女班長咪話左食香蕉可以補充能量囉!」阿必寸柒柒咁講。

喂,跟班可以咁同主子講野既咩?

最近越熟佢就越撚放肆!

我住佢。

「係呀,我上網睇架。」淇淇呢句說話緩和氣氛,再將另一樣野塞比我:「仲有呀,我特登買比你既寶○力你都冇拎,哼!」

係喎,唔記得左添。

我搣完隻蕉吞落肚,一手將蕉皮求鳩其亂掉,一邊講伸手將寶○力比返淇淇:「妳幫我揸住先,我一陣間飲。」

淇淇甜甜一笑:「咁你記得搵我呀。」之後又扮嬲咁講:「你快啲執返塊蕉皮呀!」

「有冇搞錯,要女班長做咕喱!」阿必插口。

「咁你幫佢拎攞屌。」我屌鳩阿必。

阿必突然間一副恍然大悟既樣,揮空打左一鎚:「係喎,點解我諗唔到既?」跟住伸手就要去拎支寶○力。

「因為你蠢囉!」葉佩儀突然間插咀,同阿必講:「喂,你唔好再阻住佢地二人世界喇。」

「喂,死人阿儀!」淇淇拍一拍葉佩儀膊頭。

屌,成班八婆又黎料,我轉身走去球場,繼續去搵秋兒姐姐講幾句。

我突然醒起一樣野:「點解妳會有隻蕉既?」

淇淇都未開口答,葉佩儀條八婆已經搶住答:「淇淇估到你會飯都唔食就會去比賽,今朝特登去超級市場買架!」

「喂,唔好再講喇!」淇淇再轉頭向我講:「你要就要,唔要就比返我!」

我指一指響地上面塊蕉皮:「食左喇喎,點比返妳?」

「喂,原來你仲未執返!一陣跣親人點算!」淇淇不滿地道。

「冇咁易既。」我繼續行:「我行先喇。」

「喂!」我唔理淇淇,自己向秋兒姐姐既方向行過去。

點知我都未行夠兩步,我就感覺到後領比人好大力咁扯住。

屌,邊撚個呀?

「哈哈哈哈,果邊係啲幹事搞道具既地方!」黑熊把豪邁既聲音響身後傳左出黎:「我地向球場呢邊行呀,唔好行錯!」

然後加緊力度扯我過去:「快啲過黎開賽前會議,有個必勝既戰術要教你地!」

「得…得…我自己行!」況且我都想睇下你所謂必勝戰術係乜野。

而同一時間,我隱約見到有個著住綠色背心既球員踩中隻蕉皮跣低…

*

我地全隊十四個球員圍埋一個圈。

「記唔記得上年既恥辱?」黑熊問。

「點會唔記得!」柒頭文帶頭大叫。

不過好似冇乜人回應佢。

MK曦更一副唔在乎既樣。

「比啲反應!!!」黑熊好撚唔滿意。

「記得!」今次大家卒之有反應。

「所以呢,今年我研究左一套可以剋制佢地既戰術。」黑熊又壓低聲音講。

哦?

重點來了。

「首先,今日我地會踢三個後衛,陣式係3-2-1。我守龍,余同學最前,阿文同阿倫,你兩個中場。」

「係。」

「三個後衛,MK曦你企中間,John仔偏右,阿賢偏左,三個靠入啲中間。」

「吓…我踢正選?」John仔好吃驚。

咁又係,明明上次佢仲係後備隊。

啪!

黑熊式重拳再次施展。

「比啲信心自己!你唔係連自己都信唔過下嘛?」黑熊怒吼。

「…信…唔過…」我聽到John仔細細聲咁講。

好彩黑熊聽唔撚到,如果唔係John仔應該會中多一拳。

「之後要講戰術。」黑熊壓低聲音講。

今次真係講重點喇。

「余同學,首先你要留響前半場,就算我地點比人㩒住黎打,都唔好返黎幫手。」黑熊指住我。

戇鳩,我根本冇打算返黎。

前鋒係攞黎入波架嘛,唔通好似麥小明咁做勤力回防既前鋒咩?

「哦。」都要應下佢既。

「其他人,包括阿文同阿倫,全部縮響後場防守,有波就大腳踢上前場比余同學追,之後既野佢自己會搞掂!」黑熊自信滿滿咁同大家講。

吓?

呢個就係果個乜撚柒野必勝戰術?

我呆撚左咁望向黑熊。

其實唔止我,其他隊友一樣目定口呆咁望住黑熊。

戇撚柒鳩,呢個就係黑熊所謂既必勝戰術?

(待續)
真人真事。。此po 已完結
Wtf?
今日議員
真係仲未開波
多少少得唔得呀
黑熊個戰術好正
叔叔呢
照咁睇嚟應該一個攻勢一篇兩個禮拜後應該先踢完
睇黎呢場波應該會在月底先踢完
星期五晚可唔可以出多篇
如果爆post既我唔訓都打多篇
咁你仆街啦
咁你打定先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞