我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
預告一下,暫時唔係幾得閒住,但今晚點都一定會出,希望大家唔好見怪我未得閒覆留言
未有計劃,但可以諗下
一個好識關心人既陽光少女
其實果part有啲複雜,慢慢會講到
多謝支持
都唔奇
同ocamp故有關既人都未出場
響故入面佢都真係好得人鍾意
多謝
多謝呀!
未有
但可以諗下
多謝,希望你鍾意
佢地唔係DSE架
遠古人考會考高考
係架
二十

我放左學有冇同淇淇一齊去練啦啦隊?

戇鳩,梗係冇啦!

我放學第一件事就梗係衝出課室,直奔學校門口喇!

真係咁戇鳩等淇淇捉埋我一齊去練果個乜鳩啦啦隊練習咩!

*

返到屋企既我都係冇溫書做功課,而係換件衫就直接走落球場。

溫書做功課係秋兒姐姐監督住我先會做既啫!

又諗起秋兒姐姐了。

唉,都係拿拿臨落球場出身汗先算。

只有響球場,我先至搵到屬於自己既地方。

我…

由小學開始已經係咁。

只有足球場,先係屬於我既地方。

*

夜幕低垂。

「喂,豆釘,呢兩日你響球場上面殺氣騰騰喎!」柒頭同我講。

「屌,唔出盡力去踢波邊有進步架!」我講既係事實。

雖然唔係我寄情於球場既原因。

「咁都係架。」文叔附和:「全靠我領導有方,死矮仔先進步得咁撚快。啱啱入左幾多波呀?」

「屌你喇。」我諗起啱啱總共數左中學師兄成四、五球,個龍門每次響網入面執返個波出黎個樣幾頹,我就覺得好撚好笑。

佢個樣好似少○足球入面個谷○超咁:「我想踢波呀!」

「好喇,我地都去食個飯先。」老鼠提議:「好撚肚餓。」

「你地行先啦。」文叔向其他騎呢阿叔講:「去金記吖嘛?」

「係呀。」柒頭回應文叔:「快撚啲啦屌你。」

「得喇。」文叔揮手示意佢地走先。

然後,佢向我行過黎。

「你一唔一齊食?」文叔問。

「唔喇。」我儘量顯得自然咁講,雖然我眼神最後都有小小閃縮:「秋兒姐姐煮左我飯等我返去。」

講堅,有人請我食野我九成九會仆到咁去。就好似以前班騎呢大叔請食tea咁。

但而家…我唔想比佢地知道我激嬲左秋兒姐姐…

如果而家去既話佢地一定問長問短。

所以…我又講左大話。

「真係?」文叔一臉認真咁望住我。

老實講,文叔係呢班阿叔入面教我踢波教得最多,而且都好關心我。

雖然成日寸鳩我,但實際上我地既關係就好似亦師亦友咁。

「梗係喇戇鳩。」我繼續扮野。

文叔行過黎拍一拍我個頭。

「喂!屌你呀!」我屌鳩文叔。

「寄情響球場唔係唔好,但唔好太勉強自己呀。」文叔一臉關心咁望住我。

唔知點解我諗起我老豆。

「有陣時比起響球場逃避,有啲更加正確既野你係應該做架。」文叔繼續講。

「我唔明你講乜野喎。」我道。

「我食鹽多過你食米喇!你係醒目仔黎既,知道應該點做。」文叔點點頭。

「點解你要同我講呢啲野?」我不解。

「都話阿叔食鹽多過你食米咯!」文叔講:「我都叫做由細睇到你大,都想你開開心心咁生活落去。」

頓了一頓又話:「雖然你爸爸掛住返工唔得閒理你…」

「唔準你咁話佢!」我爆左一句出黎!

老豆有幾辛苦養我你知道咩!

「你唔好誤會,我唔係話你老豆啲乜。」文叔話:「只係如果你有需要既時候,我都想幫下你。」

「點解…」我想追問。

「唔好問喇。」文叔突苦笑左一下,好似諗起啲往事咁:「你返去諗清楚有啲乜野係你應該做仲好喇。」

講到一副好似了解左發生咩咁…

唔通佢真係估到!?

「你知道發生左咩事?」我心中一驚,我激嬲秋兒姐姐既事冇可能有人知道。

「知道條閪毛咩!」文叔回復返粗口本色:「但我知道既,係你有煩惱,而你亦都知道點去解決個煩惱,係咪?」

我呆然。

「唔好再避喇。」文叔揮揮手,轉身向金記茶餐廳行過去。

剩低我一個響球場。

*

我拖住疲累既身軀返到屋企,然後準備聽日欠交功課,再比老師屌。

我打開燈,同尋晚一樣,再次見到秋兒姐姐煮好既飯餸放好左響我枱面,另加一個飯盒。

我再去廚房望一望,見到尋晚我浸住既碗碟已經唔見晒,應該係秋兒姐姐拎左返去佢自己屋企。

照舊係冇任何字條留低。

唉。

至少唔駛食杯麵先。

食完晚餐沖完涼,我訓左響床上面沉思。

正確既事…唔好逃避…

或者…我至少…應該向秋兒姐姐道歉先?

*

第二日一早,我又好似尋日咁,換好晒校服,坐左響疏化上面戇鳩鳩咁等。

啪嚓!

對面屋傳黎開門聲!

然後係秋兒姐姐既腳步聲。

今次我唔再猶豫,即刻響疏化上面彈起身!

開門!

追出去!

我急步行到去升降機大堂,見到著住校服、紮住馬尾既秋兒姐姐手上面拎住書響度等緊。

仆街,突然間有啲腳軟!

我慢慢行過去秋兒姐姐旁邊,有小小生硬咁講:「秋兒姐姐,早晨。」

秋兒姐姐聽到我把聲,有小小愕然咁擰過黎,道:「早晨…」

沉默…

我印象中好似未試過同秋兒姐姐相處得係咁尷尬。

我又唔係一個多野講既人,而秋兒姐姐又好似之前咁唔出聲,結果我地一直行到去巴士站都冇講過野。

上到巴士,我地一齊上到巴士上層,我又好自然咁坐左響秋兒姐姐隔離。

坐低左,但照舊沉默。

巴士不停地駛,不知不覺已經過左一半車程。

其實…我地屋企距離學校唔係好遠,好快就到。

「秋兒姐姐…?」我終於鼓起勇氣開口。

一路都望住車窗外面風景既秋兒姐姐終於擰轉面望住我。

(待續)
一句對唔住可以化解好多往事,更何況秋兒姐姐照計係善解人意既人,我諗佢唔會記住熙熙之前發脾氣所講既野。
但現實往往好難將呢三個字講出口
三個字唔難講出口
最難係過到心理關係: 如果講咗哩三個字都冇用, 咁點算?
果時都幾鐘意阿熙 睇返ocamp故第二章已經有哂印象
我想知秋兒係唔係一線鮑
好睇
頂,太早入嚟live咗
呢樣一定
係阿熙講唔講到出口啫
真呀
尤其是面皮薄既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞