我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
但如果跟阿冰故就係組媽
多謝山區巴
唔好呀
不過阿熙唔止係form 1仔,係個好小學雞既form 1仔,所以佢唔淆
咁講喇…
響ocamp故我其實唔係寫得好死,所以好多想像空間比大家

至於真正既結局大家就要再等等
遠坂巴
唔使夾硬落甜唔知點解睇到好舒服
sor甜就會落既,因為都關本身個故事既發展
希望到時唔會覺得睇得唔舒服
呀,補充多一樣野
阿冰個故當係威仔或阿冰發左個夢喇
同個本身個世界觀無乜關係
新讀者一日追到live
so far個故有種好溫暖嘅感覺 令我喺呢個fucked up嘅世界搵到安慰
多謝你阿樓主 希望個故可以繼續比到種平淡但溫暖嘅vibe讀者
收心養性唔係追唔返秋兒姐姐嗎
多謝呀,有你地追睇,覺得好睇就係我最大既原動力
呢個係中學時期果幕黎
同組媽散左之後我所有野都寫得好隱晦(就係為左呢個故
本來想抖一日,不過最後都係決定加速,各位enjoy
十四

大家唔好撚誤會,我作為一個有家教既良好青少年,係唔撚會逃全日學的。

我逃既…只係放學之後既啦啦隊練習啫。

於是呢一日,我一放學就即刻孭起書包,衝撚左出課室,向住學校大門既方向狂奔。

為左唔好有比人發現既機會,我連搭巴士都跑撚左兩個站先搭。

一上到車果一刻,我成個人都鬆撚晒。

*

返到屋企換左件校服,第一件事梗係衝去球場!

「喂,屌鳩你條死矮仔,咁撚柒耐唔黎搵我地踢波,以為你死撚左添呀!」同我最熟既文叔一見面就笑笑口咁屌柒我。

「收皮啦,我好撚忙架。」我對住成班騎呢大叔舉中指。

「屌你,中一開學可以有幾忙呀?」柒頭加把口:「你個friend呢?又話跟我地學野,黎左幾日就唔玩架喇?」

阿必應該好乖咁練緊啦啦隊吖嘛。

「佢都好撚柒忙。」我隨口應。

「係喇係喇,咁阿大忙人你忙緊乜春呀?」文叔一副諷刺我既語氣。

本來我唔想提啦啦隊既事,不過咁比佢唔知有意定無意激一激,我就爆鳩左出黎:「屌,有個戇鳩社際啦啦隊比賽呀,我地呢排咪逼住要練習囉!」

講起就扯火喇。

「啦啦隊?」成班大叔笑口騎騎咁望住我上下打量:「你?」

「唔止我,仲有阿必!」我抗議。

「你…要跳老舞?啦啦隊?」一班大叔開始㩒撚住自己個肚…

「哇哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈!」班仆街笑到標晒眼淚…

「屌,好啦喎,踢波啦屌。」我大叫。

佢地扮撚晒野扮到聽唔到咁款…

老鼠指住我:「哈哈哈…」抹一抹眼水:「跳黎比叔叔睇下先啦!」

「屌鳩你!」

*

笑左一陣,終於正式開波。

因為都到左放學時間,所以都陸續有附近既中學生黎跟隊跟波。

當中都有我地中學既學生,不過我諗我換左校服應該冇人認得我。

我只係一個無名小卒。

但不得不提既係黎親跟隊既都好撚廢。

定係我地太勁?

對住弱者,我好似痴撚左線咁將連日既不滿發洩響佢地既身上。

一扭七(扭埋龍門),遠射腳腳七注,而且對手廢到我扭完波仲有時間瞄準左上角右上角啲死角黎射,好撚爽。

由於我踢前鋒,文叔佢地傳波比我好正常,所以差唔多次次都係我入波。

彷彿宣泄我既不滿咁,我對住同中學既師兄特別勇猛,射撚到個龍門喊撚晒口咁。

哈,好耐冇試過咁爽啦。

不知不覺到左五點幾,我係時候要走喇。

因為秋兒姐姐最遲六點半都會返到屋企,所以我諗住點都會早過佢返去,再匿響自己張床上面詐病。

唔舒服所以咪唔撚去練習囉,屌。

「咁撚早走?」文叔話:「咁撚耐冇見,踢多陣先啦!」

「下次先啦,有野做。」我一面向佢地道別一面離開球場。

「聽日仲黎唔黎?」文叔再問。

「黎呀。」我已決定聽日既啦啦隊訓練都唔去。

同佢地道別之後,我就急急腳咁衝返屋企。

*

我連衫都冇換,就走左上張床上面扮訓。

不過我真係好撚攰,所以扮扮下訓覺就真係訓撚左…

*

好似有隻好溫暖既手放左響我額頭上面…

矇矇矓矓中我打開左眼睛,見到秋兒姐姐坐左響我坐邊…

「秋兒姐姐…我…我…好似唔係幾唔舒服…」突如其來見到秋兒姐姐出現響我眼前,嚇到我講大話都講到有啲口窒窒:「所以…所以…我先冇去練習啦啦隊…」

秋兒姐姐向上摸一摸我既頭髮,溫柔地道:「嗯,知喇。你好好休息下,我煲緊飯同蒸緊水蛋,好快食得。」

我臉上一熱,扮病搞到我有小小內疚添。

「妳…快啲返去睇火喇,一陣火燭呀!」我亂講野。

「傻瓜,亂講野。」秋兒姐姐微笑住起身:「一陣煮好我過黎叫你喇。你好好休息下。」

「嗯!」

「如果有乜野唔舒服,記住同我講呀。」秋兒姐姐笑住講完呢句就走左出去。

諗返起其實秋兒姐姐可能果陣已經知道我唔開心先唔去練啦啦隊,但係又唔想逼我講出黎,所以就由我詐病,等我覺得係時候就自己講出黎。

而中一既我詐病其實詐得好屎。

講野除左口窒窒之外又唔記得要扮聲沙冇力,而且秋兒姐姐其實一定認得我個look係踢波look,我其實就算唔沖涼都起碼換返件屋企衫先上床扮訓…

呢啲係後話喇。

當時我自以為好成功咁詐到病架。

但其實可能只係秋兒姐姐冇踢爆我咋。

秋兒姐姐仲要因為我「病」,所以特登將啲飯餸拎黎我屋企開飯,等「病」左既我唔駛周圍走。

我應該慚愧。

雖然我之前有小小嬲秋兒姐姐響學校唔係好理我,但係佢響我「病」既時候又咁溫柔咁同我講野、照顧我,所以暫時我道氣又消左。

嗯…可能聽日…照返去練啦啦隊?

當係比面秋兒姐姐?

(待續)
秋兒姐姐
秋兒姐姐,我想抱抱
建議樓主

減少不必要既粗口

越睇越唔順
同喲呀叔踢多喲波得唔得
我決定去睇多次
原來樓豬嘅陳仲妮係用齋藤飛鳥張相
而阿冰係用大軍
遠坂巴
阿熙可能想錫錫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞