我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
281 Like 18 Dislike
秋兒應該就唔係啲咁既人黎既
不過阿熙點諗又係另一回事
希望呢個故唔好破壞你對佢既印象
遠坂巴
多謝
我會keep住更新
多謝
梁冰冰.....
仲有排先見到佢
二十一

「嗯…多謝妳仲煮飯比我食。」

屌,余正熙,唔係講呢樣呀!

雖然呢樣都好重要。

「嗯。」秋兒姐姐點一點頭。

又沉默…

余正熙,道歉,道歉呀!

「點解…妳會煮埋我飯既?」戇鳩仔!你響度問緊啲乜!

秋兒姐姐直視住我,半响,先至再出聲。

「我驚你冇飯食。」秋兒姐姐嘆左口氣:「你唔當我係你家姐…但我仲當你係我細佬。」

我喉嚨好似突然比野噎住咁。

「其實…我果日只係發脾氣,我都當妳係我親家姐架!對唔住呀秋兒姐姐!」我應該要咁講。

但上面既呢一句對白只係我想像出黎。

自大又自我又薄面皮既我冇將呢句說話講出口。

秋兒姐姐見我冇出聲,又擰返轉頭繼續望住車窗外面。

蠢材余正熙。

*

落車之後,我收拾心情,立定決心準備響返到學校之前點都要解決件事!

點知一落車行都唔夠一分鐘,一把好姣既聲就從從而至…

「秋秋~」

屌,邊個阻撚住晒?

不過,把聲好熟…

我忍唔住擰轉頭望下條仆街…

「哎呀~小熙熙你都響度呀!」有個姣婆好姣咁望住我…

屌,呢條友之前見過…

叫乜鳩話?

「Kitty。」秋兒姐姐又露出微笑。

最近唔會對我做出既微笑。

唉。

Kitty姐姐走埋黎橋住秋兒姐姐隻手:「快啲返課室先喇~」

秋兒姐姐呆左呆,之後苦笑左一下:「妳又想抄功課呀?」

Kitty姐姐搖一搖秋兒姐姐隻手:「唔好抄抄聲咁難聽喇~我真係唔識做吖嘛~」

秋兒姐姐苦笑:「今次想抄邊份呀?」

「地理!」Kitty姐姐雙手合十:「唔交既話實會比老妖鄭留堂!我今日放學約左Johnny呀!」

「今日到Johnny呀?」秋兒姐姐既苦笑更濃了。

「係呀!」Kitty姐姐從我旁邊扯走左秋兒姐姐:「快啲啦~冇時間啦!」

再轉頭同我講:「拜拜喇靚仔小熙熙~得閒搵你呀吓~」

「妳唔好教壞佢…」

秋兒姐姐都未講完就比Kitty姐姐扯住頭也不回咁衝返學校…

留低我一個響原地戇鳩鳩咁企左響度…

屌。

死姣婆。

正臭閪。

*

午餐既時候,淇淇又逼阿必同佢調位。

不過阿必坐邊度都一樣好易咁同人做到朋友。

「你今日食乜野呀~」淇淇好奇咁望住我既飯盒。

唔知係咪因為尋日一講起啦啦隊練習既時候我既語氣唔係咁好,所以淇淇神奇地冇追問我點解唔去練啦啦隊。

又或者經過一段短時間既相處,佢知道問黎都晒氣,不如留返啖氮暖肚仲好。

「我都唔知。」我打開個飯盒蓋,原來係粟米火腿炒蛋。

秋兒姐姐…

我望住個飯盒征征出神…

「都幾好餸喎!伯母手勢好似幾好咁!」淇淇讚道。

「…我媽媽…過左身好耐。」我回答。

「噢…對唔住。」淇淇一臉歉意。

「唔緊要。」我聳聳肩:「妳都唔知。」

「咁係邊個煮架?」好奇心旺盛既淇淇問。

我心中一酸,答:「我家姐…呱…?」

「你有家姐?」淇淇問。

「算有…」不過唔係親生啫:「係個好似我家姐既人」

不過我廢事講咁多。

「你就好喇,有人特登煮飯比你食。」淇淇笑一笑:「我屋企人返工唔得閒整飯盒比我食,所以我食學校訂既飯盒咋。」

「嗯。」我其實係因為老豆想慳錢唔買學校既飯盒先會叫秋兒姐姐煮埋我果份。

自己煮點都平過買。

之後我地開始食飯…期間唔算多野講。

就算係講都係淇淇主動撩我講野。

因為最近我冇心機同人傾計。

我突然諗起,淇淇都係女仔,雖然細過秋兒姐姐三年,但可能都會有好提議都唔定…

不如…問下佢?

「淇淇。」我叫佢。

「嗯?」淇淇個口仲含住啖飯,呆呆咁望住我。

我心中一動。

又…幾可愛喎。

不過…點開口問好呢?

嗯…

「妳覺得…點樣氹一個女仔先可以令到佢開心?」我問。

咁樣問法應該係最好,我又唔駛詳述我點激嬲秋兒姐姐。

淇淇仲呆一呆,然後低頭望住自己個飯盒出神:「我…覺得識煮野食既男仔好叻。如果…有個男仔肯為我煮野食…我諗我會好開心…」

噢噢!

係煮野食!

好有參考價值!

我知我應該要點做喇!

如果…我煮餐飯比秋兒姐姐做和頭酒,佢應該會好開心!

跟住就會唔記得我講過啲衰野!

哈哈,淇淇妳真係一個天才!

我笑了,笑得好陽光:「哦,唔該晒妳!」

望住我既笑容,淇淇好似塊面紅左一紅,之後擰轉面食左幾啖飯…又諗左陣,半响之後先出聲:「你…想整野比女仔食?」

「唔話妳知,哈哈!」我難得好似開懷左咁。

「衰人,幫你都唔話比我知!」

(待續)
愛情係自私又麻木...

男主會同淇淇定秋姐姐一齊
屌得未呀
開始覺得男主性格有啲煩膠
小學雞係咁上下啦,又想做又怕柒,有邊個細個唔係咁
我覺得愛情係盲目多啲
遠坂巴
未咁快知
不過可以估到下
未呀
都有機會
小學雞嘛
正解
佢會慢慢成長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞